Pagina's

24 september 2017

FED met dubbele kracht op pad van verkrapping ondanks raadselachtig lage inflatie

De teerling is geworpen. De FED gaat QE reduceren en tegelijk de rente verhogen. Allemaal heel langzaam, maar toch.
Yellen gaf aan ook niet precies te weten waarom inflatie zo laag bleef en als dit bleef voortduren dat er dan een ander monetair beleid moet gaan worden.
Maar de bijboodschp was: de FED wil een hogere reële rente, men stelde de groeiverwachtingen naar boven bij en de inflatie nar beneden (Goldilocks). De inflatie zit vooral in de financial assets.
Ze zei het niet, maar vanwege de financiële stabiliteit (=voorkomen van bubbels, onevenwichtigheden op de kapitaalmarkt) moet de rente omhoog als het kan.
en het kan, de financial conditions laten het toe

Claudio Borio van de BIS zegt dat die lage inflatie door globalisatie komt https://www.wsj.com/articles/bis-says-globalization-is-answer-to-inflation-puzzle-1506070802
Dat is helemaal niet erg, lagere inflatie door technologie en globalisatie is goed, een weldaad (voor de gepensioneerde mens al helemaal).
Zo lang er globaal zulke grote kostprijsverschillen bestaan zal globalisatie de inflatie drukken in de westerse landen. Die lage inflatie hoeft helemaal niet zo hardnekkig bestreden te worden door centrale banken vindt Borio. Bovendien zouden centrale banken meer moeten kijken naar financiële stabiliteit, de andere reden waarom centrale banken een strenger monetair beleid zouden moeten voeren.  Met hun voortdurend extreem lage rente sturen de centrale banken ook de reële rente omlaag en dat kan vervelende consequenties hebben (vooral voor de mens die ooit met pensioen wil, lijfrentes worden dan peperduur).


Zoiets betoogde Carney (Bank of England) ook al. Inflatie is een wereldverschijnsel.
Carney ziet op korte termijn wereldwijd weinig inflatiedruk, maar die komt echt wel als output gap verder dicht gaat, zoals iedereen voorspelt (er is bijna overal groei boven trend). Door globalisatie werkt de Phillipscurve niet, lage werkloosheid leidt nauwelijks tot hogere inflatie. Dat verandert als men globalisatie gaat bestrijden (of de munt te veel laat devalueren).
Morgan Stanley keek of je wat kon verklaren met technologie. Airbnb en Uber drukken de prijzen bijzonder veel in hun sector.
en dan is er de zorginflatie die om raadselachtige redenen (de concurrentie wordt steeds meer uitgeschakeld, men dreigt de zak met subsidies dicht te knijpen) is gedaald en laag zou blijven. Dit kan anders gaan dan hierboven voorspeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten