Pagina's

8 juli 2017

rente omhoog= beurs? Niet zo duidelijk!

Sinds 1998 is er een negatief verband tussen de koersen van aandelen en staatsobligaties. Ofwel een positief verband tussen rente en aandelenindices.
Voor 1998 was dit omgekeerd In die periode was er een inflatierisico dat beleggers ernstig dwars zat. Als de inflatie te hoog werd, dan ging de FED over tot dramatische maatregelen en moest je inpakken, er volgde een recessie. Ondertussen was de rente hoog geworden en dat bood een goed alternatief voor aandelen.
Na 1998 was er geen probleem met te hoog oplopende inflatie, althans bijna nooit. De kerninflatie bleef als een blok liggen rond ongeveer 2%. Grondstoffenprijzen zorgden hoofdzakelijk voor de uitslagen in de inflatie, niet hogere loonstijging. Van tijd tot tijd was er angst voor deflatie.
Het grote probleem voor beleggers na 1998 was groei, niet inflatie. Daardoor ontstond een negatief verband tussen de opbrengsten van aandelen en obligaties.

Plaatje van Morgan Stanley (berekening: Equity Correlation Index is average of the pairwise correlation of five regional equities (US, Europe, Japan, UK and EM). Rates Correlation is the average pairwise correlation of G4 Rates
Markets)
De laatste paar jaar is het verband tussen aandelen en staatsobligaties vaak niet zo overtuigend negatief geweest. 
De correlatie geeft het verband weer tussen bewegingen in korte tijd van rente en aandelen. Als je langere periodes neemt, dan is het verband ineens anders. Op dagbasis zag je vaak dat rente en aandelen samen opliepen, maar op lange termijn zag je vaak het tegenovergestelde. De rente is al jaren structureel aan het dalen en de beurs ging structureel omhoog.
Pas sinds ongeveer half vorig jaar lijkt de rente structureel het dieptepunt gezet te hebben.
Daarna zijn rente en aandelen samen omhoog gegaan, maar met veel minder samenhang dan voor 2014.
Er is nog wel een positief verband: relatie leidt tot hogere rente en hogere winstverwachtingen en daarmee aandelenkoersen.
De rente reageert nog steeds sterk op de trend van economische verrassingen
  Maar de S&P reageerde daar ineens veel minder duidelijk op, waarschijnlijk omdat het verhaal van meevallende winstontwikkeling steeds mooier werd tegen die verrassingen in.
plaatje Tostrams https://www.iex.nl/Column/268397/TA-Stijgende-rentes-slecht-voor-aandelen.aspx
Het verband tussen rente en aandelen is even weg.
Dat komt, omdat de hoofdbron voor de rentestijging nu niet is dat de economische groei en/of inflatie  meevalt/ aan het verbeteren is, maar dat men bang is dat centrale banken gaan verkrappen, QE gaan afbouwen en de rente gaan verhogen om andere redenen: financiële stabiliteit.
Het schrikbeeld, plaatje van JP Morgan: in 2018 houdt QE ineens op en gaat het de andere kant in. In diverse toonaarden wordt bij dit plaatje de ondergang van de (aandelen) wereld bezongen. QE heeft de koerswinstverhoudingen opgepompt en straks loopt dat leeg.
Dat hoeft allemaal niet zo erg te zijn denken sommige goeroes, waaronder die van JP Morgan. de rente hoeft er niet zo heel veel van te stijgen (6 basispunten per jaar in de VS, 15 in de EU als men gematigd blijft). Dit kan overwonnen worden door een beter winstverhaal.
In de VS gaan denk ik de economische verrassingen veel beter worden, de werkgelegenheidsgroei en ISM waren afgelopen week hiervan de sterkste voorbeelden.
Gecorrigeerd hiervoor (economische redenen) is er in de VS eigenlijk geen rentestijging geweest, in de EU wel. Daar hakt een stoppen van QE er veel harder in, dit is men wel erg snel aan het inprijzen, veel harder dan het al opgelopen optimisme over de economie oploopt in de EU, en daarom deden Europese aandelen het de afgelopen maand betrekkelijk slecht en Amerikaanse aandelen niet (met enige uitzonderingen op de Nasdaq)

Dus: als de rente stijgt vanwege betere economische verwachtingen kan de aandelenbeurs omhoog, maar als de rente vooral stijgt door meer angst voor renteverhogingen vanwege financial conditions, dan is dat niet goed voor de beurs. Als de centrale banken de rente zo veel verhogen dat de recessiekansen hoger worden aangeslagen, dan is dat reen voor een bear markt. Zo ver is het nog niet (denk ik).
Ja, Janet, houd hem in toom, hij gelooft in de sprookjes van Trump, kameraad Fischer is te snel een havik aan het worden, hij ziet herstel van de productiviteit als Trump de juiste kunstjes doet. dat moet dan zijn angsten voor oververhitting van o.a. de huizenmarkt bedwingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten