Pagina's

4 januari 2017

de belangrijkste verrassing voor 2017: winstgroei valt mee in plaats van tegen

Ik zie een kentering van minder, minder naar meer, meer. Niet van Marokkanen maar van economische groei- en winstverwachtingen.

Men begint over elkaar heen te rollen om hogere winstgroei te voorspellen. Deze meneer dus, maar vandaag zit er ook een verhaal van State Street in mijn inbox. En dat zijn meestal goede, gepolijste verhalen.
 Winsten verbeteren wereldwijd door hogere grondstoffenprijzen, de sterke dollar (in lokale valuta’s een plus) en hogere nominale groei
Momentum verbetert. Cyclische PE nog laag volgens State Street. Winsten gaan weer naar boven trend lijkt men te suggereren.
Op zich geen nieuwe feiten in het artikel. Ik heb pijlen in de grafiek gezet. Dat geeft het nieuwe denken aan. Van de rode pijl, de winst valt altijd tegen, naar de groene pijl, de winstgroei is om Trump te zoenen. Zo beredeneerd is er onderreactie op het goede nieuws over winstverwachtingen geweest in de Trump-hausse.

De verwachte winstgroei in het vierde kwartaal is nu gelijk aan die van het derde kwartaal. Vlak voor het begin van het cijferseizoen zijn de winstcijfers te ver naar beneden gepraat. Daardoor is het veilig het Q4 2016 cijfer hoger te verwachte, dichtbij wat de groene pijl aangeeft. De olieprijs staat veel hoger dan een jaar geleden en helpt de winst flink in plaats van zwaar drukt . De verwachting voor Q1 2017 kan uitkomen omdat de ISM ongeveer 55 staat. De hogere olieprijs helpt nog steeds flink. Dan komt later in 2017 de belastingverlaging. Die zit nog maar gedeeltelijk in de consensus en als de economische groei beter is dan 2% zou dit ook een meevaller horen te zijn. De dure dollar is een negatieve factor.  

Bovenstaand plaatje van JP Morgan laat zien dat men voor Q4 2016 rekent met de normale meevaller van te ver naar beneden geprate winsten en dat men net als altijd voor 2017 flink onder de bottom up consensus gaat zitten. Volgens de rode pijl dus in de vorige grafiek. Voor 2018 gaat men overigens wel uit van verbetering door belastingverlagingen.
Zelfs als JP Morgan gelijk krijgt is dit een plaatje waarvoor de beurs warm kan lopen. Na een horizontale trend van de jaarwinsten 2014-2015-2016 ontstaat een opwaartse trend 2016-2017-2018. Dit is denk ik ongeveer wat de beurs sinds half 2016 aan het verdisconteren is. Grotendeels zit dit denk ik in de prijzen, maar niet helemaal vanwege de onzekerheden rond Trump.
Als een en ander gaat volgens de voorspellingen van JP Morgan en nu 100% verdisconteerd is, dan hoort de S&P ongeveer 5-7% te stijgen in 2017 en inclusief dividend is dat OK.
Als het thema van de goede Trump doorzet en de ISM rond 55 blijft, dan moet de groene pijl verdisconteerd worden en dat betekent veel meer stijging dan 7% voor de S&P.

Dan komen we op de 12-16% van http://seekingalpha.com/article/4034134-3-contrarian-forecasts-2017 , gebaseerd op 15-20% winstgroei inclusief de belastingverlagingen van Trump en het verder naar de toekomst verschuiven van verwachtingen voor een recessie in de VS: niet in 2017, niet in 2018 en lage kans 2019 en de 'goede' Trump zal zich toch geen recessie laten overkomen in 2020.

Bovenstaand plaatje is van Matejka c.s. van JP Morgan. Ik heb vaak plaatjes gemaakt van ongeveer dezelfde strekking. Als de ISM lager is dan 55 verwacht dan neerwaartse bijstellingen van de bottom up voorspellingen van de analisten, maar als de ISM boven de 55 staat, verwacht dan opwaartse bijstellingen.
Nu staat de ISM bijna 55. Het is optimistisch om te verwachten dat de ISM zo hoog blijft en bij daling gaat het optimistische winstverhaal kraken. Maar als de ISM boven 50 blijft en er belastingverlaging komt en de olieprijs zich een beetje gedraagt, dan hoort dat gekraak mee te vallen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten