Pagina's

25 augustus 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Er was een vlak tot stijgend koersverloop tot vrijdag, waarbij de verscherping van de handelsoorlog roet in het eten gooide. China verhoogde importtarieven ter vergelding van de nieuwe heffingen van Trump. Trump verhoogde nog eens 5% extra op bijna alle importen uit China en waarschuwde Amerikaanse bedrijven niet te heulen met de Chinese vijand. Wegwezen, al nam hij dat laatste zondag weer terug. Trump had zware aanvallen op Powell en Xi, die gaan overal de schuld van krijgen. Trumps aanhangers worden steeds lyrischer over zijn aanpak, de rest krijgt het steeds benauwder.

De daling van de koersen op vrijdag was paniekerig en technisch ziet het er ineens zwakjes uit. Algoritmes die overdreven reageren op tweets kregen de schuld. De aanval op opwaarts doorbreken van 2945 is mislukt, de aanval onder 2820 dreigt wel te lukken. Weer tegenvallers in de handelsoorlog, meer recessiesignalen, weer afbrokkelende winstverwachtingen, waarschuwingen dat de bomen niet tot in de hemel groeien bij diverse techbedrijven. Volgens het Patagonia model roepen langzaam meer (181) bedrijven/ banken dat ze meer aan andere doelen gaan denken dan alleen aan aandeelhouders blij maken https://www.forbes.com/sites/jasonwingard/2019/08/23/the-patagonia-model-ceos-redefine-shareholder-value/#29668b1016e3.

De preken van de centrale bankiers in Jackson Hole hadden nauwelijks invloed. Powell bracht een positief verhaal, Carney een negatief. Het geloof in voldoende steun aan de economische groei bij de nu al zo lage rentes is tanende (centrale banken duwen aan het beruchte touwtje 'pushing on a string'). De FED verlaagt de rente dus in september en misschien wel met 50bp.

Het belangrijkste economische nieuws was de voorlopige negatieve herziening van de groei van de werkgelegenheid in het jaar voor maart met 501.000. De uiteindelijke herziening maart 2020 zal hier waarschijnlijk niet veel van afwijken. Daardoor zou de groei van de werkgelegenheid nu al onder mijn recessiewaarschuwingsgrens van 1800.000 zijn gekomen. De arbeidsmarkt is lang niet zo positief als gedacht en samen met de kortere werkweek (want veel minder overwerk, daling van ISM op tijd leveren) begint dit snel zorgelijk te worden. Het basisscenario wordt nu een doorgaande afzwakking van de groei van de werkgelegenheid (en nul is geen grens). Dat wordt bevestigd door de zwakke PMI diensten van de VS die verder daalde en nog maar weinig boven 50 staat (50,9, een jaar geleden nog 60).

Citigroup Economic Surprises Index is bezig aan een herstel in de VS, maar is nu al erg lang onder 0 (en dat betekent een neerwaartse trend van verwachte groei). Leading Indicators herstelden wel vorige maand naar weer positief (+0,5%). Er zijn behoorlijk wat fluctuaties in de indicatoren voor de korte termijn, nu toch wel meer naar beneden. Bijna alle economen blijven stug volhouden dat de inverse rentestructuur deze keer echt geen recessie binnen een jaar aankondigt, omdat de arbeidsmarkt en daarmee consumptie zo sterk is, getuige o.a. de zeer sterk meevallende detailhandelsverkopen.

De lage hypotheekrente steunt de huizenmarkt, meer hypotheekaanvragen, iets hoger vertrouwen huizenbouwers, maar de afzwakking van stijging van de huizenprijzen zet maar door en is dicht bij nul aan het belanden. Volatiele cijfers huizenverkopen, onduidelijke trend.


PMI's buiten Amerika waren ongeveer gelijk aan vorige maand en bleven zwak voor de industrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten