Pagina's

9 november 2016

De Trumpvictorie die de beurzen great again gaat maken: Reagan+; hij is the Great Dictator (versus Reagan als Great Communicator)

Onverwachts won Trump toch, ondanks de peilingen en de moeilijke weg naar victorie als de democraten de staten aan de kust en rond de grote meren, de blauwe muur, zouden houden. De blauwe muur viel en Pennsylvania bleek opnieuw een swing state te zijn. Hillary had haar neus niet laten zien in Wisconsin en dat is haar duur komen te staan.
De winst van Trump was onverwacht vanwege zijn houding ten opzichte van vrouwen, zijn gevaarlijke getwitter met persoonlijke vetes en het beledigen van vele minderheidsgroepen. Latino’s gingen inderdaad en masse stemmen, maar behalve Nevada bracht dit geen extra staten binnen.
De ‘shy factor’, de angst om bij een poll te zeggen dat je op die rauwe Trump stemt, was kennelijk onderschat. De hoge opkomst zorgde ervoor dat er veel nieuwe stemmers waren. De lagere middenklasse heeft meestal een lage opkomst, maar dat was deze keer veel minder het geval. De ‘deplorables’ van Hillary gingen veel vaker stemmen dan gedacht. Deze factoren en de wereldwijde teleurstelling dat de groei maar niet op gang komt, de hunkering naar verandering na acht jaar Obama werk(t)en in het voordeel van Trump. 80% vond Trump de kandidaat die voor ‘change’ staat, 8% bij Clinton.
Het e-mailschandaal maakte het minder schandalig om op Trump te stemmen, want die maakte het ineens plausibel dat je Hillary zou moeten opsluiten.. Clinton zou hierdoor een ‘lame duck’ kunnen zijn geworden, een soort Nixon die Watergate ging verdoezelen totdat het niet langer ging.
Het Amerikaanse kiezersvolk is duidelijk nog niet toe aan een vrouw als president. De maandag uitgezonden documentaire over Trump en Clinton gaf aan dat men toch wel erg vaak Hillary niet accepteerde als baas omdat ze vrouw is, vrouw van hoort te zijn met bijbehorend onderdanig gedrag. Haar politieke houdbaarheidsdatum is overschreden, dan kun je geen goed meer doen.  
Door Trump ontstaat veel onzekerheid. Hij is onberekenbaar, dreigt internationale verdragen op te zeggen, de principes van de NAVO ter discussie te stellen, het klimaatverdrag op te zeggen (de kolenmijnen weer te openen).

Vele republikeinse politici gaan een moeilijke tijd tegemoet door hun afvallen van Trump. Met name de positie van de speaker van het congres Paul Ryan staat ter discussie.
Of Trump gaat doen wat hij beloofd heeft is niet onzeker. Dat is onmogelijk en hij zal zijn programma maar ten dele kunnen uitvoeren. Dat is toch nog voor grote delen van de wereld een nare boodschap.
De onzekerheid over het buitenlandse beleid van Trump kan de beurzen nog een tijd parten spelen. Daarom denken velen dat het koersherstel niet zo snel komt als na Brexit. Er is angst dat door Trump Amerika in een recessie zal doen belanden, maar dat lijkt onwaarschijnlijker dan bij het VK door Brexit. Dat pleit voor gematigde reacties op de beurzen.

Anderzijds zijn er velen die denken dat Trump juist goed is voor de Amerikaanse economie. Hij zal de economie flink stimuleren via grote investeringen in infrastructuur en lagere belastingen. Hij wil lenen bij deze lage rentes (en dat lijkt verstandig). Bij een voorzichtige aanpak (niet de specialiteit van Trump) van internationale verdragen kan Amerika zelfs profiteren. Daar republikeinen geen groter overheidstekort willen als er geen recessie is, denkt men dat de fiscale stimulering niet heel groot zal zijn.
Voor enkele bedrijfstakken is een en ander goed nieuws. Defensie-uitgaven zullen wereldwijd fors verhoogd moeten worden. Vennootschapsbelasting in de VS zal flink omlaag gaan. De gezondheidssector zal veel minder getroffen worden door druk op lagere prijzen voor medicijnen, meer aangemoedigd worden nieuwe dure medicijnen te ontwikkelen.

De rente kan aanvankelijk omlaag vanwege de grotere onzekerheid, maar men verwacht rentestijging bij meer fiscale stimulering (deze hoort inflatoir te zijn bij lage werkloosheid).
Trump heeft gezegd dat Yellen weg moet. Er is nooit een voorzitter van de FED weggegaan vanwege politieke redenen. Enkele voorzitters hebben in het verleden wel aangeboden om weg te gaan na wisseling van president, maar dat leidde niet tot ontslag. De laatste decennia wilde de FED zelfs haar onafhankelijkheid tonen en vond men dat men moest blijven zitten. Of Yellen bestand zal blijken tegen Trump is onzeker, maar men verwacht dat ze haar ambtsperiode zal uitzitten.

De derde wereldoorlog is een stap naderbij gekomen. Een en ander lijkt toch niet te nopen tot grote bijstellingen in het beleggingsbeleid. Een en ander kan veranderen als Trump met een dramatische wending in het buitenlands beleid dreigt te komen of het buitenland dit doet (Rusland, China, Midden Oosten etc.).
Misschien heeft Thierry Baudet wel gelijk dat gouden tijden voor Amerika gaan aanbreken waarvan wij ons graantje kunnen meepikken, mits ze natuurlijk genoeg populistische maatregelen nemen.
Marine Le Pen for president, Oostenrijk uit de euro, Italië snakt naar de vijf sterren van Beppe Grillo. Op naar 60 zetels voor Wilders. Poetin ziet zijn kans schoon de Baltische staten in te pikken, China voert zijn plannen uit die eilandjes in de Pacific te laten bewonen door Chinezen. Duterte zag dit al eerder en ging met pootjes omhoog als schoothondje kwispelen bij Xi. Trump krijgt een hele klus om daarna America weer great again te maken.

Nebraska stemde voor herinvoering van de doodstraf. Diverse staten stemden voor vrije verkoop van marihuana. De tijdgeest verandert.

Reagan was een B-acteur, Trump is een A-acteur, een grote media presence. Dat biedt hoop volgens velen.  Repatriëring winsten, lagere vennootschapsbelasting, bescherming auto-industrie, het klinkt als muziek n de oren. Geen onruststokende Trump aanhangers die een overwinning van Clinton niet zouden kunnen verkroppen. Een droomscenario voor defensie-aandelen en farmacie. Banken worden misschien ook weer great again. Fossiele brandstoffen winnen.Reflatie is positief. De recessie lijkt verder naar de toekomst verschoven door extra stimulus. Dat is heel gunstig voor beurzen.

Geheel tegen alle verwachtingen in won Trump en de beurzen gaan omhoog in plaats van omlaag. We leven in wonderbaarlijke tijden. Alles is mogelijk.
[het gaat meevallen]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten