Pagina's

7 augustus 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het grote stimuleringspakket van Abe (hoe groot het is, blijft in Japan meestal onduidelijk, maar Japan wil o.a. een Maglev-snelle trein) zorgde voor rentestijging (vanaf record lage rente) in Japan en nog niet tot helikoptergeld. Men rekent nog steeds op centrale banken bij tegenvallende groei. Die groei valt al jaren tegen en daarom komen de centrale banken al jaren met steeds verdere monetaire verruiming en dat leidt er weer toe dat beleggers verrast worden dat de rente kennelijk toch nog lager kan. Deze week niet dus.
Aandelenkoersen stegen in de VS iets, buiten de VS meestal niet of nauwelijks.

De Bank of England kwam na de verwachte klap in de PMI’s en 1% daling Halifax huizenprijzen in juli keurig met een renteverlaging en zorgde eveneens keurig met nog een extra positieve verrassing in de vorm van wat meer QE dan verwacht. Daar dus wel een record lage rente.

De opnieuw meevallende werkgelegenheidsgroei in de VS en angst voor fiscale verruiming zorgde voor een duidelijk hogere rente. De large speculators (commitment of futures trading analysis) lijken bovendien uitgekocht. Hogere rente door fiscale verruiming begint een thema te worden, ook al staan voor Amerika bezuinigingen gepland na de verkiezingen door het automatisme van de sequester, het kroonjuweel van de Tea Party en dat kennelijk naar de schroothoop gaat. De overheid moet investeren, niet bezuinigen, al helemaal niet bij record lage rentes.

Na een nieuwe reeks van onbesuisde uitlatingen door Trump loopt Clinton behoorlijk uit in de polls, de meerderheid in senaat en congres van de republikeinen op het spel zettend. Domme en oudere witte Amerikanen, de meerderheid van de kiezers dus, lijken nog steeds in meerderheid op Trump te gaan stemmen, dus een overwinning van Clinton is toch geenszins zeker. Trump komt terug op enige recente onbezonnenheden zoals spookverhalen over omkooppraktijken van Iran, geeft toch steun aan Ryan, maar blijft onaardig tegen die volgens hem sharia-advocaat papa van moslimkapitein die zo dom was te sneuvelen met die doos van een moeder die niks zou mogen zeggen (dit was terecht desastreus voor Trump in de peilingen). Er blijven nog genoeg stommiteiten over zoals zijn losse handjes voor het bedienen van de nucleaire knop en de belofte de Navo te verzwakken door niet zonder meer te hulp te komen.  

Het nieuws over de winsten blijft goed vergeleken met de lage verwachtingen, in de VS zijn de consensus winstverwachtingen een jaar vooruit nu duidelijk aan het stijgen. De omzetten beginnen te verbeteren (vooral bij de sectoren gezondheidszorg, technologie en de financiële sector), terwijl die in de veilige hoge dividendsectoren tegenvalt (nutsbedrijven, telecom). De winstrecessie lijkt in het tweede kwartaal geëindigd. De guidance lijkt toch iets te somber vergeleken met het aantrekken van de business sales (meer investeringen, geen negatieve voorraadbijdrage en doorgaande groei detailhandelsverkopen en autoverkopen). Daartoe moet de olieprijs wel boven de $40 blijven. Op korte termijn lijkt de olieprijs iets te laag volgens de modellen van Arbor Research, de slechte verhalen lijken nu wel voldoende bekend, daarom zou de olieprijs best weer wat (niet veel) kunnen stijgen.

 De ISM’s waren iets naar beneden (manufacturing van 53,2 naar 52,6 en diensten van 565 naar 55,5), maar dat drukte alleen aan het begin van de week de stemming. De recessiekansen in de VS binnen 3 tot 9 maanden volgens diverse bronnen daalden weer iets verder. Vanaf dinsdag hogere kaandelenoersen met vrijdag een positieve reactie op de opnieuw zeer meevallende cijfers over de werkgelegenheidsgroei van 255.000 (180.000 verwacht), stijging aantal gewerkte uren en gemiddeld loon, dus dit wijst op duidelijk hoger inkomen.  Mooie cijfers die Yellen niet doen vermurwen de rente in september te verhogen en die de roep om meer fiscale stimulering niet doet verstommen. Het officiële cijfer voor groei persoonlijk inkomen was maar 0,2% hoger in juni en uitgaven waren 0,4% hoger overigens.

Eind augustus mag ze op het congres van Jackson Hole vertellen hoe het verder moet, of ze in is voor helikoptergeld, tegen de markt in durft te gaan via vrees voor hogere lonen/ te hoge S&P of vooral bang is dat de wereld geen hogere rente en dollar kan verdragen.

De handelsbalans van de VS verslechterde iets meer dan verwacht in juni. Construction spending was -0,6% en nieuwe orders waren opnieuw omlaag (dit is de krachtigste indicator dat secular stagnation met niet meer dan 2% groei in de VS blijft voortduren, tegen de groei van de werkgelegenheid in). PCE inflatie bleef op 1,6%, te laag volgens veel leden van de FED.

In Europa China en Japan was er weinig beweging in de markit PMI’s. de Caixin PMI van de Chinese overheid steeg 2 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten