Pagina's

22 mei 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was weinig economisch nieuws en de koersen veranderden nauwelijks. Alleen in Japan duidelijk omhoog.
De notulen van de FED zorgden voor de meeste opschudding. De FED was wel degelijk aan het denken aan een renteverhoging in juni. Dat hadden diverse FED-gouverneurs eigenlijk al laten uitlekken, maar men geloofde het niet. De ingeprijsde kans op renteverhoging in juni ging van 2 naar 30%. In juni is een renteverhoging nog steeds weinig waarschijnlijk, maar in juli zou toch wel eens kunnen. De markt prijst nu een beetje een rentestijging in september in, voor de notulen was dit pas in 2017. 
De inflatie in de VS steeg 0,4% en de kerninflatie 0,2%. Door de gestegen olieprijzen zal de inflatie snel boven 3% uitkomen op jaarbasis. De kerninflatie telt alleen maar voor de FED en deze stabiliseert net iets boven 2%, eigenlijk stijgen alleen de huren harder.
De huizenmarkt herstelde een beetje verder met hogere verkopen bestaande huizen en housing starts.
De industriële productie steeg 0,7% in april, een breuk in de trend (-0,6% in maart). De vooruitblikkende surveys over de industrie, Phillyfed en Empire survey, waren negatief. Niet over de hele linie overigens, de vooruitzichten voor investeringen verbeterden sterk in de Phillyfed.
Initial claims stegen weer iets na de flinke daling van de vorige week, maar bleven laag. Er zijn veel vacatures. D.w.z. weinig zorgen over de arbeidsmarkt (ook niet bij de FED).
Leading indicators een goede +0,6%
Per saldo was het economische nieuws goed in de VS en kennelijk was dit genoeg tegenwicht tegen de domper van de notulen van de FED.
De korte rente steeg op die notulen, maar de lange rente nauwelijks (vervlakking van de rentecurve dus, een hogere loonstijging voorspellend, nog lang niet een recessie).

In Japan viel de groei van het BNP mee, stegen de orders en de industriële productie.
China had iets afnemend groeimomentum, maar ruim 10% groei detailhandelsverkopen en 6% groei industriële productie is prima.
In het VK gingen de peilingen iets meer in de richting van geen grexit. De Engelse beurs lijkt niet erg te reageren op de brexitangsten. Dat kan veranderen, maar misschien is het lagere pond en dan monetaire stimulering genoeg tegengif. Brexit en Trump en de FED zorgden voor een  slecht sentiment op de beurzen maar de VIX bleef laag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten