Pagina's

11 juni 2016

Albert Edwards beste strateeg aller tijden

Albert Edwards is blij dat zijn clubje voor het dertiende jaar op rij is gekozen als de beste verschaffer van beleggingsstrategie in de wereld volgens institutionele beleggers. Een wereldrecord. Zijn lange termijnvisie van de eeuwig durende ijstijd sinds de jaren negentig is bewonderenswaardig correct, hij geeft toe dat aandelen de laatste zeven jaar niet erg veel naar beneden zijn gegaan, maar dat komt omdat we pas twee recessies gehad hebben in de laatste ijstijd en er nog twee nodig zijn voor een verstandig mens zoals Edwards echt optimistisch kan worden.
Aandelenbeleggers moeten overduidelijk af en toe watjes in de oren doen als hij spreekt, maar obligatiebeleggers moeten zijn evangelie spellen.
Zonder het pessimisme van Edwards is het onbegrijpelijk dat de rente zo laag staat, dan zou je al veel eerder net als de gewone massa van 99%+ van de economen zijn gaan geloven in rentestijging.
Bij de komende recessie in de VS die minder dan negen maanden weg lijkt volgens de Labor Conditions Index van Yellen c.s. moet de Amerikaanse tienjaarrente naar -1%.
Je moet je haasten met het kopen van investment grade staatsleningen met een positieve rente. Die buitenkans is straks voorbij. Dan kun je je wel voor de kop slaan dat je 0%+ obligaties niet wilde kopen.
Er zijn nog steeds ongelovigen in het evangelie van Edwards, maar de toorn Gods zal hen zwaar treffen. Branden zullen deze zondaars in de huidige ijstijd.
Ik moet door steeds meer negatieve verhalen over productiviteitsstijging heen bijten. De huidige uitvindingen stellen niets voor vergeleken met de oude zoals centrale verwarming en een toilet.
Productiviteitsstijging moet gecorrigeerd worden voor toenemende leverage, groei door meer schulden te maken (Lees/Ferguson). Dan zie je pas hoe negatief de productiviteit zich aan het ontwikkelen is.

En op de achtergrond komen steeds meer verhalen dat de migranten de bron van toenemende ellende in de toekomst zullen zijn. De Europese droom wordt een nachtmerrie en de Britten zouden wel buitengewoon stom zijn om nu niet voor een brexit te stemmen. Zwarte piet mag niet meer, maar nationalistisch gedrag wordt weer modern met bijbehorende sterke man. Kortom,  het komt nooit meer goed. Cornelis Vreeswijk zong dat al, morgen gaat het beter, maar het komt nooit echt goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten