Pagina's

23 januari 2016

technische analyse ziet rampspoed, maar er is toch geen bear markt nodig

De dalingen van de afgelopen weken hebben de beleggers heel wat stuipen op het lijf gejaagd. Zorgen over China, de olieprijs, de FED. Doorbreking van belangrijke steunniveaus. Onheilsprofeten die adviseren nu maar eens echt alles te verkopen. Tostrams die nu zeker weet dat de bear markt begonnen is.

technische analyse kan veel verkeerde signalen geven
Verkopen bij het kruis des doods, terugkopen bij het gouden kruis. Veel slechter had je het niet kunnen doen. Nu zijn we net weer een kruis des doods gepasseerd.
En ja, eindelijk was er een week met een zwak koersherstel.
Eerst even nadenken voor je het hoofd verliest. Kun je verklaren dat de koersen zo dalen? Is er nieuw slecht nieuws nodig, zie je ontkenning van het slechte nieuws? Is er onverwacht goed nieuws (vorige week ECB, minder angst voor snode plannen FED).

Is het Chinaverhaal verteerd? Dat zou goed kunnen, maar de problemen van China zijn niet weg. Het lijkt zo’n recidivistisch probleem te worden, net als bij Griekenland. Je kunt bijna een liniaal leggen over de groeicijfers op jaarbasis sinds Xi aan de macht is. Langzaam naar beneden. Geen versnelling, eerder vertraging van de neergang. Die groeiafzwakking gaat gepaard met meer onevenwichtigheden dan goed is voor de nachtrust. Ik lees de nodige sombere verhalen via Bianco en Andy Lees over China op lange termijn. De overschakeling van een investeringsgeleide economie naar een consumptiemaatschappij is een mission impossible, vooral bij de huidige schuldenposities en de demografie van China (al zal men daar wel tot hoge leeftijd blijven werken. N.B. In Europa werkte men in 19de eeuw tot ver na de 70ste, dat kon toen kennelijk ook omdat het moest waarschijnlijk).

De olieprijs. Een onwaarschijnlijk sterke daling. We hebben nu voor de derde keer een daling van top van de olieprijs van meer dan 75% achter de rug sinds de olieprijs door de OPEC in 1973 fors omhoog gezet werd.  Het neerwaartse koersmomentum over de afgelopen tien weken was in procenten eveneens een van de  krachtigste ooit. Dat schreeuwt om een herstel. Tot $34 is erg eenvoudig volgens de chartisten. Met de prijsontwikkeling van olie is van alles mis. Toch lijkt de huidige olieprijs overdreven laag. Ook de dollar kun je de schuld niet geven van de laatste daling, daarvoor waren euro, pond, yen te sterk. Aanbod is groter dan de vraag. Maar niet zo veel. Olieproducenten verlagen hun  productie niet, omdat de variabele kosten nog steeds lager zijn dan de olieprijs en stilleggen en weer opstarten heel duur is. Pas bij een negatieve prijs gaat men zich echt achter de oren krabben, maar misschien produceert men dan nog door.
Bianco had een heel verhaal over de enorme verliezen die zijn geleden bij het geloven in hogere olieprijzen. Normaal bij aandelen is dat na een slechte performance van een bepaalde sector die massaal gedumpt wordt via dumpen van de sectorfondsen. Bij olie is dat andersom gegaan. Men bleef maar olie bijkopen, hoe veel de olieprijs ook daalde. Men kocht maar de ETF Oil en andere ETF’s bij en andere oliebeleggingen. De belangstelling was zo grot dat de ETF Oil bijna een 50% premie kreeg ten opzichte van de onderliggende oliefutures.  Daar zitten massieve verliezen op, zo ongeveer het ergste van de geschiedenis van beleggen. De daling van top is ook in procenten zo ongeveer de grootste ooit. Meer dan 75%. 

(plaatje Bianco)
Men blijft roepen dat dit idioot is, maar dat aanbod groter is dan vraag lijkt een zekerheidje. Ondertussen puilen de opgeslagen olievoorraden in de VS uit, ze zijn bijna op recordhoogte. Als alle opslagplaatsen vol zitten, dan kan de olieprijs onder nul gaan (dit is zelfs al op een plek gebeurd).
Al dat enorme kopen van speculanten kon de daling niet tegenhouden. De committment of futures trending analyse laat zien dat speculanten nog steeds netto positief zitten, zij het het minste in meer dan vijf jaar. De bruto shorts zijn wel op extreme hoogte. Maar dit wordt geneutraliseerd door de onvoorwaardelijke gelovers in olie.
Tja, wat betekent dat dan allemaal voor de beurzen? Net als bijna iedereen durf ik het niet met stelligheid te verkondigen. Geen recessie in de VS, te lage inflatie in de ogen van de centrale banken, dat wijst niet op een bear markt. Bij een herstel van de olieprijzen boven $34 lijkt het bij een correctie te blijven. Nieuwe slechte verhalen kunnen die bear markt alsnog veroorzaken. Zorgen volop, de wall of worry die de bull markten beklimmen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten