Pagina's

26 mei 2019

Niet zo korte samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week: grote verslechtering macro vooruitzichten, verharding technologie-oorlog in handelsoorlog, minder kans fiscale stimulering in VS


Beurzen bleven bewonderenswaardig goed liggen op een overdosis aan slecht nieuws, zowel macro als politiek. daling van de olieprijzen en rente.

Beurzen zijn gevoelig voor afzwakkende macrocijfers, zie bovenstaand plaatje. Overdreven reacties komen vaak voor (de groene lijnen komen vaak flink onder de blauwe). De blauwe lijn dreigt naar beneden te gaan en dat is gevaarlijk voor beurzen.
 Als de FED maar voldoende in actie komt hoeft slecht economisch nieuws niet slecht te zijn voor de beurzen. Maar de FED moet eerst door de beurzen tot andere gedachten gebracht worden (lees: de huidige daling van de S&P500 van 4% van top moet ongeveer 13-20% worden). De FED vindt de huidige economie solide en de daling van de inflatie is slechts tijdelijk. Ondertussen dalen de inflatieverwachtingen opnieuw flink, nu o.a. door de val deze week van de olieprijzen (onverwacht grote opbouw voorraden in de VS, geen oorlog met Iran op korte termijn).

Het macro nieuws leek niet zo slecht, werd verdrongen door tweets van Trump waarop de algoritmes flink kochten. Ja, de technologie-oorlog is verscherpt, veel meer bedrijven dan alleen Huawei komen in de verdrukking en winstverwachtingen voor die technologieaandelen moeten omlaag, de underperformance van beurslievelingen FANG begint snel te groeien. Maar Trump tweette dat het slechts onderhandelingstactiek was, bij een deal zou worden aangepakt. Om een goede onderhandelingspositie in de ogen van Trump te creëren voor elkaar te krijgen moet de technologieoorlog eerst flink opgebouwd worden, maar dat twitterde Trump er niet bij. China blijkt kwetsbaar voor de technologieoorlog, de Washington Post noemde het een Spoetnik-moment voor China. Het lijkt eerder een spoetnik-moment voor de VS, men ziet ineens dat China in bepaalde zaken technologisch voorop loopt, dat Made in China in 2025 geen grootspraak is. Nu nog kan China niet zonder westerse technologie, moet het pijn lijden onder westerse afsnijding van technologie, maar dat zal niet lang duren. Xi bereidt het Chinese volk voor op een nieuwe Lange Mars tegen nu de VS, ongeveer als bij de Korea-oorlog. Xi is absoluut niet gediend van de oorlogstaal van Trump, ziet het als een grove belediging van China. Thucydides waarschuwde al dat oorlog schier onvermijdelijk is, als de heersende grootmacht voorbijgestreefd gaat worden door de nieuwe (met tegenstrijdige doelstellingen van de twee grootmachten). De oude macht (Sparta in die tijd) wint aanvankelijk met te grote verliezen, maar maakt uiteindelijk toch plaats voor de nieuwe (Athene).

Het macro nieuws is dat de flash PMI’s wereldwijd inclusief de VS zwak waren, verslechtering voor de industrie waar het toch al niet goed ging en vooral slecht was dat de kracht van de diensten PMI’s duidelijk afnam. Verder waren nieuwe orders in de VS omlaag, was in Duitsland de IFO zwak. Alleen in Frankrijk gaat het beter dankzij de afgedwongen extra stimulering (en Nederland loopt al geruime tijd uit de pas met goed blijvend economisch nieuws). In de week hiervoor lieten de Chinese cijfers al plotseling flinke zwakte zien.

Waarom is dit een grote verslechtering? Tot voor kort was het algemene macroverhaal dat de plotselinge afzwakking eind 2018 overdreven was en er weer herstel was naar trendgroei of iets daarboven. Groei in het eerste kwartaal was onverwacht sterk en allerlei indicatoren verbeterden (bijvoorbeeld groei werkgelegenheid, detailhandelsverkopen). Die verbetering werd doorgetrokken (door economen en de markt) en samen met de omslag van de FED richting ruimer monetair beleid was dit goed voor een sterk beursherstel.
De cijfers van de afgelopen paar weken zijn plotseling slecht genoeg om op de rem te trappen bij die opwaartse groeivoorspellingen. Zo hard, dat de economen van JP Morgan een whiplash kregen (titel cover essay deze week van hun Global Data Watch). Nee, achteruit met die voorspellingen. Inclusief doortrekken hiervan, leidt dit tot heel wat lagere verwachtingen dan enkele weken geleden. 
Waarom zou groei boven trend blijven in de VS, Europa en Japan? Dat is plotseling bijna kansloos.
(N.B. Beurzen waren gemiddeld meestal neerwaarts in tijden van afzwakkende groei bij groei beneden trend.)

De handelsoorlog lijkt niet tot inflatie te leiden, omdat het voor een groot deel betaald moet worden uit lagere marges vanwege de afzwakkende economische groei en verder komt er dan meestal daling olieprijzen etc. De invloed van de recente tariefverhoging van 10 naar 25% moet nog zichtbaar worden in de cijfers. Inclusief de nieuwe technologieoorlog begint dit problematisch te worden. Bedrijven gaan door met te weinig investeren en meer inkoop eigen aandelen, maar het lijkt prudenter te worden voor bedrijven om minder eigen aandelen te gaan inkopen en meer cash op te bouwen.

Met de huizenmarkt in de VS gaat het goed (meer hypotheekaanvragen om huis te kopen, aantrekken bouw nieuwe huizen, maar tegenvallende verkoop bestaande huizen), maar eigenlijk ietsje minder goed dan je op basis van de lagere hypotheekrente zou verwachten. De hypotheekrente is nu laag genoeg om meer herfinanciering tegen lagere hypotheekrente uit te lokken en dat helpt groei ook. Maar dit lijkt onvoldoende om de groei op peil te houden.

De hoop op flinke fiscale stimulering in de VS kreeg deze week een nieuwe dreun toen Trump meedeelde niet meer te willen praten met democraten, zo lang die al die onderzoeken tegen hem aan het houden waren. Die tang van een Pelosi, de brandstapel is nog te mild volgens doorgewinterde republikeinen, trapt niet in de list van Trump om à la wat bij Bill Clinton gebeurde sympathie bij kiezers te kweken vanwege een kansloze impeachmentprocedure en beschuldigt hem van een reeks andere zaken, van ‘cover ups’ etc. etc. etc. (het is erg gemakkelijk zaken tegen Trump op te werpen). Trump was al te laat met het opstarten van grote extra infrastructuurinvesteringen voor de verkiezingen, maar verliest nu ook tijd in de dit jaar extra gecompliceerde begrotingsonderhandelingen/ verhoging schuldenplafond om de automatische bezuinigingen van de sequester om te buigen in stimulering via ongebreideld meer geld uitgeven aan defensie, uitkeringen en gezondheidszorg. Pelosi c.s. weten dat bijna de enige kans om Trump weg te krijgen een recessie in 2020 is, geen enkele reden dus om toe te geven aan meer uitgaven voor republikeinse pretjes als bommen en granaten. Met fiscale verkrapping en een uit de hand lopende handelsoorlog moet die recessie lukken, zo zie je die geslepen Pelosi (van ‘een vrouw is duizend mannen te erg’, te slim af, zo weten wij van o.a. de boekenkistlist van de vrouw van Hugo de Groot) denken.


Verder hadden we de Europese verkiezingen met de onverwachte winst van de PvdA (Timmertje, wat doe je nou?), May maakte bekend af te treden en lijkt plaats te maken voor een hard Brexiteer die aanstuurt op no deal met de EU en een EU die niet meer zo welwillend zal zijn eindeloos uitstel te verlenen aan het nu nog Verenigd Koninkrijk. In Australië wonnen onverwacht de conservatieven (National Party + Liberal Party+ Liberal National Party), met een sprong omhoog voor de Australische dollar die inmiddels weer ongedaan is gemaakt. Modi behaalde een glansrijke overwinning waarmee de beurs van India zeer mee in de nopjes was.

25 mei 2019

Zeer bescheiden daling van de beurzen gezien grote verslechtering macro vooruitzichten en verergering handelsoorlog China/VS.


Men gelooft het nog niet, volatiliteit (VIX) is immers laag en centrale banken zullen toch echt wel de rente gaan verlagen, waardoor er meer liquiditeit komt die volgens de theorie volatiliteit laag moet houden. De FED kan echt niet stoppen na één armzalige verlaging, anders worden die plucheklevers met gezwinde spoed oneervol met een flinke twittertrap na ontslagen. Lang leve de Trump put. Trump is zoals hij zelf zegt ‘an extremely stable genius’ en altijd beleefd tegenover opponenten, nooit echt onbeheerst boos te krijgen, maar praat niet meer met democraten als ze zo blijven doordrammen over impeachment, zijn veronderstelde ‘cover ups’, belastingopgaven van Trump en wat niet meer. Zonder praten komt die fiscale stimulering er toch wel, defensie-uitgaven moeten flink omhoog. Trump wint herverkiezing immers op zijn sloffen van die aftandse, dove, plagiërende, handtastelijke, saaie Biden die bijna steeds door de mand valt bij campagne voeren. Die slappeling die juichte over afsluiten van slechte handelsverdragen.  Wedkantoren en polls denken daar nog even anders over, in toenemende mate zelfs. Maar het geloof in de Trump put is ongebroken: de S&P500 daalde een beetje te veel op donderdag en ja hoor, Trump kwam meteen met verzachtende woorden over de handelsoorlog: dat gedoe met Huawei is maar een spelletje, kan worden ongedaan gemaakt worden bij een handelsdeal. Op de G20 komt alles weer goed, alle ellende is ruim verdisconteerd (de S&P500 is immers met 4% geïmplodeerd van top af), er wordt niets meer verwacht voor eind 2019.

May is weg en de kansen op no deal springen fors omhoog, maar beurzen vinden dat nog steeds een non event, het is nog lang niet het basisscenario en wat heeft dat nou voor invloed op de diensteneconomie (het VK maakt toch al decennia bijna niks meer).

Europese banken, Deutsche Bank voorop, staan er koerstechnisch beroerd voor. Zeer soepele voorwaarden voor TLTRO’s van de ECB moeten kredietverlening winstgevend en mogelijk houden. En dat gebeurt. Als Weber de baas wordt in de EU, dan kan Weidmann zijn kansen om baas ECB te worden op zijn buik schrijven. De ECB blijft lief, liever dan lief zelfs.

De BTW-verhoging in Japan zal uitgesteld moeten worden, er is geen goede reden, waarom dat deze keer geen recessie zal veroorzaken, al doet Japan uiteraard haar fiscale best.
Voedselprijzen gaan omhoog en dat is een nieuwe tegenvaller voor Emerging Markets. Modi heeft gelukkig een flinke zege behaald en dat doet toch weer hoge verwachtingen voor het altijd dure (voor aandelen) India koesteren.


Xi liet demonstratief foto’s circuleren bij zijn bezoek aan mijnen die ‘rare earth’ metalen winnen. Daar kan Amerika straks misschien naar fluiten, maar de VS voeren hier maar heel weinig van in en China zou zich een onbetrouwbare handelspartner tonen als men die zeldzame metalen niet meer wil leveren.  


JP Morgan komt met toch wel een fikse bijstelling van de macro verwachtingen. Whiplash noemen ze het als kop van hun wekelijkse Global Data Watch, na de onverwacht hoge groei in het eerste kwartaal bijna overal, waardoor men greenshoots zag, ziet men nu ineens bijna overal onverwacht lage groei. Boem, vooral als men de verslechtering over april (dat zijn de meest recente cijfers waarop de plotseling zo zichtbare afzwakking is gebaseerd) verergerd doortrekt naar mei vanwege het weer oplaaien van de handelsoorlog tussen China en de VS.
Groei in het tweede kwartaal wordt iets van 1% en niet bijna 2,5%. Eerst veronderstelde men dat het niet zo erg was dat de groei van de industriële productie achterbleef, omdat dit ruimschoots werd goed gemaakt door een sterke dienstensector.
Eerst dacht men dat de zwakte van de industrie tijdelijk was en die weer richting wat diensten/consument aangaven zou gaan. Nu ineens andersom. Nu ziet men die sterkte van de dienstensector niet meer standhouden. Het vertrouwen van de consument dreigt behoorlijk geraakt te worden. Flash PMI’s waren naar beneden en deze keer ook behoorlijk voor de dienstensector. Lagere groei in de VS is erg besmettelijk voor de rest van de wereld. Ook daar zien we verzwakking van de dienstensector.

Niet genoeg voor recessie, maar genoeg voor een reeks van neerwaartse groeibijstellingen die nog lang niet afgelopen lijkt.
Dr. Copper ziet zwakte.
JP Morgan is niet meer zo stellig over flinke winstgroei in de VS, al houdt men nog wel hoop op $180 winst voor de S&P500 in 2020, waardoor men nog wel een S&P500 van 2850 als normaal vindt. 2900 is veel en 2800 is weinig denken ze, maar als handelsoorlog+ verslechtering macro tot lagere winstverwachtingen leidt, dan houdt die 2800 niet zegt men bij JP Morgan.
De trend van de winstverwachtingen is niet goed, flink naar beneden. De winstcijfers over het eerste kwartaal vielen iets meer dan gebruikelijk mee en dat gaf veel hoop, maar nu houdt men het hart weer vast voor weer een bataljon aan neerwaartse bijstellingen. Een nieuwe draai van greenshoots optimisme naar hernieuwde voorzichtigheid zo lang de handelsoorlog en macro niet verbeteren. 
.

19 mei 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beurzen waren behoorlijk stabiel (en de VIX daalde naar weer lage niveaus) ondanks de oorlogszuchtige taal van Bolton over Iran (maar met succes teruggefloten door Trump) en verbod op importeren of verkopen van spulletjes van Huawei zonder moeilijk te verkrijgen goedkeuring. Dit is samen met het onderzoek naar importheffingen op de rest van de importen uit China een ernstige verharding van het conflict. Dit bemoeilijkt een akkoord voor China op de G20 eind juni. Trump concentreert zich nu even op China en verlaagde importtarieven op staal en aluminium voor o.a. Turkije en straks waarschijnlijk ook Mexico en Canada. De auto-oorlog met Europa en Japan is een half jaar uitgesteld, maar beslist niet afgesteld.China sloeg gelukkig voorlopig nog beperkt terug met verhoging tarieven in juni.

De olieprijs liep aanvankelijk iets op door de onrust rond Iran, maar is kwetsbaar door de hoge voorraden en productie in de VS. De rente staat flink onder druk, er dreigt een inverse rentecurve tussen de tien jaar rente en drie maands rente (het belangrijkste recessiesignaal, maar dit wordt niet bevestigd door de credit spreads)
Groei industrie zakt weer weg in de VS, tegen de verwachtingen in. Goederen zijn kennelijk uit. Men gaat meer sparen, terwijl in de VS de spaarquote al hoog is, kennelijk dor lage rente.
Millennials doen overal twee jaar of zo langer over, voor ze uitgestudeerd zijn, een huis kopen, een auto, trouwen. Generatie X gaat meer dan twee jaar later met pensioen. (was in Nederland populair onderwerp)

Het wegzakken van de industriële productie (-0,5%) en detailhandelsverkopen (-0,2%) in april in de VS had ik niet verwacht.
Het vertrouwen van de huizenbouwers (NAHBMI) steeg duidelijk, idem voor het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf (NFIB). Housing starts hoger dan verwacht.  Dodge (leading)  index voor commercieel vastgoed echter omlaag. Consumentenvertrouwen (voorl voor toekomst) omhoog volgens University oif Michigan survey.
Phillyfed omhoog, maar verwachtingen voor de toekomst omlaag en dit wijst op eerst herstel maar dan daling van de ISM manufacturing in de komende maanden.

Groei leading indicators 0,2%, zwakt iets af. Dit wijst niet op een recessie. Hiervoor is er een schok nodig. Lage groei is wel mogelijk en de economen verlagen nu de verwachtingen voor het tweede kwartaal, vooral als de groei van de werkgelegenheid afzwakt. Het aantal vacatures is nog hoog en wijst daar niet op. De stijging van het aantal initial claims voor werkloosheid in de afgelopen maand zette niet door en er is weer enige daling. Maar de werkloosheid is laag en de beroepsbevolking groeit maar langzaam. Dit bemoeilijkt de vervulling van vacatures. Toch lijkt er weinig opwaartse druk op de loongroei te zijn.

De groei van de Europese productie over maart was laag, maar toch genoeg voor ruim 3% op jaarbasis makend voor het eerste kwartaal. Het lijkt een fragiel herstel.Economische groei ws 0,4% (1,6% op jaarbasis) in het eerste kwartaal, een meevaller.

Het economisch nieuws uit China valt tegen, lager dan verwachte groei productie, investeringen, export en detailhandelsverkopen o.a.

De Guaido-regering in Venezuela betaalde schulden (obligatiecoupons) voor de Maduro-regering, een curieuze ontwikkeling.

18 mei 2019

handelsoorlog beroert koersen nog maar nauwelijks


De S&P500 blijft bewonderenswaardig goed liggen onder alle onaardigheden van Trump/ Lighthizer versus China. Zij voerden de strijd maximaal op via verhoging van de importtarieven op $200 miljard naar 25%, onderzoek naar hoe de rest van de importen uit China aan zware tol te onderwerpen en een ban op producten van Huawei/ verkopen aan Huawei.
De markt ziet het nog steeds als vrijwel zeker dat de deal die bijna beklonken was alsnog gevierd gaat worden op of vlak na de G20 in juni. Xi en Trump vliegen elkaar dan in de armen. Xi zegt dat hij uiteraard met gezwinde spoed ruim voor 2100 alle wetten laat veranderen die VS op het oog heeft, geen yuan aan subsidies meer geeft aan bedrijven voor Made in China in 2025, Amerikaanse bedrijven mogen voortaan echt doen wat ze willen in China, krijgen overal toegang toe en Trump meldt dat hij onmiddellijk alle importtarieven naar 0 gaat brengen in ruil voor enorme orders vanuit China, zodat de boeren in de Midwest alsnog hun sojabonen kwijt kunnen en volop LNG uit schaliegas verkocht kan worden. Xi meldt dat hij onder de druk van Trump is bezweken en voor het eerst helemaal tegen Chinese principes in niet toe te geven onder extreme druk toch toegeeft aan de onredelijke eisen van Amerika. Trump belooft niet toe te zien op de naleving van het gesloten akkoord. En iedereen leeft nog lang en gelukkig.

Dat is ongeveer het optimistische scenario van JP Morgan. Dan verwachten ze een explosieve ontwikkeling van de S&P500 richting 2950. Veel meer zit er niet in, want de S&P500 gaat voorlopig \onder renteverlagingen niet boven 16,5* de verwachte winst in 2020.
Het gaat best goed met die onderhandelingen met China, het duurt waarschijnlijk wel even hoor je Crisafulli van JP Morgan denken/ schrijven. De Trump put werkt. Onder 2800 beeft hij als een rietje en doet hij alles om de beurzen beter gestemd te krijgen. Nee, geen oorlog met Iran en ja, het gaat werkelijk fantastisch met de onderhandelingen met China en er komt echt een meer dan fantastische deal die win win is voor beide landen. De beleggertjes zien dit nu ook en kopen maar raak, de beren hebben de handdoek in de ring geworpen toen ze zo veel koopgeweld zagen. Walmart omhoog, ook al waarschuwen zij dat door de importheffingen diverse prijzen omhoog moeten. En de kopertjes staan sterk met de Trump put en de Powell put.
Als de S&P500 ongeveer 15% daalt, moet Powell de rente verlagen. Renteverlaging is zo goed als zeker volgens de futures markt. Daarna gaat de S&P500 zo goed als zeker naar boven 3000 in die redenatie.
China is nu al door de bocht aan het gaan met aankondiging van nieuwe stimulering, dus zo slecht zal het niet gaan met groei in de wereld. China zou volgens Reuters de yuan niet onder 7 laten zakken, want dat is een teken van zwakte.

Het basisscenario is dat er een of andere wapenstilstand komt na de G20 en dat Bolton ontslagen wordt. Trump doet lief tegen Mexico/Canada (weg met tarieven op staal en aluminium) en stelt auto-oorlog met EU/Japan uit.

Crisafulli heeft ook nog een worst case voor de handelsoorlog. In dat scenario gaan China en de VS woedend uit elkaar. Amerika verhoogt alle importtarieven naar minstens 25% en China tot nog hoger. Amerika verbiedt alle handel in technologie met China. China gaat militaire actie ondernemen in de Chinese Zuidzee en gaat en passant ook dreigen Taiwan gelukzalig te herenigen met het vasteland.
In dat scenario kan de S&P500 achteruit volgens Crisafulli. Niet veel, tot afgelopen week zag hij dan 2790 in het verschiet, nu is hij wat pessimistischer met 2750.

Misschien denkt u wellicht enigszins gewaagd dat de S&P500 nog verder kan zakken dan 2750, zelfs als het wort case scenario van Crisafulli nog niet eens voor de helft uitkomt. Dat kan, maar volgens de bulls is dat tijdelijk. De FED verlaagt de rente immers naar nul, MMT (moderne monetaire theorie waarbij de FED duizenden miljarden aan leningen verschaft aan de staat, eeuwigdurend met rente 0) komt in werking met scheppen met geld voor iedereen. De S&P500 kan dan naar 10.000.
Kortom, JP Morgan vindt 2800 spotgoedkoop voor de S&P500, maar 2950 duur. Ze sluiten niet helemaal uit dat de markt te goedkoop of te duur wordt. De S&P500 zal dus heel stabiel blijven zoals het betaamt in een land met een very stable genius aan het hoofd en de VIX gaat nieuwe dieptepunten opzoeken.

12 mei 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Met enkele tweets maakte Trump duidelijk dat de handelsoorlog met China doorgaat en niet direct tot een oplossing komt. Er is een pauze ingelast, maar ondertussen zijn de invoerheffingen op $200 miljard Chinese importen wel opgevoerd van 10 tot 25%. 10% is op te lossen met lagere marges/ iets lagere yuan, maar 25% vraagt om dumping. De situatie is ernstiger dan in oktober. Lighthizer onderzoekt hoe de overige importen van China ook te onderwerpen aan 25% heffingen. Trump stelt dat er nog steeds een handelsovereenkomst mogelijk is. Wat China vindt/ gaat doen, is ondoorgrondelijk. Ze hebben de tijd en Trump niet, ze kunnen misschien 6% groeien ondanks hoge heffingen in de VS, maar ze worden hard getroffen, de onzekerheid is terug. Xi moet iets onaardigs terugdoen ter vergelding, maar vooralsnog doet men niets, omdat dit geld kost, extra stimulering noodzakelijk maakt..

De S&P500 was afgelopen week slechts 2% lager op de terugkeer van de handelsoorlog (China viel veel meer). VIX brak net naar oven door . Sentimentsindicatoren staan ongeveer midden tussen fear en greed in, nog lang niet op grote angst. Er is een vaste overtuiging dat een en ander slechts zeer tijdelijk is, met enkele tweets te herstellen. Er zijn echter ook de nodige commentatoren die pas een deal mogelijk zien na de verkiezingen in november 2020.
Uber kreeg een flinke koersknauw bij de plaatsing tegen toch al lagere koersranges (op een positieve beursdag)

De meeste indicatoren wijzen op enig herstel van economische groei in Europa (dalende werkloosheid en groei detailhandelsverkopen) en Japan (maar wegkwijnend consumentenvertrouwen in de aanloop van de BTW-verhoging) , maar in het tweede kwartaal zal er minder groei zijn in de VS en de extra stimulering in China verliest betrekkelijk snel kracht, maar 6% groei lijkt nog steeds goed mogelijk. De huizenmarkt is sterker dan verwacht. Er was enig herstel export/import, maar dat zou wel eens niet kunnen doorzetten.

In de VS gaf de omkering, inversie van de curve 10 jaar/3 maanden net als eind maart weer een recessiesignaal. De plaatsing van 10-jaar staatsobligaties VS ging onverwacht moeilijk, dat wel

Inflatie steeg vorige maand in de VS 0,3%, de kerninflatie slechts 0,1% (maar toch stijging 2,1% op jaarbasis). Producentenprijzen +0,2%..

9 mei 2019

Trump: "China broke the deal", China overspeelde hand

China maakte een flinke misrekening in de onderhandelingen over handel etc. Zij dachten dat er meer te halen was en kwamen terug op diverse concessies terwijl Amerika vond dat er meer concessies gemaakt moesten worden.
China dacht dat Trump zwak stond omdat hij bij Powell c.s. zo indringend bleef bedelen voor renteverlagingen. In hun ogen betekende dit dat de Amerikaanse economie er belabberd voor stond en Amerika whatever it takes snel tot en deal moest komen. Trump kan zich geen zwakke economie permitteren in een verkiezingsjaar en moet de handelsperikelen even in de ijskast zetten. Trump had daarom zijn uiterste best gedaan om bij Xi in een goed blaadje te komen staan, zwakte in de ogen van China. Trump gaf uitbundig aan blij te zijn met de geplande aankopen van Amerikaanse landbouwproducten door China en China dacht daarom dat Trump vond dat het goed ging met de onderhandelingen.

Nee, dus. Trump zag dat hij zijn zin niet kreeg van republikeinen om de economie flink te stimuleren met infrastructuurinvesteringen en is ervan overtuigd dat democraten niet erg inschikkelijk zullen zijn bij de begrotingsonderhandelingen en de Tea Party ook niet.
Hij heeft gezien dat de economie sterk bleef met maar liefst 3,2% groei in het eerste kwartaal en de S&P500 zette nieuwe hoogtepunten. handelsoorlogen kunnen geen kwaad in zijn ogen dus voor economie en beurs. [Dat kan het wel en dat zal hij tot zijn schade en schande gaan merken denk ik].

Trump is het meest bang voor Biden, vooral nu de polls aangeven dat Biden snel aan populariteit wint en populairder is dan Trump.
Biden heeft een grote zwakte aldus Trump: hij was een fervent voorstander van Nafta en TPP. Trump denkt Biden te kunnen verslaan met zijn handelspolitiek. Trump gaat dus betrekkelijk waarschijnlijk door met zijn handelsoorlogen en stopt niet zoals iedereen tot afgelopen zondag dacht.

China broke the deal, riep Trump tot zijn fans in Florida gisteren. Dat ging er in als koek [pepermuntje] , als het woord Gods bij de ouderlingen.

Dat zagen de Chinezen en de aandelenmarkt niet aankomen.

Dat ziet er niet uit als een spoedige deal en China zal eerst tegenmaatregelen moeten nemen, nu de verhoogde importtarieven van de VS kennelijk echt ingevoerd gaan worden. Niet voor dagen, maar tot de verkiezingen tenzij China overstag gaat (dat staat niet in het woordenboek van Xi).

6 mei 2019

Bad Trump

Twee salvo's op Twitter deed de koersen in China duikelen en ook in Europa moesten daarom de koersen zij het gematigder omlaag.
In de VS begon men flink negatief, maar gaandeweg was men niet meer zo benauwd. De rente daalde.
Misschien heeft Trump wel gelijk dat handelsoorlogen goed zijn voor de Amerikaanse economie. Heel misschien, want het kost de Amerikaanse consument toch een flinke duit (dollar).
America First.
De beurs lijkt te denken dat Trump niet door zal zetten. Vrijdag is veel te snel om tarieven op te voeren, dat kan technisch niet.
Woensdag komt vicepresident Liu gewoon naar Amerika.

VIX even flink omhoog en dat terwijl men record short zit. Kennelijk niet erg, nog niet in elk geval.
en men zit behoorlijk long S&P500
en cyclische aandelen bleken kwetsbaar, want meer gestegen dan ISM, industriefundamentals aangaven
in hoop op betere tijden vanwege de FED en Trump
VIX moet laag blijven, anders gaat het niet goed dus, macro verbleekt dan snel. Men rekent vast op de FED en Trump.

Zo lang de VIX laag blijft, lijkt de stijgende trend van de S&P door te kunnen zetten, maar Bad Trump, slecht genoeg, dan ...

5 mei 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Per saldo weinig koersbewegingen. Men reageerde niet op de wat tegenvallende ISM en de meevallende groei in Europa aan het begin van de week. De FED zorgde op woensdag/donderdag voor wat daling, maar dat werd vrijdag weer goed gemaakt door de fraaie werkgelegenheidscijfers met minder dan verwachte loongroei. De FED ging niet mee met de logica van het Witte Huis (Pence (“The economy is roaring…. We need rate cuts”)). Powell deed de markt een beetje braken met zijn stellige doch verfoeide opmerking dat de daling van de kerninflatie van voorbijgaande aard is. Geduld, ‘patient’, ‘data dependent’.

Een en ander wijst op enig, wellicht tegenvallend, herstel van de macro dat niet verstoord gaat worden door een krappere FED. Maar ook geen nog ruimere ‘irresponsibly dovish’ FED.

De olieprijs luisterde beter naar Trump afgelopen week op zijn eis dat de OPEC meer moet gaan produceren. Alleen Iran belooft dat.

Minister van Justitie Barr moest menig zweetdruppeltje wegwerken bij leugentjes om bestwil over wat hij maakte van de boze brief van Mueller over het uit de context halen van de conclusies van zijn rapport, maar bleef verrassend gemakkelijk overeind, omdat republikeinen hem overduidelijk waarderen als betrouwbaar schoothondje van Trump, zoals het in de nieuwe Trump-wereldorde betaamt.

Mnuchin en Trump meldden al maanden dat geweldige vooruitgang wordt gemaakt in talloze zeer productieve meetings met de onderhandelingen met China. De FT meldde als voorbeeld hiervan dat Trump zijn eisen over diefstal intellectueel eigendom door China grotendeels heeft ingeslikt. Om China te behagen zal Trump echter meer moeten toegeven, iets dat hij volgens China echt wel zal moeten doen om de verkiezingen te kunnen winnen. Dit houdt het eindresultaat nog even tegen, maar in juni of eind mei denkt men nog steeds dat er een formele ondertekening van een of ander handelsverdrag door Trump en Xi kan plaatsvinden.

Guaido is bezig met een slow motion coupe in Venezuela, het leger doet weinig, soldij van $10 per maand maakt ook niet enthousiast om de corrupte legerleiding al te veel te steunen. Maduro geniet van de steun van Rusland en Cuba. Kim gaat druk door met lanceren van wapentuig na zijn onderonsje met Poetin. Deze onderhield ook nog een gemoedelijk telefoongesprekje met Trump.
Besluiteloosheid rond Brexit kostten de Tories en in mindere mate Labour heel wat gemeenteraadzetels, met de pro-Europese Liberals als grote winnaar.

De eerste opgave van de groei van de werkgelegenheid in de VS over april was 263.000, veel beter dan verwacht (200.000) en met kleine opwaartse herziening van de vorige maanden. Werkloosheid daalde van 3,8 naar 3,6%, maar dat kwam omdat de beroepsbevolking volgens het Household Survey met 490.000 was gedaald. Participatiegraad daalde 0,2%. De brede werkloosheid (U6) beleef gelijk. Loongroei bleef 3,2% op jaarbasis (3,3% verwacht).
 Initial claims voor werkloosheid bleven op 230.000, waar een duidelijke daling was verwacht.
Pending home sales sterk, nieuwe orders in herstel. Persoonlijk inkomen slechts +0,1%, maar uitgaven een sterke, hoger dan verwachte +0,9% over maart. Autoverkopen april daalden, vielen tegen.
ISM manufacturing -2,5 (-0,3 verwacht) naar 52,8 en ISM non manufacturing -0,6 op 55,5, waar een stijging was verwacht.

De groei van het BNP in het eerste kwartaal in Europa was (niet geannualiseerd) beter dan verwacht  +0,4% (vierde kwartaal was 0,2% en derde kwartaal 2018 0,1%) met name in Spanje (+0,7%), Frankrijk (+0,4%) en Italië (+0,2%).
In Mexico was er onverwachts krimp: -0,2%.

2 mei 2019

FED zwicht niet voor Trump en markt

De S&P500 zette niet een nieuw all time high en dat terwijl het een FED dag was. Het was een behoorlijk betrouwbare anomalie dat de beurzen bijna altijd omhoog gaan als de FED vergadert/ de wereld toespreekt.
Nu dus niet. De markt had een rentedaling ingeprijsd in september en wilde daarom van de FED horen dat ze serieus zaten te denken aan een verlaging van de rente als verzekering tegen te lage inflatie. De FED is bezig het mandaat over inflatie te herzien, over te gaan naar gemiddelde inflatie. daaruit volgt dat inflatie echt omhoog gestuwd moet worden.

We zitten zo erg aan het einde van de cyclus dat de FED de rente moet verlagen, anders komt de recessie met rasse schreden nabij. Sinds december heeft de FED al heel erg duidelijk gemaakt dat ze geen recessie willen forceren met hun renteverhogingen. Ze werden verrast dat de markt aangaf dta die renteverhogingen echt tot een recessie zouden gaan leiden en de beurzen waren daardoor danig van slag.
Beurzen gingen jaren mee met goed economisch nieuws, maar eind 2018 veranderde dit (Sanders, Bianco)
Ineens ging de beurs na kerstmis omhoog op slecht economisch nieuws. Dat was allemaal vanwege de FED, die nu zo aardig zou worden dat economisch herstel echt wel zou komen en dat geklets over recessie op de loer weg zou gaan.

We zijn nu op een punt dat die economische verrassingen inderdaad gaan verbeteren, maar de FED ziet dat ook. De FED zette in hun verklaring waarom ze niets deden dat het goed gaat met de economie, ook al is de inflatie nog wat te laag.
Die wat betere vooruitzichten leiden tot tegenwerking van de FED en daar houden beurzen niet van.
De economische cyclus heeft echt renteverlagingen nodig en de FED stribbelt tegen. Foei.