Pagina's

26 augustus 2015

ja/nee herstel op de beurzen

Ik heb nog maar zelden gezien dat in een paar dagen het sentiment zo negatief werd en ook weer zo snel draaide.
Het leek een beetje op 1987.  Op de donderdag en vrijdag daalden de koersen zo veel dat het duidelijk was dat op maandag de chartisten en de aanhangers van portfolio insurance fors gingen verkopen. Dat gebeurde dan ook. Europa en Japan gingen extreem omlaag op maandag en dat veroorzaakte een enorme daling bij de opening van Wall Street. Futures zorgden voor enorme verkoopdruk. Er kon geen evenwicht komen op die maandag. Aan de futures kon je zien dat de koersen verdre omlaag gingen. Verkoop aandelen en koop de future was wat je wilde doen, maar dat ging niet. Er zat geen bodem meer onder de koersen. Van een Dow Jones van dik 2700 was op dinsdag voor de opening volgens de futures nog maar 1300 over. Het lunge [rotection team werd gedowngen in te stappen en zij kregen de futures in een mum van tijd weer boven de 2000.

Afgelopen maandag dreigde er weer zo iets. De Dow opende 1000 punten lager. Die opening kon alleen maar via het in werking stellen van de duistere rule 48. Er kwamen prijzen die vaak niet klopten, maar veelal geaccepteerd werden (de low volatility ETF van de S&P ging even 45% omlaag!) en daarna waren de paniekverkopen grotendeels verwerkt en schoot het omhoog. Niet alng overigens, aan het einde van de dag daalde het wat en de meeste mensen die mandag kochten zaten aan het eind van de dag op verlies. Op dinsdag duwden de koesren uit Europa de Dow juist flink omhoog, maar dat hield niet stand. De Dow en S&P sloten met vrlies, heel teleurstellend.
Het is ook wel erg optimistisch dat alle daling na 3 dagen voorbij zou zijn.

Waarom gaat het omlaag? Omdat de koersen te lang omhoog gegaan zijn zonder correctie. Dat verhaal over China is een onzinverhaal, dat zou de koersen op Wall Street nauwelijks moeten raken. De bedrijven op Wall Street verkopen slechts 1% van hun omzet aan China.
Het zijn gewoon nare gevoelens die de boel lager zetten. Het gaat niet zo goed als gewenst. Het gaat verschrikkelijk met de olieproducenten vanwege de lage olieprijzen. De omzetgroei buiten de energiesector was echt naadje pet in de VS. Export gaat niet goed gezien de sterke dollar, vooral tegen de Canadese dollar en Mexicaanse peso en nu ineens ook tegen de Chinese yuan. er is een voorraadprobleem. De FED heeft zich in problemen gebracht door een renteverhoging te gaan prediken. Zowel als ze wel als wanneer ze niet gaan verhogen is de markt er niet blij mee (ik denk dat de markt bij een verhoging weer vrij snel bij zijn positieven komt).
(plaatje Capital Economics, ex olie gaat het nog wel, maar groei in derde kwartaal gaat met 1% gedrukt worden door voorraden)
De onderbuikgevoelens hebben voor een flinke correctie gezorgd en: de FED is not to the rescue.
En dat hoeft ook niet. Het gaat goed met de Amerikaanse economie. De dienstensector is booming, de huizensector trekt aan, het gaat goed met de arbeidsmarkt. Door de lage inflatie is er een goede stijging van de reële inkomens. Het overheidstekort daalt, de werkloosheid daalt. Inflatie is te laag, maar diep in het hart wil ieder gezond denkend mens dat. Inclusief de FED. Maar Fischer gaat meer verklappen over hoe de FED over inflatie denkt. Dat is overigens al een beetje duidelijk. NAIRU (de werkloosheid waaronder er inflatie komt) is echt ongeveer 5,2% en niet lager, PCE onderschat inflatie, gebruik de gewone CPI met zijn grote gewicht voor huren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten