Pagina's

27 mei 2020

Breekt S&P500 overtuigend door 3000 (en AEX boven 540)?


De S&P500 is aanbeland bij de bovenkant van mijn verwachte range van 2600-3000 tot ongeveer september. De stijging is gebaseerd op enorm doorkopen van centrale banken en onverwacht groot optimisme over economisch herstel vanwege heropening van de economie al dan niet ondersteund door goed coronanieuws.

Het belangrijkste voor koersstijging zijn de FED en de ECB die zo veel kopen dat er schaarste aan beleggingen is ontstaan ondanks enorme stijging van schulden bij staten en bedrijven, terwijl het geld van institutionele beleggers en rijke particulieren nog maar nauwelijks is aangetast. De inkomenssteun uit fiscale steunpakketten lijkt nog voldoende voor economische groei, alhoewel gedwongen fiscale kuisheid en hogere werkloosheid dat lijken te gaan beëindigen.
Naar het zich laat aanzien gaan de centrale banken in de komende maanden relatief (ten opzichte van accelererende overheidstekorten en verliezen in bedrijfsleven) minder te veel kopen, al suggereren enkele leden van de ECB van niet.

Er beginnen steeds meer cijfers door te sijpelen dat het dieptepunt van veel economische cijfers rond 1 mei lag. Een en ander komt niet meer overwegend slechter binnen dan de fors neerwaarts bijgestelde verwachtingen. Ik zie wat anecdotal evidence dat de verwachtingen over het opleven van de economie weer iets naar beneden worden bijgesteld (zoals vertrouwen in Frankrijk).

Ik zie wat meer reserves over de waarderingen van o.a. technologieaandelen en wat meer belangstelling voor cyclische aandelen. Als dat doorzet gaan de beurzen niet naar boven uitbreken vanwege de lage beurskapitalisatie van cyclische bedrijven vergeleken met de huidige beurslievelingen.

Er is erg veel optimisme over het coronanieuws, terwijl steeds meer anecdotal evidence vanwege op steeds meer plaatsen steeds meer zondigen tegen social distancing (doorgeven van zoutvaatjes in restaurants, kerkdiensten (met gezang), mensenmassa’s in parken en stranden, besloten feestjes, zingen op terrassen) steeds duidelijker wijst op aankomende nieuwe besmettingsgolven, misschien niet zo sterk in de zomer en met doorgaand bemoedigend nieuws over vaccins. Maar de kans op nieuwe lockdowns daarna is in mijn ogen meer dan 50% en dat is niet verdisconteerd in de huidige koersen gebaseerd op hoop (op vaccins onder kerstboom, centrale banken, heropening economie, oplossing ruzie tussen VS/China en bekering vrekkige vier in EU etc.)

Beurzen varen omhoog over de corona-baren. Dat lijkt onmogelijk, maar je ziet het voor je ogen gebeuren. Heropening van de economie en centrale banken die zeggen dat ze nog veel meer kunnen doen (laatste dagen vooral ECB, maar ook veel centrale banken van Emerging Markets inclusief enkele met wankele financiële positie mengen zich in de strijd wie het meeste kan verruimen).

En men lijkt maar steeds meer van dezelfde aandelen te willen hebben. Adyen 114* de winst? Misschien is het dan geen buy meer, maar een hold, echt geen sell(…) zo schrijft men bij IEX/KBC.
Als men gelooft in een cyclische wederopstanding dan moet je waarde-aandelen kopen. De meeste actieve beleggers beginnen dan zo ongeveer te braken, want dit is al zo lang zo verliezend. Je wet op de zwakke paarden en fallen angels, bedrijven met kwalen waar nog geen geneesmiddel tegen is gevonden. Je ziet steeds nieuwe oprispingen bij die goedkope aandelen, nu bijvoorbeeld een poging bij Unibail Rodamco Westfield. 70-80% van top en toch niet failliet [geen garantie, maar onwaarschijnlijk], dat was in vorige crises een koopmoment. 
Deze keer is vast anders (?),
want nu lijkt het maatschappelijk verantwoord om de huur niet meer te betalen en huurverlaging te vragen, deels terecht omdat winkelcentra nog meer last krijgen van online aankopen.

Ali Baba had het gezien: spreek de juiste woorden (Sesam open u) en onmetelijke schatten liggen voor het grijpen. Mondkapjes, rollen toiletpapier en nog veel meer. Draghi wist wat die magische woorden waren: whatever it takes. En Powell weet het ook: QE, QE, economie heropen u: QE,QE en nog eens triljarden QE die geen QE mag heten, we kopen gegarandeerd nog meer dan nodig is, dat opent de schatkamer met zijn glinsterende schatten van aandelen Amazon, Nvidia.
Ondertussen zien we een kredietmarkt die dankzij de centrale banken nog steeds liquide is, maar qua fundamentals totaal door de grond aan het zakken is. Het lijkt erger dan de kredietcrisis van 2008/2009, tenzij er wonderbaarlijk economisch herstel komt (niet uitgesloten, want het wordt door de aandelenbeurs eigenlijk aangegeven).

De rating bureaus maken overuren met hun downgrades (met typisch coronawoord “unprecedented” in aantal) en leveraged loans beginnen zo zoetjes aan aan lager wal te geraken, lager dan in 2009.

 De verslechtering van de kredietkwaliteit was al zeer problematisch (in lijn met zeer laat in de economische cyclus) voordat corona op het toneel verscheen, maar nu is het dramatisch slecht. Dat raakt de wonderaandelen met hun ijzersterke balansen niet zo erg, maar het belemmert economisch herstel nog voor jaren.
Voorlopig lijkt het coronanieuws nog goed, omdat iedereen naar buiten gaat, elkaar niet zo meer belaagt in bedompte kotten, maar de voorzichtigheid van social distancing is aan het verdwijnen. Dat maakt nieuwe ernstige uitbraken van corona bijna onvermijdelijk, zij het nu nog niet, waarschijnlijk pas in de herfst als men weer naar binnen moet.
Dat moet genoeg zijn om winstverwachtingen voor 2021 en 2022 te dempen. En dat remt verdere stijging van de beurzen zou je zeggen, vooral bij veel minder inkoop eigen aandelen. En als er een vaccin komt? Dat wordt een ramp voor de beurs, want dan gaat de FED verkrappen uit angst voor hogere inflatie door aanbodproblemen.  

Vooralsnog denk ik dat de koersen in een range blijven omdat centrale banken niet langer veel te veel kopen, het coronanieuws niet nog beter wordt en het optimisme over economische groei iets te groot is. Technologie is te duur geworden en cyclische aandelen te goedkoop. Dat wijst op een correctie, geen crash. een crash krijg je pas bij nieuwe lockdowns of een vaccin (door enorme verkrapping centrale banken, minder fiscale stimulering)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten