Pagina's

16 juni 2019

veel hoger dan normale kans op recessie in de VS


De beurs vertrouwt er volledig op dat de FED de economie zal redden en dat Trump niet te ver zal gaan met zijn handelsoorlogen en op tijd zal inbinden.
Cijfers voor de verwachte groei van het tweede kwartaal in de VS gingen omhoog van onder 1,5% naar ongeveer 2% door de meevallende groei van de detailhandelsverkopen en de industriële productie. De rente bleef toch stabiel door de opnieuw weer ietsje lagere inflatiecijfers dan verwacht. Het wil maar niet vlotten met die exploderende inflatie vanwege schaarste op de arbeidsmarkt zoals zou moeten volgens de Phillipscurve en het geloof daarin is daarom tanende, ook bij de FED.

Alom denkt men dat de kans op een recessie in de VS in 2019 bijna nihil is. Alhoewel, niet meer zo alom sinds deze week. Gundlach, de huidige obligatiekoning, ziet ineens 40% kans op een recessie in 2019 en 65% in 2020. De indicatie van de cycli door Morgan Stanley was al in het vuurrode deel gekomen. Dit werd afgelopen week bevestigd door een ongekende val van hun business indicatoren.

De val is zo groot dat het door bijna niemand geloofd wordt. Zo erg kan het toch niet zijn. Die handelsoorlog stelt toch niets voor, het gaat toch maar om nul komma nul niks procent groei in de VS. De arbeidsmarkt is booming. Trump wil herkozen worden via extra stimulering. De lagere rente werkt door in een sterke huizenmarkt (en inderdaad: hypotheekaanvragen +26% vorige week). De lage inflatie zorgt voor groei reële inkomens.
Die lage inflatie is de grote plus in de vooruitzichten, dat zorgt voor meer groei consumptie, lagere rente en daardoor sterke huizenmarkt.


Een mini plus is verder voor de VS dat China voldoende lijkt in te grijpen om hun groei op peil te houden, waardoor de wereldhandel niet helemaal onderuit zal gaan.
[N.B. in China waren ze totaal verrast dat Trump de handelsoorlog herstartte. Hun economen, die zonder twijfel buitengewoon superieur zijn geweest in het sturen van de economische cyclus voor China vergeleken met wat westerse economen konden,  hadden al aangegeven dat Trump terecht aan het bedelen was om de te hoge FED-rente lager te maken, want de Amerikaanse economie kon/kan dit soort hoge FED-rentes niet verdragen en koerst richting recessie. Trump moet dus inbinden en China wacht geduldig hierop. Als Trump niet op tijd inbindt is het nog mooier, dan wordt hij niet herkozen en is een deal eenvoudiger met zijn opvolger.]

Er zijn echter enkele indicatoren die erg slecht zijn, wijzen op een fors gestegen kans op recessie in de VS.

1.De koning onder de recessie-indicatoren is de omgekeerde rentecurve, 10 jaar minus drie maands rente. Dat wijst op een recessie die ongeveer begin 2020 zou moeten beginnen. Iets eerder en duidelijk later kan ook.
Samen met de credit spreads wijzen de FED-modellen nu op ongeveer 40% kans op een recessie binnen 12 maanden. Dat is sinds 1970 (toen men uit een recessie kwam) buiten een recessieperiode nooit zo hoog geweest (1998 Azië-crisis is nu overtroffen).


2.De credit spreads zijn nu voor de kleinere ondernemingen zorgwekkend aan het stijgen.


3.De olievoorraden in de VS dalen niet op het ogenblik, terwijl seizoensmatig deze als een baksteen zouden moeten vallen. Dit wijst op tegenvallende vraag (en meevallende productie). De olieprijs zou dus als een baksteen kunnen gaan vallen.

Daardoor is er een behoorlijk risico aan het ontstaan dat heel wat kleinere en grotere schalieolieproducenten met negatieve/ onvoldoende cashflow in de problemen komen.

4.Nieuwe orders dalen al een hele tijd. Dat is een leading indicator voor o.a. investeringen. Zelfs de techsector is dan niet immuun.

5. CFO’s zijn veel minder optimistisch geworden. Zij zijn nu voorzichtiger en de trend wijst op verdere afzwakking van de investeringsgroei. Dat is het hoofdingrediënt voor een recessie. Investeringen zijn veel volatieler dan consumptie en zonder daling van de investeringen kreeg men na 1970 geen recessie meer in de VS (daarvoor wel, val van de voorraden was vroeger al genoeg, maar daarna was de voorraadopbouw veel minder volatiel, veel beter gestuurd)


6.De voorraadcorrectie wordt deze keer echter wel betrekkelijk groot. De nieuwe importheffingen van de VS en China gingen pas in juni echt in en men heeft zich hier op voorbereid door extra voorraden aan te leggen, waardoor import en export en industriële productie even een zwieper kregen. De voorraden waren toch al te groot eind eerste kwartaal en nu is het naar het zich laat aanzien vervelender.  Broadcom meldde afgelopen week dat hun klanten hier zeer mee in de mag zaten en dat de guidance van Broadcom voor de tweede helft van 2019 flink terug moest. Alle aandelen in de chipssector leden mee.  


Komt er een recessie in de VS? Dat blijft onzeker, er is een schok voor nodig. Kandidaten te over voor zo'n schok, zoals handelsoorlogen uitbreiden, Brexit, Italië, China (oorlog met Taiwan etc.). En meestal wordt men verrast door wat de schok was, men zag die haast per definitie niet aankomen. Als de economische groei afzwakt, wordt men kwetsbaar voor schokken.
Ik denk dat Gundlach een redelijke schatting maakt: 40% kans op een recessie die in 2019 bgint en minstens 65% kans op een recessie die in de eerste helft van 2020 begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten