Pagina's

27 september 2020

de afgelopen week met commentaar

 Weer een week met bescheiden dalingen van de aandelenkoersen. Als het coronanieuws geen roet in het eten gaat gooien, zouden de dalingen bescheiden kunnen blijven. Handelaren in Amerikaanse futures op bijvoorbeeld de S&P500 schijnen al erg fors short te zitten, d.w.z. veel verkopen zijn al gedaan. Het gaat nog steeds behoorlijk goed met de verwachte winststijgingen. De rentes daalden, de volatilteit (VIX) werd hoger, de dollar iets sterker en daardoor zegt men goud en zilver zwakker.

Het beursklimaat wordt bedorven door de FED die duidelijk aangeeft dat zij niet nog meer gaan doen, dat er niet extra via de FED maar extra via de overheid fiscaal gestimuleerd moet worden.

De schattingen voor het oplopen voor de Amerikaanse overheidsschuld zijn erg opgelopen door corona (en de eerdere belastingverlagingen door Trump).

Het slechte coronanieuws in Europa zorgt voor extra risico in de VS, waar de coronabesmettingen lijken achter te lopen op Europa (=daar kan het straks ook weer slechter gaan met corona).

De presidentsverkiezingen beginnen steeds meer een donkere wolk te worden met vrees voor chaos. Als bijvoorbeeld zonder de poststemmen Trump wint en inclusief poststemmen Biden, dan vreest men dat Trump zijn nederlaag niet al erkennen, eventueel gesteund door uitspraken van het nu in meerderheid conservatieve hoog gerechtshof. In dat kader is de strijd om de benoeming van een nieuwe opperrechter, een jonge (48 jaar voor opperrechter is jong te noemen) aartsconservatieve vrouw, weinig bemoedigend. Als Trump de benoeming doorzet via de (nu nog) republikeinse meerderheid in de senaat en de democraten de verkiezingen winnen, dan dreigen de democraten met uitbreiding van het aantal leden van het hoog gerechtshof, dat zou een compromis kunnen forceren om de benoeming uit te stellen tot na de verkiezingen zonder uitbreiding van het aantal opperrechters. Ook als er geen chaos komt, dan vreest men voor slechte beurzen als democraten zowel de verkiezingen voor president, senaat als congres winnen. Dan gaat men belastingen verhogen, vooral voor rijken en bedrijfsleven en gaat men weer meer reguleren voor het klimaat.

High frequency data in de VS wijzen op een doorgaand economisch herstel, zij het minder krachtig. Wat je vaak ziet is dat de indicatoren ongeveer gelijk blijven, terwijl die voor seizoen gecorrigeerd hoorden te dalen (hierdoor meet men toch extra economische groei). Economische data zijn minder betrouwbaar dan gewoonlijk, de aanpassingen voor het seizoen en corona voorop.



De dienstensector blijft hard geraakt, tegenvallend herstel (juist ook in Europa). Er is goed herstel van de productie, meer bouw activiteit (verkoop nieuwe huizen +43% versus 2019 in augustus, maar commercieel vastgoed een ramp). Meer transport, maar het niveau is vaak nog bedroevend. Initial claims voor werkloosheid blijven hoog en verbeteren nu al de nodige weken niet meer. De vaart lijkt uit het herstel van de consumptie, nu er al tijden onvoldoende extra fiscale stimulering is sinds eind juli (men lijkt het overigens eindelijk eens te worden in het congres hoe te stimuleren). De huizenmarkt is sterk, maar er komen steeds meer hypotheken met achterstanden. Nieuwe orders stegen, maar minder dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten