Pagina's

17 november 2019

overpeinzingen: pas op dat het momentum niet te sterk wordt


Veel beurzen zetten all time highs. Er is plotseling veel meer optimisme over economische groei gekomen. Er is een record sprong volgens BAML van economen die van voorspelling lijkt slechter te gaan worden dan mijn basisscenario naar het kan wel eens beter gaan dan mijn basisscenario. Ofwel, het geloof in green shoots is enorm gestegen in de afgelopen weken.
Ondertussen gaat de FED onverdroten door met liquiditeitsinjecties. Dit wordt enigszins tegengewerkt door het uitzonderlijk fors oplopen van de Amerikaanse staatsschuld in de afgelopen twee weken (+$127 miljard).

Er is geloof dat er een goed resultaat komt uit het fase 1 akkoord in de handelsoorlog tussen de VS en China. Het optimisme hierover lijkt echter even niet meer te groeien. China moet zuinig zijn met zijn enige grote troef, de importen van agrarische producten om het Trump mogelijk te maken de swingstaten in het midwesten opnieuw te winnen. De democraten lijken toch een gematigde kandidaat naar voren te gaan schuiven en niet die drommelse Elisabeth Warren met haar voor China zo vervelende plannetjes. Trump mag niet te zwak lijken in de handelsoorlog en kan niet met alle wensen van China akkoord gaan. Hardliners in China zijn ook niet bereid tot concessies van enige betekenis.

De macrocijfers ondersteunden afgelopen week dat nieuwe optimisme over economische groei beslist niet. China was dramatisch slecht (zowel industriële productie, detailhandelsverkopen, investeringen en kredietgroei via Total Social Financing). In oktober daalde de industriële productie in de VS met 0,8%. Detailhandelsverkopen stegen met 0,3%, maar dat was slechts genoeg om de daling in september te compenseren. Inflatie is aan het stijgen (+0,4%, kerninflatie +0,2%, niet goed voor reële consumptie). Inflatie lijkt toch minder Goldilocks aan het worden. Slechts minuscule verbetering van sentiment bij midden- en kleinbedrijf en consumentenvertrouwen verbetert vooralsnog minder dan je zou verwachten op basis van hogere beurzen en optimisme over handelsverdragen. Initial claims voor werkloosheid vorige week een veel meer dan verwachte 14.000 hoger, maar nog steeds laag. Met hypotheekaanvragen gaat het goed en dat betekent dat de huizenmarkt de economie gaat steunen. Voorloper van ISM de Empire Index van de staat New York daalde (orders wel beter, maar o.a. onvervulde orders, levertijden zwakker). Transportcijfers lieten meer krimp zien.

Onzekerheid is nog steeds groot en dat betekent dat beurzen trending zijn, niet mean reverting. De keer komt als het momentum van die trend te sterk is (nu bijvoorbeeld koersen niet te ver boven 40 en 10 weeks gemiddelde, niet verder dan bij de vorige recente kleine correcties). Dat moet dan bevestigd worden door overoptimisme van o.a. adviseurs, te veel speculatie op een lagere VIX en ‘greed’ volgens de thermometer van bijv. BAML. Aan die voorwaarden begint zo zoetjes aan voldaan te worden.
De vraag is wel of dit een correctie van meer dan 3-6% gaat veroorzaken. Als het verhaal van verbeterende macro standhoudt, dan is niet veel correctie nodig en uiteindelijk een verdere stijging van 10-15% normaal.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten