Pagina's

9 november 2019

de rente en de onbetaalbaarheid van medicare for all in de VS


Afgelopen week stegen de koersen flink op hoop dat de handelsoorlog tussen de VS en China flink gaat verbeteren (een wapenstilstand zou nu een domper voor de beurs betekenen) en ook zag men talrijke voorbeelden van green shoots voor de economie. De FED gaat maar door met grote liquiditeitsinjecties (noodgedwongen, o.a. door de grote hoeveelheid kort geld die Treasury nodig heeft vanwege het begrotingstekort). Bij de ECB roept Lagarde steeds luider dat Duitsland en Nederland meer fiscaal moeten stimuleren, de ECB kan groei niet meer verder stimuleren.
Een en ander leidt tot flinke stijging van de rente, zowel in de VS als Europa. 10 jaar rente brak overtuigend door de 1,85-,90% en de weg naar 2,2-2,3% ligt open. Zelfs Jim Bianco ziet hogere rentes en prijst collega Breitholtz in tweets voor het plausibel maken hiervan. De obligatiemarkt bibbert weer eens voor de inflatiecijfers. 2019 wordt het jaar van de volatiele rente volgens obligatiekoning Gundlach.

En dat zette weer een rem op de koersstijgingen van de aandelenbeurzen.

De onthullingen over de ontzaglijke kosten van de ongelooflijk goed en gedetailleerd ver uitgewerkte plannen van Warren voor medicare for all leidde tot opgetogen commentaren uit republikeinse hoek. Dat volstrekt onbetaalbare plan is de langste ‘suicide note’ ooit geschreven. 215 miljoen Amerikanen zijn verzekerd via hun werkgevers en men accepteerde in ruil daarvoor nogal eens lagere lonen. Bijna alle democratische kandidaten hebben zich overgeleverd aan dat medicare for all plan. Trump kan bij zulke plannen de winst niet ontgaan, zo denken steeds meer mensen. Alleen sleepy Joe en mayor Pete omarmen deze electoraal gezien rampzalige plannen niet, maar die hakt Trump gemakkelijk in de pan. Reden genoeg voor miljardair ('little' volgens Trump) Bloomberg om niet als onafhankelijke kandidaat maar als democraat de strijd te gaan aanbinden met de schare aan democratische kandidaten Ook zou Hillary wel weer eens op het toneel kunnen verschijnen, maar dan moet eerst Biden wel overtuigend kansloos geacht worden.

China liet doorschemeren dat er nu een plan is geaccordeerd waarbij de importtarieven in fasen worden afgebouwd zonder dat China daar concessies van betekenis voor hoeft te doen. Trump heeft nog wat tegengesputterd in tweets en zijn medewerkers vinden het maar niets, maar Trump moet wel akkoord gaan wil hij de verkiezingen winnen. Winnen (van o.a. verkiezingen) gaat immers voor principes ook bij hem. 
Pence en Pompeo hebben in oktober met belangrijke speeches nog wat schepjes bovenop hun speeches van vorig jaar gedaan in de afschildering van China als 'evil emprire' dat de hegemonie van de VS dreigt over te nemen (zazel op hun pad zou Hocus Pocus zeggen volgens Maarten Toonder) en dat met minachting van burgerrechten, Amerikaans intellectueel eigendom en eigenlijk heel het westers kapitalistisch systeem. 
Toch is er in dezelfde tijd zoals al meer dan een jaar opnieuw grote vooruitgang gemaakt in de onderhandelingen over de handelsoorlog. Even tarieven omlaag, want dat moet voor de verkiezingen. Beter Trump dan Warren hoor je de Chinezen denken. Zij heeft een plan om de Chinezen te dwarsbomen en Trump die doet maar wat, is met wat gevlei en cadeautjes gemakkelijk om te praten. .Maar kiest China echt voor Trump? Moeilijk voor te stellen, tenzij Trump inderdaad doorgaat met capituleren zoals hij nu al weken doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten