Pagina's

5 maart 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De aandelenmarkten waren blij met het presidentiële optreden van Trump voor het congres. Hij was vol optimisme in plaats van de doemdenker van zijn campagne en riep op tot compromis. In het weekend verpestte hij dit weer gedeeltelijk met ongefundeerde toespelingen op afluisterpraktijken door Obama c.s.
Een en ander was goed genoeg om de moed erin te houden op de beurzen, er komen belastingverlagingen, al zijn die wellicht wat kleiner dan gehoopt. Ondertussen gaat het goed met de winstverwachtingen wereldwijd.

De FED had met lede ogen aangezien dat de markt geen renteverhoging inprijsde terwijl het nu zo waar leek te kunnen qua vooruitzichten, financial conditions, vertrouwen, fiscale stimulering etc. Er was een waar media-offensief. Zelfs de duiven preekten een verhoging, Dudley ging hierin zelfs ver. Yellen bevestigde vrijdag een en ander en Fischer was blij met al die eensgezinde oproepen tot verhoging van de rente. Daarop steeg de rente, maar niet zo heel veel. Iedereen lijkt al short duration te zitten.

 De ISM manufacturing in de VS steeg verder naar 57,6 en non manufacturing herstelde naar 57,7. PMI’s waren wereldwijd sterk.  China liet een mooie verbetering zien. De PMI’s/ISM’s geven aan dat de winsten zelfs iets hoger gaan binnenkomen dan de altijd optimistische bottom up verwachtingen van de analisten. Groei nieuwe orders, met opwaartse herzieningen, bevestigt dit (voorlopig).

De verwachtingen voor de groei in de VS voor het eerste kwartaal zijn aan het dalen tot onder 2% volgens o.a. GDP-now. Dat komt vooral door tegenvallende groei consumptie en lagere productie nutsbedrijven (door relatief warm weer). De olieproductie trekt weer aan en daarmee ook het vervoer over het spoor. In de havens aan de westkust is het ook drukker. Het consumentenvertrouwen werd opnieuw sterker, herstel aangevend na de slechte cijfers voor reële retail sales en inkomen over januari.

Meevallende groei in China, hogere grondstoffenprijzen met bijbehorend herstellende investeringen daarin zorgen voor een herstel van de wereldhandel.
De leading indicators voor groei wereldhandel volgens Morgan Stanley trekken steeds harder aan, al kan de sterkere dollar roet in het eten gooien volgens hen. Exportherstel over februari in Korea geeft de burger meer moed voor groei wereldhandel.
Li Keqiang stelde (naast het verheerlijken van de supreme leader Xi) nieuwe doelen voor economische groei voor China. Een bescheiden slechts 6,5% groei, iets lagere begrotingstekorten en minder agressieve groei van defensie-uitgaven (+7%, wat uitgebreid de pers haalde als gevaarlijk veel, maar in Chinese ogen is het maar weinig).
Europese verkiezingen blijven een zorg, al lijkt de aanhang voor Le Pen en Wilders iets te slinken. Fillon heeft het moeilijk, maar wil nog niet opgeven. Schultz doet het goed, maar dit beroert de beurzen niet zo erg. Kredietgroei verbeterde in de EU.
Het economisch momentum helpt de gevestigde orde: industriële productie trekt zelfs sterk aan in Frankrijk en Italië.
De inflatie trekt aan in de EU vanwege vooral de hogere olieprijzen, de kerninflatie is nog stabiel (nu 0,9%).
Zorgen over Brexit drukken het consumentenvertrouwen weer eens in het VK.
Het sentiment voor kleine ondernemingen Shoko Chukin daalde onverwachts in Japan, terwijl er toch eindelijk inflatie aan de horizon gloort in plaats van deflatie.
Volgens de cijfers zouden de capriolen met het ongeldig maken van allerlei bankbiljetten de economische groei in India niet geraakt hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten