Pagina's

8 mei 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De winstcijfers konden niet bekoren, de PMI's ook niet en de groei van de werkgelegenheid in de VS al helemaal niet. De beurzen kwamen daarom de afgelopen week niet vooruit, met uitzondering van de eerste dag van de maand die altijd iets meer dan gemiddelde kansen op koersstijging biedt.

Ook al leven we in een dienstenmaatschappij, voor economische groei en vooral winstgroei in de wereld kijkt men toch meer naar de PMI's manufacturing dan die van non manufacturing. Het gaat nog steeds niet goed met de industrie (er is in o.a. de VS nog steeds wel enig herstel zichtbaar) en wel goed met de diensten. De ISM manufacturing in de VS viel iets tegen en non manufacturing iets mee.

Het lijkt even gedaan met de stijging van de olieprijs, maar de stijging van de laatste maanden is dan ook wel erg groot geweest.  De prijzen van ijzer stegen nog meer, de PMI staal in China is fors opgelopen, veel meer dan de gewone PMI (die viel tegen).

De groei van de werkgelegenheid in de VS was 160.000 met kleine (19.000) neerwaartse bijstellingen in vorige maanden en dat viel tegen, ook al was het wel wat uit modellen rolde van ADP groei, ISM employment. De werkloosheid bleef constant, de participatiegraad daalde ites. De werkweek werd iets langer. Er was 0,3% loonstijging gemeten.
De aanvullende analyses maakten duidelijk dat de cijfers goed genoeg waren. Een non event voor de beurzen. Initial claims voor werkloosheid stegen 17.000 vorige week, maar zijn nog steeds laag.

De senior loan officers surveys gaven aan dat de banken voor het derde kwartaal achter elkaar strenger waren met de leningvoorwaarden, maar dat de kredietvraag wel aantrekt. In de eurozone versoepelden de leningvoorwaarden wel.

ISM manufacturing was 50,8 (-1) en ISM non manufacturing 55,7 (+1,2).
PMI in het VK stelde danig teleur op 49,2 (-1,8). Japan 48,2 (+0,2), Duitsland 51,8 (-0,1), Frankrijk 48,0 (-0,3) en China 49,4 (-0,3).
Non manufacturing was beter, maar verslechterde iets. VK 52,3 (-1,7), Japan 49,3 (-0,7), Duitsland 54,5 (-0,1) Frankrijk 50,6 (-0,2) en China 51,8 (-0,4).

Het handelstekort van de VS nam fors af tot -40,6 miljard (was 47 miljard).

In de VS kreeg trump de republikeinse kandidatuur in de schoot geworpen door het opgeven van Cruz en Kasich. De tijdgeest wil minder globalisering, eigen land eerst. Millennials maken minder schuld. In Japan eten de milennials meer sushi en minder tonijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten