Pagina's

26 augustus 2018

overpeinzing

De handelsperikelen bemoeilijken de beoordeling van de beleggingsvooruitzichten. Trump verzacht de strijd met Mexico en Europa, maar gaat door met China en andere landen die zijn toorn opwekken zoals Iran en Turkije. Hij was deze week zelfs lief voor Italië. Op korte termijn komt er een overeenkomst met Mexico en vrij snel daarna zou dat ook met Canada kunnen. Trump c.s. weten nog niet goed wat ze moeten onderhandelen met China, maar men verwacht dat men hier uitkomt vlak voordat Trump Xi ontmoet in november.
Het lijkt erop dat de markt zich wat minder zorgen aan het maken is over de handelsoorlogen.


Het macro groeiplaatje is betrekkelijk duidelijk: de groei in de VS is sterker dan in de rest van de ontwikkelde wereld, ook China zwakt wat af, maar de groei blijft in de meeste landen boven trend.
Inflatie loopt op, maar niet meer dan verwacht en de vergelijking met vorig jaar wordt nu een stuk gemakkelijker, zowel voor de kerninflatie als de olieprijzen.
Het lijkt erop dat men weer wat optimistischer wordt over de lengte van de Amerikaanse economische cyclus.

Winstverwachtingen blijven zich extreem goed ontwikkelen in de VS. Het stijgingstempo was even extreem door de belastingverlagingen, maar is de laatste maanden nog steeds veel beter geweest dan de afgelopen jaren. Buiten de VS gaat het minder, maar daar krijgt men straks wind mee van de valuta, al zie men toch wel tegenvallers met de export.
In de VS hebben minder ondernemingen dan verwacht in hun guidance geklaagd over de handelsoorlog. Misschien valt die ook wel mee buiten China en nog wat Emerging Markets die even niet emerging zijn.
Er is een tweedeling ontstaan tussen de Amerikaanse beurs die het heel goed doet en de rest die maar matigjes presteert. Dit is iets dat sinds 2009 tamelijk gewoon is geworden en het is niet duidelijk of dit gaat verdwijnen. Landen als Nederland en Duitsland zouden volop moeten stimuleren, o.a.voor het klimaat, maar weigeren dit tot op heden categorisch (met de zegen van Buma).

De lange rente daalt in de VS, terwijl iedereen gepositioneerd zit voor rentestijging


plaatje Strategas. De belastingverlagingen wijzen nog even op rentedaling.

Er is een nieuwe ronde angsten ontstaan dat de vlakke rentecurve een voorbode is van een recessie in de VS en waarom die recessie nog wel even weg blijft. Het zicht daarop is overigens betrekkelijk slecht, alleen voor de komende drie tot zes manden kan men betrouwbaar zegge dat er echt gee recessie komt.

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De S&P500 zette een (marginale) all time high deze week samen met een all time long, de langste bull markt ooit volgens bepaalde definities. Dat allemaal midden in een flinke handelsoorlog met China (we zitten midden in de hearings over een additionele $200 miljard aan Chinese importen waarop wat extra tol geheven kan worden), gedoe over impeachment van Trump, angstvisioenen over economische groei op termijn door de erg vlakke rentecurves, instortende valuta’s van enkele Emerging Markets, opvlammende oorlogsvisioenen met Noord-Korea en overweldigend pessimisme over Italië. Dat is hoe de most hated bull market ever aanvoelt, al record lang dus. Veel te dure mode-aandelen zoals de FANG’s en Elon Musk die Tesla toch maar op de beurs moet laten.
De beurzen werden ondersteund door goede winstcijfers, o.a. van Amerikaanse retailers en Ali Baba.
De olieprijs liep op.

Weinig economisch nieuws. Nieuwe orders duurzame goederen daalden tegenvallend in de VS en de huizenmarktcijfers (verkoop nieuwe huizen) vielen andermaal tegen. Markit PMI’s waren een heel klein beetje zwakker, maar veelal toch zeer sterk. Het wijst op piekgroei, ook al stijgt de groeisamenvatting voor het derde kwartaal van de Atlanta-FED naar 4,6%.

De Amerikaanse lange rente daalde iets uit tevredenheid over de FED.  (knipsels van Strategas)

Powell beloofde in Jackson Hole de rente geleidelijk verder te verhogen, maar je weet maar nooit bij zo veel buitenlandse ongeregeldheden. Weer vervlakking en de verhalen steken weer op dat het deze keer niet zo veel zegt over de economie. Voorlopig is de rentecurve nog niet invers en misschien zorgt de schier onverzadigbare vraag naar langlopende vastrentende waarden vanwege pensioenverzekering voor nog langdurig te lage termijnpremies, vaak zelfs negatief.

19 augustus 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurs was vooral bezorgd over Turkije, maar afgezien van woensdag was de trend niet echt omlaag. De S&P500 staat dicht bij de all time high. Nasdaq blijft nu iets achter. Tencent viel verder, de beurs van Hongkong lijdt. Angsten rond Italië door Turkije, slechte bankschulden daardoor en nieuwe opwellingen van anti-europeanisme vierden ook weer hoogtij. Desondanks lijkt de daling van de euro versus de dollar even gestuit. De Chinese yuan werd eindelijk weer sterker tegen de dollar. no deal brexit angst zorgt voor val pond. De angst groeit voor Mueller en daarmee impeachment van Trump. Er was iets minder angst voor spaak lopen van handelsoorlog VS/China nu men weer met elkaar praat.

Men was zeer in zijn nopjes met de groei van de detailhandelsverkopen over juli in de VS (+0,5%) (in het VK overigens ook), waardoor men nu weer 3%+ groei ziet voor het derde kwartaal. Industriële productie viel tegen met +0,1%. Leading indicators sterk met +0,6%. Groei productiviteit een sterker dan verwachte 2,9% in het tweede kwartaal. Daardoor daalden de arbeidskosten per eenheid product 0,9%.Vertrouwen van midden- en kleinbedrijf (NFIB) weer zeer hoog.  Samen met lager dan verwachte initial claims voor werkloosheid betekent dit o.a. doorgaande groei van de werkgelegenheid en investeringen. Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan was zwakker dan verwacht. Phillyfed, belangrijke voorloper van de ISM, was flink lager maar nog steeds sterk. Empire survey, een andere voorloper van de ISM was iets sterker.

De groei in Europa is afgezwakt (maar iets opwaarts bijgesteld) , maar in Nederland nog steeds een krachtige 0,7% in het tweede kwartaal.
Exportgroei Japan viel tegen.

Overpeinzingen: terug uit België


Overpeinzingen: terug uit België
Ik ben enige dagen in o.a. Belgisch Limburg geweest. Booming Hasselt, het mooie Tongeren, Sint Truiden, de kermis van Turnhout. Enkele begijnhofjes die op de Unescolijst van werelderfgoed staan. Ik had Kortrijk al gezien (naar men zegt het mooiste), Lier (met het mooiste verhaal) en deze keer die in Tongeren, Sint Truiden en Turnhout. Sint Truiden is bijzonder door de kerk van de begijnen, met de muurschilderingen, het dak en het orgel, alles bijzonder enthousiast verteld door een vrijwilliger.
De beurs is zeurderig door de Turkije-crisis, ook al hoort dit niet belangrijk te zijn. Men ziet besmetting naar Emerging Markets en de Europeriferie (Spanje is grote lener en Italië heeft een nieuwe tegenvaller voor de banken). Ondertussen dalen de benoemde slechte schulden zeer voortvarend in Italië. Enkele zwakke Emerging Markets wankelen wat extra, zoals nu Zuid-Afrika.
Het geruzie van Amerika met China over o.a. handel gaat doldriest voort. Navarro (na minister van financiën Mnuchin een van de invloedrijkste onderhandelaars en de opperhater van China) wordt steeds meer als al te gevaarlijke gek afgespiegeld.Het gezond verstand van o.a. Mnuchin, duidelijker de hoofdonderhandelaar, lijkt te gaan zegevieren.
China stimuleert extra, waarschijnlijk genoeg om groeicijfers van officieel boven 6% te produceren. De yuan schijnt niet al te veel verder te mogen dalen.
De macrocijfers van de VS zijn nog steeds ijzersterk en de gevreesde afzwakking na het tweede kwartaal lijkt niets voor te stellen.
De groei in Europa valt terug, de markt vindt dat wat tegenvallend, maar is toch wel volgens de ietsje bijgestelde verwachtingen na de hosanna va het afgelopen jaar en de groei is nog steeds boven potentie. Nederland beter dan gemiddeld.

10 augustus 2018

bemoedigende plaatjes macro VS 2: kredietgroei midden- en kleinbedrijf


senior loan officer survey wijst op flinke kredietgroei van midden- en kleinbedrijf
Samen met verbetering omloopsnelheid geld (eindelijk na tig jaar van daling)  zegt dat er goede groei mogelijk is in de VS ondanks de hogere rente van de FED (die overigens wel zorgt voor minder geldgroei, maar als de omloopsnelheid toeneemt en de banken minder streng zijn, dan bijt dit niet; dit was overigens ook te zien in de verbetering van de financial conditions in de VS ondanks die rentestijgingen).
overigens lenen grote bedrijven niet echt meer, ook al kan men dat, maar de kleinere bedrijven wel. en daar hoort de groei ook vandaan te komen


bemoedigende plaatjes macro VS 1: sparen

Via Strategas
de jaarlijks herziening van de BNP cijfers uit het verleden in de VS was vooral belangrijk voor de spaarquote

En weg zijn de angsten dat de spaarquote zo laag is, dat deze wel haast omhoog moet en zo consumptie gaat drukken
Goldman Sachs waarschuwde dat de opwaartse herziening vooral komt door de rijken via hogere berekende huuropbrengsten etc.

Maar toch, zonder opwaartse herziening had je toch aan moeten nemen dat de spaarquote te veel aan het dalen was want je wist dat de rijken meer aan het sparen waren.
De spaarquote daalt meestal vrij precies mee met de stijging van de rijkdom. Dit gebeurt nu minder dan anders, o.a. omdat de rente niet daalt.

5 augustus 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Kleine stijgingen van de Amerikaanse koersen (in Europa en Japan ging het wat minder, in sommige Emerging Markets wat beter) op goede huidige fundamentals van macro en winsten (maar tegenvallende guidance)




tegenover angsten voor correctie op technologieaandelen en voor een escalerende handelsoorlog van de VS met vooral China. Nee, geen 10% maar 25% dreigde Trump. China stak terug met dreiging van idem voor $60 miljard Amerikaanse export, tegenhouden van de grote chipfusie en een zwakkere yuan. De Chinese beurzenmoesten opnieuw behoorlijk achteruit.Vrijdag verdedigde China de yuan met hogere resereve requirement ratios voor speculeren op daling van de yuan. Daarop steeg de S&P vrijdag, samen met de Goldilocks cijfers over de arbeidsmarkt (slechts 157.000 groei van de werkgelegenheid maar 59.000 opwaartse herziening van de vorige maanden en slechts 2,7% loonstijging op jaarbasis).
Er is een groeiend vertrouwen dat de inflatie weinig gaat stijgen, er is steeds minder onzekerheid hierover als je naar de schommelingen van de impliciete inflatieverwachtingen kijkt.
ECI, de employment cost index, steeg met 0,6% over het tweede kwartaal terwijl er voor 0,7% werd gevreesd.




De gewone ISM was iets lager dan gedacht, maar de ISM non manufacturing was 3,4 omlaag tot nog steeds een goede 55,7
Persoonlijk inkomen +0,4% met iets opwaartse herziening over april, consumptie ook +0,4% over juni.
Baltic Dry Index is opnieuw behoorlijk omhoog, de scheepvaart merkt kennelijk nog maar weinig van de handelsoorlog (alleen maar extra handel uit voorzorg kan men ook zeggen)
De markt maakt zich kennelijk ook zorgen over liquiditeit. Er waren nieuwe bibbers over Italië waar Griekenland ook last van had.
De Bank of Japan gaf aan misschien pas te gaan interveniëren op een hogere 10-jaarsrente, pas bij 0,2%. De Japanse 10-jaars rente zigzagde rond dit gedoe van 0,05% tot 0,11%, weer terug naar 0,05% en weer omhoog naar 0,12%.
In Europa steeg de PMI van 54,9 naar 55,1. Niet veel, maar de daling in 2018 zou gestopt kunnen zijn. Winkelverkopen +1,2% in Duitsland in juni, beter dan verwacht.
PMI’s daalden iets in China, daar lijkt de groei toch iets af te zwakken.

3 augustus 2018

weer mooie groei van de werkgelegenheid in de VS, al viel het iets tegen



De groei van de werkgelegenheid was iets lager dan verwacht (157.000 i.p.v. 190.000), maar er waren opwaartse herzieningen van de vorige maanden. Dat in acht nemend waren de cijfers goed. Op jaarbasis trekt de groei zelfs aan.
Werkloosheid 0,1% omlaag naar 3,9%. Loongroei stabiel op 2,7%.
Saai, Goldilocks, maar iedereen bidt dat het zo blijft.





De participatiegraad van de kerngroep 25-54-jarigen stijgt, maar is nog steeds niet terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Dat is een van de redenen waarom de loongroei nog niet de pan uit rijst. Een andere veel gehoorde reden is dat er weinig productiviteitsgroei is, vooral buiten de 5% meest productieve bedrijven. Deze zijn zeer efficiënt en er werken maar heel weinig mensen daar. De rest moet het dan maar doen met een karige loongroei, tenzij men naar een andere baan hopt.

(plaatje via Strategas).

De werkloosheid daalt maar heel weinig de latste tijd, terwijl de groei van de werkgeegenheid groot is, hoger dan de aanname voor de groei van de beroepsbevolking van onger 60-90.000. Dat komt, omdat steeds meer mensen de situatie op de arbeidsmarkt zo bemoedigend vinden dat ze weer werk gaan zoeken.