Pagina's

5 juni 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

De aandelenbeurzen kwamen nauwelijks van hun plaats. Ook de werkgelegenheidsgroeibom in de VS bracht de S&P nauwelijks van zijn plaats. De extreem tegenvallende werkgelegenheidsgroei van 38.000 (geen enkele econoom zat hier ook maar in de buurt met zijn voorspelling) bracht de rente wel behoorlijk omlaag. Hilsenrath gaf al door dat de juniverhoging van de FED van de baan was, maar dat juli misschien nog zou kunnen. Vooralsnog gelooft de markt niet in juli, maar met wat massage van de FED en een S&P boven 2150-2200 is dat toch wel degelijk mogelijk.

De aanvullende analyses rond de werkgelegenheidsgroei maakten de slechte indruk nog slechter. Alleen de staking bij Verizon (35.000 minder werkenden hierdoor) had men gezien, maar dat was niet genoeg verklaring voor de slechte cijfers. De werkloosheid daalde naar 4,7% maar alleen door het afbreken van de trend van hogere participatiegraad en meer mensen die tot de arbeidsmarkt toetraden door weer werk te gaan zoeken.
De aandelenmarkt was er niet van onder de indruk, want een cijfer maakt nog geen winter. Het werd bovendien niet bevestigd door de ADP groei van de werkgelegenheid en solide cijfers over reële inkomensgroei en consumptiegroei over april. Ook de initial claims voor werkloosheid blijven laag.
Het Beige Book van de FED repte over een bescheiden groei, geen afzwakking maar herstel.

De huizenprijzen stijgen gestaag in de VS. De autoverkopen ex trucks en SUV's vielen tegen. de ISM viel mee met 51,3, een eind aan de daling van de industriële productie aangevend. ISM non manufacturing zwakte af van 55,7 naar 52,9.
Het consumentenvertrouwen nam iets af. De huizenprijzen stijgen door, maar er zijn wat negatieve geluiden over huurstijging in New York. Het handelstekort nam iets toe.

In Europa bleven de PMI's betrekkelijk stabiel tot licht dalend. De ECB was niet te vermurwen tot extra verruiming, maar gaat gewoon door op de ingeslagen weg en bereidt de aankoop van credits verder voor. De inflatie is nog steeds te laag, negatief in Frankrijk bijvoorbeeld.
Nederland werd positief verrast door optimistische verwachtingen over banengroei in 2017 en daarmee ook betere economische groei.

Trump bracht zijn visie over buitenlandse politiek naar buiten, de VS moeten zich terugtrekken binnen de grenzen en het buitenland laten betalen voor bescherming. Weg uit Azië, Europa moet zich zelf maar wapenen tegen Poetin. Niet in lijn met making America great again en Hillary maakte er gehakt van, maar de Trumpkiezers vinden dit nog steeds niet erg. De schandalen rond de Trumpacademie deren Trump ook nog niet.

De kansen op Brexit volgens de wedkantoren ging omhoog van 18% naar 34% en het pond verzwakte mee. Pas bij pond/dollar onder 1,43 maakt men zich echt zorgen over BRexit.

Abe blies de verhoging van de BTW in 2017 af, maar kwam niet met fiscale verruiming. De yen werd hierop sterker.

China was vast op sterkere geruchten dat de aandelen geleidelijk zwaarder in de MSCI indexen komen.

Zoals verwacht kon de OPEC niet tot overeenstemming komen over productiedoelen.

1 opmerking:

  1. Hillary won ruim 5% kans bij de wedkantoren na haar anti Trump speech, dus Amerikanen zijn niet helemaal irrationeel
    en de brexitkans steeg onverdoten door

    BeantwoordenVerwijderen