Pagina's

5 november 2017

Overpeinzingen; as good as it gets, trend is langzaam omhoog

Ik ben al een tijdje bang dat de correctie komt uit de constatering: het is ‘as good as it gets’ en dat is ingeprijsd. Ik zie nu de altijd goed onderbouwde bull Jeff Miller http://dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-is-this-as-good-as-it-gets/ ook een beetje meer overhellen naar die visie, al ziet hij voorlopig nog meer koersstijging, maar het is zijn eerste wat voorzichtigere stapje in zijn beursvisie. 

Voorlopig was dit voorbarig, de opwaartse bijstellingen van de winsten gaan niet veel langzamer dan de opwaartse trend van de koersen. Volatiliteit is laag op een heel rustige macro-omgeving en het steeds meer kopen via ETF’s waardoor ruis in de koersvorming minder lijkt te worden. Die rust moet door iets verstoord worden. Mogelijke kanshebbers zijn zorgen over inflatie (die nu nog in de ijskast zitten), ruzie over de Amerikaanse belastingplannen, iets rond Trump (tot op heden nog geen reden geweest voor meer dan een kleine rimpeling in de koersen, dat kan best zo blijven, maar de dalende populariteit van Trump tegen de normale seizoenmatige verbetering maakt grotere rimpelingen mogelijk, vooral als Trump besluit iets te doen voor zijn populistische agenda zoals Nafta torpederen of rocket man aanvallen), iets rond China of wie weet iets anders geopolitieks.

De meewind voor de S&P van de zwakkere dollar lijkt gestopt op die altijd goedgeefse Draghi en Abe.
De FED zal de rentepolitiek niet snel aanpassen. Powell past qua rijkdom ($ 110 miljoen+) beter dan Yellen (samen met haar man toch ook goed voor $15 miljoen, genoeg voor Trump om haar te laten zitten, maar de mensen om hem heen wilden toch iets anders). Powell zou iets meer geneigd zijn dan Yellen om regels voor banken te versoepelen. Het voordragen van Powell veroorzaakte geen zichtbare koersreactie.

De ISM ging iets terug, deels door de invloed van de orkanen, maar toch vooral ook vanwege ‘as good as it gets’. Meer zit er gewoon niet in het vat voor de vooruitzichten voor de industrie. 58,7 is nog steeds heel mooi en brengt het verhaal rond rooskleurige winstverwachtingen niet in gevaar. Pas bij daling onder 55 wordt de rozengeur minder, maar tot 50 is er niet echt veel aan de hand en pas bij 43-45 gaan de alarmbellen.
De werkgelegenheidsgroei in de VS was goed, al had men op nog meer gerekend. Weer een (weer onverwachte) daling van de werkloosheid naar 4,1% maar toch afzwakking loonstijging, enigszins toegeschreven aan de orkanen.

Xi heeft de touwtjes steviger in handen. Dit zou minder enthousiasme voor corruptiebestrijding betekenen, maar wel doorgaande maatregelen om leverage, te snelle schuldopbouw, enigszins te beteugelen. Dat heeft meer prioritiet gekregen en mag groei kosten van Xi. De groeidoelstellingen van 6,5% zijn voor dat schuldendoel losgelaten, al zal men er alles aan blijven doen om de groei van vooral de consumptie in onze ogen torenhoog te laten blijven.

China blijft moeilijk te doorgronden. Duidelijk is dat de (financiële) bezittingen door dat overdreven gespaar in China enorm hard stijgen en dat daardoor die snel groeiende schuldenberg waarschijnlijk wel gedekt blijft voorlopig. Uiteraard gaat dat mis, want waar zo extreem veel geïnvesteerd is, daar zijn ook veel verkeerde investeringen gedaan en die moeten worden afgeschreven en dat boekhoudkundige trucje is nog niet helemaal goed doorgedrongen in China.

Per saldo lijkt alles Goldilocks, is iedereen optimistisch maar bang voor een correctie. Waar moet die correctie vandaan  komen vroeg een collega tijdens ons wekelijkse internationale macro-overleg en toen bleef het stil. Bezorgde bulls dus, want dit gebrek aan fantasie is gevaarlijk. Een krach kot vrijwel nooit vanaf all time highs. Te hoge waarderingen is meestal ook niet het goede signaal om snel te verkopen. Men ziet de bear markt zelden aankomen, maar men is ook veel te snel geneigd om winst te nemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten