Pagina's

1 januari 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Allemaal kleine koersbewegingen zoals gewoonlijk. De grootste was het laatste uur van 2017 in de VS, waardoor de S&P de week verliezend afsloot. Iets dat de laatste jaren betrekkelijk vaak gebeurde in de laatste week van het jaar.

Er was weinig economisch nieuws. Het consumentenvertrouwen daalde behoorlijk in de VS, kennelijk omdat men de federale belastingverlagingen in ruil voor hogere lokale belastingen/ minder renteaftrek niet helemaal vertrouwde. Diverse banken moesten flinke extra voorzieningen treffen, maar dat stoorde ze niet in hun plannen voor hogere dividenden en bonussen.
De komende weken komen er allerlei beslommeringen over de belastingplannen en wat dat kan inhouden. Of dit de winsten wel zo doet stijgen als iedereen verwacht.

Men gaat wat beter nadenken over wat 2018 moet gaan bieden en men wordt ook gedwongen 2019 wat beter in te vullen (voor de winstschattingen o.a.). Aan economisch optimisme is voorlopig geen gebrek. De rimpeltjes gaan over inflatie, vooral nu de olie- en koperprijs oploopt, de belastingen in de VS tot overconsumptie zou moeten leiden en zelfs de Europese consument weer een beetje een gat in de hand heeft.


Het begrotingstekort in de VS loopt steeds meer uit de pas met de economie, de werkloosheid bijvoorbeeld, maar ik zou niet verbaas zijn als de belastingopbrengsten wat gaan meevallen nu men zo veel belastingbetalingen tot na 2017 met behoorlijk succes heeft proberen uit te stellen.
Voor de rente betekent dit niet veel goeds, maar de rente is al jaren lager dan bijna iedereen verwacht(te).
Initial claims voor werkloosheid bleven constant, waar daling was verwacht. De Chicago ISM was veel hoger dan verwacht, wat de verwachtingen voor de landelijke ISM deed oplopen .

Bitcoins sloten met een kleine kater als een van de grote winnaars 2017 af De goudprijs werd wat hoger. De trend van goud is beter dan verwacht gezien de hogere rente, maar in lijn met een zwakkere dollar. Ondanks de belastingverlagingen inclusief repatriƫring van winsten uit buitenland ziet men kennelijk meer opwaartse verrassingen in de groei van Europa dan die van de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten