Pagina's

19 juli 2020

samenvatting financieel economisch nieuws afgelopen week en enig commentaar


Algemeen macrobeeld: er was krachtig herstel in het tweede kwartaal in China, veel beter dan de verwachtingen. China zal zonder nieuwe rampen redelijke economische groei laten zien in 2020. In de VS was het herstel in mei en juni krachtig, veel beter dan verwacht. In juli enige terugval, nog niet zo duidelijk gesignaleerd door FED Beige Book, Phillyfed en Empire (New York) Survey. Industriële productie is weer sterk, retail sales waren in juni weer hersteld tot oude niveau. Vertrouwen van huizenbouwers is weer torenhoog (jonge starters zijn niet zo bang voor corona en profiteren van lage hypotheekrente). In Europa gaat het herstel moeizamer, maar lijkt wel door te zetten in juli (en dat is beter dan in de VS waar het herstel stokt/wegvalt). De kerninflatie herstelde in de EU beter dan in de VS, het handelsoverschot van de EU groeit weer en mede door de coronasituatie in de VS is de euro (even?) sterk tegen de dollar. Het aantal coronabesmettingen in de VS stijgt erg snel, waardoor extra fiscale hulp nodig is na 31 juli. Er is grote onenigheid tussen republikeinen over hoeveel en wat er nodig is en daarom zal de stimulering na 31 juli waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn om het nieuwe COVID-19 drama in de VS voldoende te verzachten.

De Zweedse kroon is weer sterk (gunstig macro signaal).
De inflow in technologieaandelen in de VS is reusachtig geweest, maar er zijn verschijnselen van vermoeidheid bij (de koersen van) Netflix en Amazon. De hoge omzetgroei van het tweede kwartaal kannibaliseert groei in de rest van 2020. Het is haast niet voor te stellen (de wereld is gewoon te klein, een marktaandeel van 100% van de advertenties is onvoldoende) dat de FANG(MAN) aandelen voldoende omzet – en winstgroei zullen laten zien die hun huidige hoge waarderingen rechtvaardigen.

Beurzen waren toch weer omhoog afgelopen week ondanks slecht coronanieuws. Het verband tussen coronabesmettingen en de beurs lijkt te verwateren, maar als de sterfte in bijvoorbeeld Florida te veel oploopt en lockdowns forceert, zullen beurzen toch niet blij zijn. De beurzen lopen op het oog beter mee met de omvang van de balans van de FED die de afgelopen weken iets daalde, maar vorige week weer iets steeg. Gunstig is ook dat de volatiliteit verder af lijkt te nemen.

Het winstnieuws was beter dan verwacht, vooral de omzetten waren beter dan verwacht, winsten ongeveer zoals bij elk kwartaal gebeurt een beetje beter nadat de verwachtingen voldoende omlaag gepraat waren. Ik had niet gedacht dat er nog winst gemaakt zou worden bij zo’n diepe recessie, maar men poetst veel weg naar groter dan verwachte voorzieningen (o.a. bij de banken en Heineken) waardoor de operationele winst slechts gehalveerd wordt gemiddeld. De verwachte winst één jaar vooruit van de S&P500 stijgt keurig (al denk ik dat winsten flink teleur gaan stellen bij die verwachtingen komend jaar). En inderdaad, technologie doet het goed en men wordt weer iets positiever over healthcare. Moderna steeg veel op het aanslaan van het vaccin (maar lijkt niet langdurig antistoffen te geven). Komende week veel vaccinnieuws van o.a. Oxford/ Astra Zeneca/ Johnson & Johnson/ China. Er lijkt op de beurs al te zijn verdisconteerd dat er een werkzaam vaccin komt dit jaar, minstens een van de 150 in ontwikkeling en van de 23 die al wat verder zijn.

Huizenbouwers zijn zeer optimistisch en dat kan ook bij een hypotheekrente onder 3% en veel vertrouwen bij jonge starters. Het vertrouwen in de toekomst volgens NFIB van midden- en kleinbedrijf is flink gestegen en weer boven 100, boven het hoogste optimismeniveau in de Obamatijden.

Inflatie loopt op, vooral door benzine, maar ook door gezondheidszorg en andere zaken. Alleen huren zitten in een downtrend. Corona zorgt voor aanbodproblemen en bij wilde stimulering kan dit extra inflatie betekenen. Centrale banken zijn hier nog in het geheel niet bezorgd over en piekeren over nog meer stimulering voorlopig (yield curve control van de ECB bijvoorbeeld).
Rutte drijft Merkel en Macron tot wanhoop als aanvoerder van de vrekkige vier in Europa die niet voldoende voor sinterklaas willen spelen voor Zuid en Oost Europa. Boreale principes die ook in Oostenrijk hun weerklank vinden. Geld voor 30+ jaar lenen tegen 0% aan een overheid lijkt overigens behoorlijk op sinterklaas spelen, als ik Italië was zou ik daar op inzetten, dan ben je niet afhankelijk van boreale vrekken.

Het politieke wereldbeeld stemt niet tot optimisme met angsten voor Chinese controle via Tiktok en Huawei. De handelsoorlog verergert. Verzet in Hongkong is krachteloos geworden. Brexit gaat geen centimeter de goede richting in. Trump moddert maar wat aan, lijkt Biden in de kaart te spelen met troepenterugtrekking uit Zuid-Korea en Duitsland (naast roekeloos coronabeleid, black lives don’t matter, nog steeds niet).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten