Pagina's

19 februari 2017

overpeinzingen: verdere stijging van de beurzen of reflatiemoeheid/Trumpellende

De beurzen lopen heel langzaam op (wijst op modelonzekerheid en onderreactie). Volatiliteit is bijna geheel verdwenen (zorgelijk). Het economische nieuws is goed, ongeveer Goldilocks. Er is hoop op herstel van de animal spirits via herstel groei investeringen en wereldhandel bij een kleine afzwakking van de groei van de consumptie (de uitleg waarom beurzen verder kunnen stijgen). Er is meer animo om een huis te kopen, maar er wordt te weinig gebouwd (de cyclus kan verder omhoog). Het optimisme over winstgroei neemt toe, vooral buiten de VS (breuk in de trend van VS beste, maar buiten VS was dan ook de afgelopen vijf jaar gemiddeld winstdaling)

Maar hoe lang gaat dit nog goed?
Zorg 1: Trump moet toch een keer fout gaan?
Het wordt toch niets met die belastingverlagingen als ze budgetneutraal moeten zijn (Trump gaat natuurlijk zeggen dat de economische groei 4% zal zijn en dat dan de begrotingstekorten zullen meevallen, beter zijn dan de huidige berekeningen; als een Reagan moet hij dan verkopen dat belastingverlaging voor het bedrijfsleven via een soort Laffereffect meer belastingopbrengsten gaat veroorzaken; misschien slaagt hij daar in).
Zorg 2: Inflatie loopt toch op en centrale banken proberen de rente te verhogen en QE te verlagen/ balansverkorting eventueel?

Men signaleert reflatiemoeheid en lang niet zo veel rentestijging als gevreesd
Consumptie die in VS geremd wordt door hogere inflatie en tragere belastingteruggaven dan gebruikelijk
Er is ferme obstructie ontstaan tegen BAT, border adjustment taxes, waarmee de protectionistische plannetjes van Trump hadden moeten worden uitgevoerd. Daardoor is het moeilijker geworden de belastingen te verlagen (want minder belastingopbrengsten via BAT). Daarnaast is er nog geen enkele vooruitgang in het vervangen van Obamacare met iets anders, de mogelijkheden op de Obamacarekosten te besparen zonder massa’s mensen uit gezondheidszorg te stoten, zijn onduidelijk, waardoor repeal erg moeilijk wordt. Ook dit uitstel bemoeilijkt belastingverlagingen.
Overigens zien economen natuurlijk liever iets anders dan BAT, dus als dat niet doorgaat kan dit zelfs beurzen omhoog brengen
Nieuwe wetgeving lijkt steun van democraten nodig te hebben in de senaat en dat zit er niet in, tenzij er iets met gulle hand voor Obamacare gedaan wordt natuurlijk.

Meer uitgaven voor infrastructuur, dat is helemaal uit beeld verdwenen. Particuliere initiatieven, onduidelijk. Niet phenomenal. Maar aantrekkelijk in verkiezingsjaren.

De vraag is hoe de animal spirits aangewakkerd kunnen blijven worden. Vooralsnog zie je een opleving, maar blijft dit als de belastingverlagingen ver uitgesteld worden.
De beurzen zitten er kennelijk niet mee als de fiscale stimulering iets uitgesteld wordt. Nu lijkt het nog niet echt nodig. De bedoeling is dat de recessie duidelijk wordt uitgesteld. Uitstel mag, maar afstel niet.

Deregulering is het andere toverwoord waar beurzen op omhoog gaan. Banken zouden scheutiger kunnen worden met krediet. Dit is overigens al gaande (al stokt het volgens senior loan officer reports). De kredietvraag herstelt en de vermogenspositie van banken staat meer kredietverlening toe. Banken worden minder bang, deflatieangst is weg aan het ebben. 
plaatje Bob Dieli
Ik denk dat het model de juiste plek in de cyclus aangeeft. We zitten nog in het groene deel. Met een voorzichtige dosis fiscale stimulering en deregulering kan het groene deel verlengd worden.
Er is nog geen inflatieprobleem, de stijging van de inflatie heeft tot op heden slechts het deflatieprobleem weggejaagd.
Centrale banken verruimen, alleen de FED is uiterst miniem aan het verkrappen, maar liquiditeit is bijna overal boven gemiddeld.
De investeringscyclus is nog maar net positief aan het worden en dat hoort nog enige jaren door te zetten.
Kredietgroei is nog maar net echt aan aan het trekken. 
In 2017 zijn er eindelijk geen grote tegenvallers als Trump geen al te rare dingen doet en Le Pen niet wint in Frankrijk. Geen extra bezuinigingen van de overheid, geen instorting van investeringen in grondstoffen, doorgaande groei in China, Japan en Europa. Geen tsunami. 
Yes we can

Geen opmerkingen:

Een reactie posten