Pagina's

7 december 2016

termijnpremie, nominale groei, China en de rente met plaatjes

(termijnpremie volgens Fed New York modellen)
Als de rentetrend om is, dan moet de trend van de termijnpremie om zijn. Het zou goed kunnen dat de oude trend opgepakt wordt (als de inflatieverwachtingen niet al te erg oplopen, niet tot hoger dan we meestal gezien hebben sinds 1998). D.w.z. zoals de blauwe pijl aangeeft.
Dan komt er nog flink wat rentestijging. De FED rente die hier bovenop komt stijgt dan ook behoorlijk, minstens 0,5% per jaar.
Er komt dan een nieuwe trend voor de komende paar jaar, richting wat de dunne rode pijl aangeeft.

Als de rentetrend niet om is, de groene pijl zet door, dan kan de rente nog steeds stijgen als de termijnpremie naar de bovenkant van de range stijgt en de FED rente 0,25% per jaar stijgt.

Dan zou mijn oude rentemodel nog gelden. De 10-jaar rente in de VS zou dan 1,75% horen te zijn.

.
Dan is er nog de omslag in de opbouw van valutareserves na de Aziëcrisis sinds 1998 door Emerging Markets. Dat heeft de rente flink gedrukt, hoe veel is onduidelijk, maar het lijkt meer dan 0,5% te zijn. China is het belangrijkste en daar ziet men nu afbouw van valutareserves, behoorlijk snel nu. 
Dit kan doorzetten, China lijkt toe te kunnen met $1000-2000 miljard toe te (moeten) kunnen.

De lange rente hoort samen te hangen met de verwachte nominale groei van het BNP. De trend is al een hele tijd naar beneden. Die trend lijkt te ver zijn doorgetrokken. Sinds het dieptepunt van de olieprijs begin 2016 zou de trend wel eens structureel om kunnen zijn (zwart pijltje). Dan hoort de trend van de rente sinds 1981 ombuigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten