Pagina's

11 oktober 2018

buy the dip? niet voor tech?

En ineens ging Wall Street flink omlaag. De AEX staat zo'n 10% onder zijn top dit jaar.
De uitleg voor de daling wijst op nogal wat factoren.
De meest plausibele is dat het sentiment voor tech te overdreven positief was geworden, ongeveer vergelijkbaar met de hele markt in januari.
Enkele soorten hedge funds moesten risico terugnemen omdat ze zagen dat de correlatie tussen aandelen en obligaties plotseling positief was geworden (net als eind januari). We zagen dit aan het Dam(w)rak de afgelopen week aan de wel erg snel langer wordende lijst van aandelen waarin short posities waren ingenomen. Het flippen van de correlatie tussen aandelen en obligaties is kennelijk een belangrijke zaak geworden voor het welzijn van de beurs.

De FANG of FANGMAN-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google aangevuld met Microsoft, Apple en Nvidia) waren samen op het 40 weeks gemiddelde beland en braken woensdag hier flink onder. Techneuten braken hier nogal stevig van en raden aan die opwindende super hete tech-aandelen nog even verder af te laten koelen.

Er zijn natuurlijk ook nog andere verhalen die even niet zo best zijn.
Op één zou ik China zetten. De handelsoorlog van de VS met China is al een hele tijd de verkeerde kant aan het opgaan en de afgelopen week werd een en ander verergerd door Pence die een soort Koude Oorlog II aan het introduceren ging, in de Wall Street Journal ondersteund door o.a. Rubio. Militaire conflicten en ideologische conflicten zijn kennelijk in de maak.
De importheffingen vanuit de VS dreigen (januari 2019) te worden uitgebreid naar alle importen uit China en niet tegen 10% maar 25%. Dat lijkt nog steeds niet zo heel waarschijnlijk, omdat het zo slecht zou zij voor de VS en er dan allerlei andere landen ingeschakeld gaan worden om een en ander te omzeilen. het zou de inflatie aanwakkeren en de winstmarges doen dalen, zaken waarop beleggers niet zitten te wachten.
Ondertussen is de vraag naar westerse goederen uit China flink bekoeld. Daar hebben allerlei landen, maar vooral Duitsland last van. Afzwakking van de vraag uit China, minder orders van China, dat is steeds duidelijker telkens weer reden voor daling van aandelenkoersen.

Verder ziet niet alleen Trump maar ook heel wat goeroes de FED als aanstichter van beursellende met de recente wel erg havikachtige retoriek. En daarmee een onheilspellende stijging van de rente.

De guidance van de FED is onzekerder geworden. R*, de veronderstelde neutrale rente, is nogal in het verdomhoekje geraakt. Zelfs Williams doet er aan mee. Powell c.s. zeggen de rente snel, maar toch in genatigd tempo, naar neutraal of wat daarvoor doorgaat te willen verhogen. Daarna ziet men wel verder, maar zoals het er nu naar uitziet wil Powell nog even noest doorgaan en hierbij heeft hij steun van duiven als Brainard en Williams.

Of de FED de rente boven neutraal gaat verhogen is onduidelijk. dat is buitengewoon riskant gebleken in vorige cycli. Daarna kwam de Amerikaanse economie betrekkelijk snel in recessie. Dat is iets dat de FED nu nog niet wil, dan moet het inflatierisico aanzienlijk zijn opgelopen.


En angst voor een snel einde van de cyclus als reden voor de huidige beursellende? Dat noemt men niet, de geschatte kansen op een recessie binnen twaalf maanden zijn aan het dalen. (als de daling op de beurzen niet te ver doorzet).

De fundamentals wijzen erop dat dit een correctie is, nog niet de grote bear markt, tenzij de handelsoorlog met China nog veel verder escaleert.
De rente is nog lager dan de nominale groei van het BNP (en dus niet knellend) en de winstgroei gaat harder dan de groei van het BNP. De kans op een recessie binnen 12 maanden is laag en de beurs kijkt niet verder dan 6-9 maanden vooruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten