Pagina's

24 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Zeer weinig volatiliteit op de beurzen, zelfs de FED en Trump konden nauwelijks een rimpel veroorzaken in de beursvijvers.
De VIX staat extreem laag, de maand september lijkt het record te gaan zetten voor de laagste volatiliteit (VIX) ooit.

De FED verhoogde de rente niet en kondigde zoals verwacht aan QE langzaam te gaan terugdraaien door geleidelijk minder aflossende leningen terug te gaan kopen. Via de dots gaf men aan onversaagd door te gaan met renteverhogingen, te beginnen in december. De inflatie is te laag, maar de economie laat een hogere rente toe. En daarop ging de rente omhoog en de beurs minuscuul omlaag. Dollar heel even sterk, maar viel toch weer wat terug.

De FANG-aandelen liggen er vermoeid bij, de vaart zit nu in energie en banken. Hogere olieprijs en hogere rente Healthcare gaat ook moeizaam. VIX onder 10, extreem weinig puts kopen versus calls, extreem de ietsepietsje gestegen VIX verkopen eerder deze week, dat wijst allemaal op een kwetsbare beurs komende week. Wie weet storten de koersen wel 1% in, een nieuwe golf buyers van de dip enthousiast makend.

Trump zei bij de VN dat als rocket man zo doorgaat Noord Korea  totaal vernietigd moet worden. Un merkte op dat Trump totaal gestoord was, al eerder gemeld in de VS overigens. Men dreigde met een waterstofbom testen in de atmosfeer. Cato zei ook zoiets over Carthago, hij sloot elk praatje daarmee af en uiteindelijk werd Carthago dermate verwoest dat het nog steeds niet is opgebouwd.

De FED publiceerde de cash flow analyse van de Amerikaanse economie. Amerika is record rijk.
Gemiddeld is de trend uitermate stabiel omhoog en alles wijst er nog op dat kinderen uiteindelijk gemiddeld veel rijker worden dan hun ouders.

Er zijn weinig winstwaarschuwingen voor de komende winstcijfers over het tweede kwartaal, wel veel meldingen dat de omzetten beter groeiden dan verwacht.

In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid meer dan verwacht, ging het beter met leading huizenmarktindicatoren starts, vergunningen maar niet met sentimentsindicator NAHBMI en verkopen bestaande huizen. De totale leading indicators voor de hele economie trokken 0,4% aan, iets meer dan vorige maand. Voorloper van ISM  PhiladelphiaFed trok aan, maar door de orkanen moet de ISM waarschijnlijk eerst even omlaag.
Importprijzen stegen, een teken dat inflatie niet helemaal dood is in de VS.

Toys R vroeg uitstel van betalingen aan, dit is in nominale dollars een van de grootste faillissementen uit de geschiedenis.

In Europa trokken de markit PMI's verder aan in o.a. Duitsland en Frankrijk. ZEW expectations, vaak de IFO leidend, was hoger. Meer optimisme over Italië. Iets meer inflatie in de EU.





FED met dubbele kracht op pad van verkrapping ondanks raadselachtig lage inflatie

De teerling is geworpen. De FED gaat QE reduceren en tegelijk de rente verhogen. Allemaal heel langzaam, maar toch.
Yellen gaf aan ook niet precies te weten waarom inflatie zo laag bleef en als dit bleef voortduren dat er dan een ander monetair beleid moet gaan worden.
Maar de bijboodschp was: de FED wil een hogere reële rente, men stelde de groeiverwachtingen naar boven bij en de inflatie nar beneden (Goldilocks). De inflatie zit vooral in de financial assets.
Ze zei het niet, maar vanwege de financiële stabiliteit (=voorkomen van bubbels, onevenwichtigheden op de kapitaalmarkt) moet de rente omhoog als het kan.
en het kan, de financial conditions laten het toe

Claudio Borio van de BIS zegt dat die lage inflatie door globalisatie komt https://www.wsj.com/articles/bis-says-globalization-is-answer-to-inflation-puzzle-1506070802
Dat is helemaal niet erg, lagere inflatie door technologie en globalisatie is goed, een weldaad (voor de gepensioneerde mens al helemaal).
Zo lang er globaal zulke grote kostprijsverschillen bestaan zal globalisatie de inflatie drukken in de westerse landen. Die lage inflatie hoeft helemaal niet zo hardnekkig bestreden te worden door centrale banken vindt Borio. Bovendien zouden centrale banken meer moeten kijken naar financiële stabiliteit, de andere reden waarom centrale banken een strenger monetair beleid zouden moeten voeren.  Met hun voortdurend extreem lage rente sturen de centrale banken ook de reële rente omlaag en dat kan vervelende consequenties hebben (vooral voor de mens die ooit met pensioen wil, lijfrentes worden dan peperduur).


Zoiets betoogde Carney (Bank of England) ook al. Inflatie is een wereldverschijnsel.
Carney ziet op korte termijn wereldwijd weinig inflatiedruk, maar die komt echt wel als output gap verder dicht gaat, zoals iedereen voorspelt (er is bijna overal groei boven trend). Door globalisatie werkt de Phillipscurve niet, lage werkloosheid leidt nauwelijks tot hogere inflatie. Dat verandert als men globalisatie gaat bestrijden (of de munt te veel laat devalueren).
Morgan Stanley keek of je wat kon verklaren met technologie. Airbnb en Uber drukken de prijzen bijzonder veel in hun sector.
en dan is er de zorginflatie die om raadselachtige redenen (de concurrentie wordt steeds meer uitgeschakeld, men dreigt de zak met subsidies dicht te knijpen) is gedaald en laag zou blijven. Dit kan anders gaan dan hierboven voorspeld.

21 september 2017

langzaam, langzamer omhoog, waar blijft de correctie?

De wall of worry is er echt nog wel, maar steeds meer zie ik ongebreideld optimisme, vast geloof in Goldilocks vanwege de te lage inflatie, de synchrone goede groei in de wereld, de stijgende winsten en geloof in fenomenale belastingverlagingen in de VS in 2018.
Laat je niet bang maken door Trump, Kim Jung Un,brexit,  de FED Italië, Iran, de ECB, China, Poetin,...


misschien moeten we bang zijn voor Appleflauwte
Warren Buffett ziet de Dow Jones naar 1 miljoen gaan (wel pas over 100 jaar) en vindt iedereen die structureel tegen Amerika wedt een idioot.
wat kijkt ze blij voldaan met haar start van afbouw van QE. Niet goed voor beleggers? Dollar omhoog, goud omlaag en unheimische stijging van de kans op een renteverhoging in december.
stel toch eens voor dat de FED zou gaan doen wat ze zeggen volgens hun dots... br...
niemand gelooft dat bijna, alleen wat economen die altijd zeggen dat de rente zal stijgen.
(dat zijn er best veel overigens).
de surveys zijn gemiddeld goed in de VS, maar de harde cijfers laten nu toch wel erg veel te wensen over...

17 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Irma was niet zo destructief als gevreesd en daardoor startte de beursweek opgewekt. De oerswinst kon in de rest van de week vastgehouden worden. Aan het eind van de wek werd men wat optimistischer over de Amerikaanse politiek, Trump kan het beter vinden met de democratische kopstukken Pelosi en Schumer dan met de republikeinen. Daarom lijken meer compromissen in de maak. Scherpe kantjes af van DACA, illegale kinderen die in de VS zijn opgegroeid en meer noodhulp voor de orkanen en uitzicht op meer infrastructuurinvesteringen.

Het geloof in reflatie kwam een beetje terug, na de iets hogere (kern) inflatiecijfers in de VS (maar ook o.a. in India, China, Zweden en uiteraard Engeland) en uitlatingen van de grootste duif van de Bank of England dat de rente omhoog kon. Hogere rente dus en daar profiteerden de bankaandelen van. De olieprijs was omhoog door lagere voorraden in de VS dan verwacht en een beetje spierballentaal van de OPEC.

De retail sales in de VS waren slecht en die van de maand ervoor neerwaarts herzien. De orkanen krijgen er de schuld van Twee slechte maanden zijn dan normaal en daarna sterk herstel). Industriële productie daalde 0,9% (Harvey zou goed zijn voor -0,75%). Initial claims voor werkloosheid gingen minder omhoog op de orkanen dan gevreesd werd en het aantal vacatures (Jolts report) nam toe. Een en ander leidt wel tot neerwaartse herzieningen van de groei van het derde kwartaal (die lijkt onder de 2% te komen).
Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf volgens NFIB steeg weer naar hoge niveaus.

De groei in China lijkt wat af te zwakken volgens de laatste cijfers (investeringen, retail sales, geldgroei, industriële productie). Beneden verwachting.

.
De eurozone lijkt goed door te groeien, zelfs over Italië wordt men positiever.
 

13 september 2017

bitcoin lijdt onder China en Dimon

De tulpenbolmanie is in 2017 overtroffen door speculatie in crypto currencies met de bitcoin in de hoofdrol.
Vanaf de start is de bitcoin zo'n 10.000 keer meer waard geworden. Sommigen trekken dat door en verdedigen daarmee de 100% extra prijs van de ETF op de bitcoin koers.
Nog zo'n rit en met één bitcoin kan de Nederlandse staatsschuld afgelost worden. Daarna nog zo'n rit en één bitcoin is meer waard dan al het geld nu in de wereld.

Deze week is de bitcoin door China in de ban gedaan. Het is te bedreigend voor ongecontroleerde kapitaaluitvoer uit China, leidt tot witwassen van crimineel geld, speculatieve beursemissies.
Dan de baas van JP Morgan. Die verbood handel door zijn mensen in bitcoins. Je bent dan te erg geschift in zijn ogen. "'you can't have a business where people can invent a currency out of thin air'.



kredietimpuls weg, inflatie het risico

kredietimpuls, dat zette iedereen op het spoor dat de Chinese economie aan het instorten was. 9 maanden vertraging.

het bedrijfsleven maakt te veel schuld in de VS

we zullen zien. De financial conditions index van Goldman Sachs wijst op bepaaldelijk wat betere omstandigheden.
inflatie is de grote motor achter de beurs. Centrale banken moeten daarom doorgaan met cadeautjes. Dit soort cartoons hebben een contrair karakter. Meer inflatie dus en dat lijkt niet best voor de beurzen (sinds 2017, daarvoor was dit gunstig). Als inflatie hoger is dan verwacht, dan lijkt het erop dat hedge funds hun shorten van volatiliteit moeten terugdraaien.

12 september 2017

inflatie in VS gaat stijgen

State Street verzamelt prijzen op internet. Dat geeft vaak een goede indicatie wat de maandinflatie in de VS gaat worden. Flink omhoog dus.
En dat nog afgezien van de plotselinge stijging van de benzineprijzen door orkaan Harvey.
Niet goed voor de reële groei van de consumptie.
wel die 500.000 auto's die total loss zijn geraakt in Texas door harvey. =hogere tweedehandsprijzen auto's.

10 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De week begon slecht door Noord Korea na de krachtige kernproef, maar het trok vanaf woensdag weer wat aan. De vertrouwd uptrend met bijna geen volatiliteit. De FANG-aandelen en vooral de financials lagen er slecht bij.
De rente daalde onverdroten verder , in de VS zo'n 10 basispunten.
De orkanen zorgen voor wat ongerustheid over de groei in de VS. Harvey veroorzaakte even een flinke sprong (+62.000) in de initial claims voor werkloosheid (zoals verwacht) en gaat leiden tot meer onder water hypotheken..
De ISM voor de dienstensector liep op, was sterker dan verwacht.Nieuwe orders daalden, ongeveer als verwacht. Het handelstekort verslechterde minder dan verwacht. Groothandelsvoorraden stegen. Arbeidskosten per eenheid product stegen slechts 0,2% in het tweede kwartaal (0,6% in eerste kwartaal).

Trump kreeg een deal met democraten voor elkaar om het schuldenplafond drie maanden te verhogen om zo de noodhulp voor de orkanen moeilijk te maken. 90 republikeinse congresleden stemden tegen deze geldverspilling in hun ogen. Mnuchin van financiën werd gepasseerd.
Een en nader zou betekenen geen belastingverlagingen voor het tweede kwartaal van 2018.
Fischer nam ontslag. De voormalige bodyguard van Trump en sisser van menig relletje ook. Cohn (economisch adviseur, kanshebber om Yellen op te volgen)wordt langzaam het Witte Huis uit gepest. Trump maakt steeds meer ruzie met generaal Kelly, zijn bevelhebber binnen het Witte Huis. Idem met veiligheidsadviseur McMaster.

Draghi deed niets, maar beloofde dat de ECB in oktober uitsluitsel zou geven of en hoe QE - aankopen verminderd gaan worden in 2018. Samen met de orkanen leidde dit tot een sterkere euro.
Detailhandelsverkopen daalden iets vorige maand in de eurozone. weinig beweging inde Europese markit PMI's.

In China stegen de markit PMI's en de valutareserves.

overpeinzingen

De charts voor de lange termijn zien er nog puik uit, maar voor de korte termijn zijn er wat wolkjes. 
(boven 65 is bullish)

Men gelooft vast in meer van hetzelfde, ongeveer 2-2,5% groei in de VS, een self sustaining recovery in Europa, geen averij in het VK en China, slechts licht lagere groei dan de topgroei van het tweede kwartaal.

De orkanen schoppen de economische plaatjes een beetje door de war, daardoor eerst wat minder groei en dan weer wat meer. Zo komen er toch wat meer infrastructuurinvesteringen dan gedacht. Misschien dat er nog meer orkanen komen. Irma had aan opgewekte windkracht even veel energie als de acht voorgaande orkanen bij elkaar (arm St. Maarten).

Het Trumprisico lijkt toch toe te nemen, al heeft hij zich presidentieel gedragen om via tijdelijke verhoging van het schuldenplafond noodfinanciering voor de orkanen mogelijk te maken via een deal met democraten. Na Noord Korea komt Iran weer opstomen als risico. Ruzies in het Witte Huis lijken steeds erger te worden. De Tea Party heeft geen zin in grotere overheidsuitgaven. Dit bemoeilijkt belastinghervormingen, broodnodige uitgaven voor gezondheidszorg (de groeiende verslavingsproblemen) en infrastructuur (ook de deplorables verdienen goede dijken en wegen).

Volgens de macrocijfers gaat het niet zo goed met de winsten in de VS als de winsten per aandeel voor o.a. de S&P500 aangeven. Het momentum wordt zwakker. Zorgelijker is dat de consument aan het einde van zijn Latijn aan het komen is om voor extra groei te zorgen. Vanaf hier is er niet veel daling van de werkloosheid te verwachten, daar komt minder inkomensverbetering uit dan we gezien hebben, de spaarquote is flink gedaald en daar komt ook geen extra consumptie meer me uit, al gaat men via ophoging hypotheken, mortgage equity withdrawal wel weer wat extra uitgeven. 

De autocyclus is slecht en de huizencyclus werkt ook niet mee sinds 2015.

Is dat genoeg voor een correctie of stijgen we heel langzaam verder door? Hele delen van de markt zitten al in de correctiestand. Dat kan zelfs herstellen. De financials hebben wel erg flinke klappen gekregen op o.a. de rentedaling. Als de volatiliteit laag blijft, dan zal het moeilijk zijn een correctie van 10%+ te krijgen. De volatiliteit kan natuurlijk eenvoudig omhoog op politiek gedoe of op ongemak met as good as it gets qua economie als die orkanen maar doorrazen.

De ISM is vooral gestegen op betere groei van de werkgelegenheid in de industrie. Die was er vooral in de auto-industrie en dat bij lagere verkopen. Dat maakt een daling van de ISM plausibel, maar als de ISM boven 55 blijft dan is het winstverhaal prima voor het derde en vierde kwartaal (in de VS werkt de dollar mee, maar de orkanen tegen).


Er zijn weer volop septemberzorgen, met weinig upside en iets meer downside.

8 september 2017

euro sterker op de orkanen en Draghi

Orkanen zijn aan het beuken op Midden Amerika. Harvey was al erg, maar Irma is sterker. men bibbert al voor Joshua en die orkanen van K tot en met Z gaan nog de nodige onheil brengen.
Nog afgezien van het menselijk leed, daar zit de markt immers niet mee, zie je toch wel invloed op economie: veel ontslagen (initial claims +62.000 vorige wek dankzij Harvey), consumptie eerst terug dan volle kracht vooruit. Toch genoeg om de groei in de VS voor het derde kwartaal onder 2% te brengen al zit de Atlanta Fed op basis van de nu bekende cijfers nog boven 3% zit.
Jarenlang geen grote orkanen oer de VS en nu ineens meerdere I(het is niet afgelopen met Irma).

Er zijn enkele vervelende wolkjes aan het firmament van de VS verschenen in de vorm van slechte autoverkopen, wegvallende geldgroei en kredietgroei verdwijnende groei van het aantal huishoudens, dalende huren in de nodige steden, rimpels in de vastgoedmarkt. Loongroei zwakt af en dat bij dalende lage werkloosheid. 15 staten in de VS groeiden niet recentelijk.  Allemaal recessiewaarschuwingen. Die worden in de wind geslagen omdat men gelooft in de fenomenale belastingverlagingen van Trump. Die heeft wel iets anders te doen dan werken aan belastingverlagingen. Noord Korea, Twitteroorlogen, kinderen het land uitzetten, dat lijkt de prioriteit te hebben tot ontzetting van zelfs republikeinen. Zij nemen trump dan ook niet meer serieus. Dat merkt Trump ook en hij is daar erg boos over. Nee, hi zal geen do nothing president zijn. Bommen op Korea en handelsoorlog met China, BMW's verbieden om nog een auto te verkopen in de VS.

Ondertussen stoomt de euro verder op, De ECB lijkt pas op 1,30 een echte pijndrempel te hebben denken mijn collega's in Londen.Wie weet, maar ik ben even wat onzekerder, slik even mijn bullish verhaal voor de markten in.  Dat zal straks echt wel weer terugkomen, maar even geduld lijkt op zijn plaats.  Miaschien ben ik inderdaad een oude brombeer die de self sustaining recovery niet ziet, maar toch.

5 september 2017

vierjaarscyclus update

er is niet veel veranderd sinds de laatste update. Het gaat heel rustig maar gestaag omhoog. Daardoor is de 2500, het ooit aangegeven doel vor de start van een correctie omdat dan de grijze stippellijn zou zijn bereikt zonder dat echt die stippellijn is bereikt.
Al enige tijd is het aan het stabiliseren. Er dreigt een dubbele top met dan de gevaarlijke fase DE van 10-15% correctie.
Die corectie kan nog even weg blijven vanwege de enorm sterke buy the (failed) dip mentaliteit. Dat houdt de VIX laag en verlengt de uptrend.
maar het is september en Trump laat zich afleiden van 100% druk op belastingverlagingen via nodeloze bedreigingen aan het adres van Noord Korea.

3 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws

Veel economisch nieuws, orkaan Harvey en de hoge hakken van Melania als ramptoeriste en dat veroorzaakte de vertrouwde zeer rustige uptrend. Misschien dat de grote kernproef van Noord Korea weer een rimpel veroorzaakt in de Goldilocksvijver.

De groei van de werkgelegenheid in de VS viel iets tegen (vooral na hoge groei volgens ADP) inclusief neerwaartse herzieningen in de vorige maanden en 0,1% stijging van de werkloosheid, maar 156.000 groei is nog steeds goed, niet zo hoog dat de FED er van slag door raakt. De loongroei bleef wederom steken op 2,5%.

De ISM steeg tot 58,8, veel meer dan de consensus (inclusief ik) dacht, maar de individuele FED surveys wezen al in die richting
Winstgroei moet daarom goed zijn in het derde kwartaal.
Misschien dat Harvey en straks Irma roet in het eten gooien. Sommige brokers stellen hun groei voor het derde kwartaal daarom met 0,5% naar beneden bij (ook al is Houston maar 2,5% van het Amerikaanse BNP, maar hogere benzineprijzen extra minpunt). De schattingen voor de schade liepen snel op naar $150 miljard +.

De economische groei in de VS over het tweede kwartaal werd meer dan verwacht naar boven bijgesteld naar 3% dankzij de koopgrage consument. Met de bouw ging het minder (0,6% minder uitgaven over juli). Het consumentenvertrouwen steeg weer. Er was 0,4% inkomensgroei in juli, meer dan verwacht, uitgaven 0,3% omhoog, iets minder dan verwacht.

inflatie in de eurozone was iets hoger dan verwacht (Duitsland 1,8% zelfs) en de trend lijkt omhoog, al zal de sterke euro straks (na de gebruikelijke vertraging van twee tot vier kwartalen) gaan werken als inflatiedepressant.

PMI's waren sterk in China, hoger dan verwacht.
Wereldwijd was de groei in het tweede kwartaal het hoogste in zes jaar, belangrijk was dat met 3,8% het plafond van 3,25% werd doorbroken en dat men daardoor meer gaat geloven in een 'self sustaining recovery', iets normaals voor de kredietcrisis, maar aarna illusoir (tot nu dus).

overpeinzingen vanuit het beren- en stierenkamp

Overpeinzingen vanuit het berenkamp
1.     Het is ‘as good as it gets’ qua macro. Geen versnelling meer van de groei, inflatie wordt niet nog lager. Iedereen weet dat de macro prima is. Het goede nieuws is (grotendeels) verdisconteerd. Iedereen is optimistisch over winstgroei terwijl die groeiversnelling nodig heeft. De neerwaartse inflatieverrassingen geven een afname van pricing power aan.

2.     De markt snakt naar een correctie, de laatste is uitzonderlijk lang geleden. Fase DE van onze vierjaarscyclus of fase 4 van de Elliott  Wave. Deze correctie hoort 10-15% te zijn, maar was de vorige keer bijna 20% (dankzij de eurocrisis). Door de lage volatiliteit kan het deze keer misschien minder zijn.  September is de meest populaire maand voor een correctie met de gemiddelde kleine daling van de koersen (enige maand waarvoor dit geldt).

3.     De goudprijs is naar boven uitgebroken. Dat wijst op een neergang van de risk appetite.

4.     De correlatie van de VIX met de S&P is hoog, zelfs hoger geworden. Vanaf de huidige lage niveaus van de VIX is een sprong goed mogelijk. Volatiliteit kan overigens nog een hele tijd laag blijven, maar een VIX onder 10  lijkt geen goed koopmoment. Door de lage VIX wordt het (langzaam) populairder om meer bescherming te kopen. Dit gaat probleemloos vanwege het groeiende leger dat short volatility wil gaan.

5.     De cyclus is oud. In de VS zie vermoeidheid met lage groei geldhoeveelheid (M2), kredietgroei. Neergang autocyclus, maar liefst 15 van 50 staten die niet groeien, daling aantal huishoudens (langdurig werkloze jonge mannen trekken weer bij ouders in), tegenvallende verkopen op huizenmarkt. Groei van verslaafden die een steeds grotere kern veroorzaken aan deplorables.

6.     Politiek, vooral in VS. Trump komt in gevarenzone van impopulariteit. Hij dreigt fouten te gaan maken via protectionisme (NAFTA opzeggen, geld voor de muur om Mexico te eisen, onvoldoende focus op alles inzetten op belastingverlagingen (Twitteroorlogen rond Russische manipulaties, Noord Korea, goedpraten van fascisme etc.). Vooral de procedure rond het verhogen van het schuldenplafond (debt ceiling) kan veel schade aanrichten. Recht in de leer zijn van de Tea Party over begrotingsdiscipline zodat bijvoorbeeld dynamic scoring niet wordt toegestaan (dit zou inderdaad een correctie moeten veroorzaken, want dan moeten de verwachtingen voor belastingverlaging fors teruggebracht worden).

7.     De FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google en soms ook Apple, die zwaar in de indexen zitten) zijn een hype en lijken bezig aan een correctie. Dit lokt andere winstnemingen uit.

8.     Het is te aantrekkelijk om je te beschermen tegen koersdalingen nu de VIX zo laag is geworden en er extreem veel volatility short wordt gegaan (door de fantastische performance van ETF’s die hier op inspelen). Dit kan fors worden uit angst voor september- en oktoberstormen op de beurs.

9.     Centrale banken gaan de punchbowl weghalen, zo beloofde o.a. Fischer. Liquiditeitsgroei wordt minder goed, vooral even in september (vanwege extra voorzorgsmaatregelen in augustus voor eventueel te laat verhogen schuldenplafond). De FED verhoogt de rente en gaat de balans afbouwen. De ECB moet QE gaan afbouwen, al was het maar vanwege groeiende schaarste aan Duitse staatsleningen die men kan kopen. De ECB gaat wel de officiële inflatieramingen voor de komende jaren verlagen en gaat dan zorgen uitspreken over de te dure euro. Dit houdt de ECB wel op het rechte QE-pad.

Overpeinzingen vanuit het stierenkamp
1.     De lange trend van de beuren is goed. Voorzichtige chartisten zoals Tostrams (zie IEX) zijn daardoor euforisch: het risico is laag en de trend is omhoog

2.     De kans op een recessie is klein. Voor een bear markt moet er eerst een signaal komen vanuit de kredietcyclus dat het minder goed gaat of vanuit de yield curve dat die invers wordt. Daar lijkt overigens geen erg veel hogere korte rente in de VS nodig dan nu het geval is. Vier keer de rente verhogen in een jaar tijd krijgt dit wel voor elkaar. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

3.     Er is Goldilocks inflatie: geen deflatie, maar een inflatie die zo laag is dat centrale  banken royaal moeten blijven.

4.     Het gaat goed met de winstgroei De winstmarges herstellen en er is meer omzetgroei in het bedrijfsleven (business sales groeien weer harder dan retail sales omdat het goed gaat met investeringen en de wereldhandel en grondstoffenprijzen).

5.     Het sentiment is erg voorzichtig, de wall of worry is hoog.  Zie contraire covers zoals het gezaghebbende Barron’s How This Bull Market Will End

6.     De buy the dip mentaliteit is ijzersterk, is zelfs sterker geworden in 2017.

7.     Er is reeds extreem verdisconteerd dat Trump niets voor elkaar gaat krijgen qua belastingverlaging (te zien in serieuze underperformance van aandelen die het goed zouden moeten doen dan, zoals de Trump-portefeuille van Strategas)

8.     De overspeculatie gaat vooral richting crypto currencies zoals bitcoin, niet naar aandelen. (De omvang van de bitcoin markt is ongeveer 16 miljoen maal $5000, ofwel $80 miljard, voor het meest succesvolle Ponzi scheme lijkt dit nog niet de top, maar er kan natuurlijk wel 80-99% van de koers af).

9.     Macro is positief. ISM verbaasde aan de bovenkant. Groei in China is degelijk, idem voor de Eurozone. Lagere inflatie helpt diverse Emerging Markets. 



Goldman Sachs. Fase 3 kan heel lang duren




Er is gevaar van dubbele top en uitputting op 2531. Echter terugkeer naar de stijgende steunlijn zou een correctie van niks betekenen.

een record, maar wie zegt dat het nog niet veel hoger kan