Pagina's

21 december 2020

de week dat Tesla in de S&P500 kwam en corona weer eens toesloeg

 

Het is gebeurd: Tesla zit in de S&P500. Tegen een record koers. Nog eens 6% erbij afgelopen vrijdag. Met de grootste omzet ooit uit de beursgeschiedenis voor een aandeel is het tweede wonder volbracht, Tesla in de S&P500 en de indexfondsen bezitten het wonderaandeel nu allemaal, zij het niet tegen een erg lage prijs. (Het eerste wonder was dat vier kwartalen achter elkaar winst was gemaakt en opname in de S&P500 zo ongeveer onvermijdelijk werd. Na publicatie dat het echt ging gebeuren steeg Tesla nog eens 70%). Het marktcommentaar van de WSJ ging uitsluitend over Tesla https://www.wsj.com/articles/tesla-bulls-double-down-as-stock-reaches-new-heights-11608460200?mod=markets_lead_pos1 De shorts zijn er bijna uit gebrand, dat leverde dit jaar naar WSJ zegt, $39 miljard verlies op. Men heeft putopties voor een onderliggende waarde van $32 miljard melden zij op een totale onderliggende waarde van opties Tesla van ongeveer $500 miljard. Zoals Musk tegen grootaandeelhouder Baillie Gifford al tijden geleden zei, er is een kleine maar snel groeiende kans dat Tesla de meest waardevolle onderneming in de wereld wordt.  Er komen steeds meer verhalen van ineens gerenommeerde beursexperts die op 32-jarige leeftijd miljonair zijn geworden door huis en haard te beleggen in Tesla. In de WSJ staat het verhaal van iemand die via beleggen in aandelen Tesla verwacht jaren eerder met pensioen te kunnen gaan. Andere beursexperts zeggen dat ze begin december ingestapt zijn en lustig aan het bijkopen zijn. De mogelijkheden voor Tesla zijn eindeloos, het kan groeien zonder dat ooit de limiet bereikt kan worden, zo weet deze eveneens ongelooflijk gerenommeerde expert. De hele automarkt, de taximarkt, al het vervoer, het wordt straks allemaal geregeld en gedaan via Tesla (en enkele Chinese bedrijven die ook niet erg goedkoop lijken).  Tesla is sinds begin 2020 royaal zeven keer over de kop gegaan in koers. De beleggers die vroeger short zijn gegaan in Tesla (zo ongeveer het domste wat je in 2020 tot nu toe had kunnen doen) houden hun hart vast met wat er gaat gebeuren nu het wonderaandeel in de S&P500 zit en de indexfondsen gekocht hebben. Ooit krijgen ze gelijk, zonder twijfel koop je nu veel te duur, maar in een echte bubbel kan alles altijd nog veel duurder worden. Internetaandelen konden vanaf 2000 ongeveer 95% dalen gemiddeld. Wonderaandelen kunnen omlaag, net als bitcoins. Deze week ook al zo’n feest met all time highs.

In Nederland is Sinterklaas overleden (na een loopbaan van 25 jaar), corona werd hem fataal. Een slecht voorteken zegt men.

In de VS hebben de kiesmannen Biden gekozen, maar Trump blijft oproepen tot verzet tegen deze gotspe op 6 januari. En nog steeds gelooft bijna de helft van de kiezers dat er iets verkeerd is gegaan bij de verkiezingen. En zelfs ook enige democraten geloven dat de verkiezingen niet helemaal eerlijk gingen. Als je maar lang genoeg blijft roepen dat de verkiezingen frauduleus zijn, dan gaan bepaalde volksstammen dat steeds meer geloven. Trump heeft het maar druk met dat vechten tegen de nederlaag. Bestrijding van enorme cyberhacks, een compromis om tot extra fiscale stimulering te komen schieten erbij in. Misschien maar beter ook, de VS moeten mean and lean zijn, bestand tegen corona, cyberhacks en het gaat alleen maar om de rijkste 1% die voor de economische groei moeten zorgen. Overigens lijkt dat compromis in de VS er nu echt snel aan te komen. Weer iets minder dan om op te hopen.

Brexit gaat maar niet op een softe manier. Het visserijbeleid (0,1% BNP van het VK) blijft een vrijwel onmogelijke horde. Uiteraard wordt iets verzonnen dat op een deal lijkt.

Het coronanieuws verslechtert behoorlijk dramatisch nu in o.a. de VS, Duitsland, VK, Nederland, Oostenrijk, Zweden. IC’s overbezet. Ziekenhuizen lopen snel vol, overvol. Een nieuw soort extra besmettelijk virus in Engeland dat helaas ook al in Nederland is doorgedrongen (en misschien de plotselinge opleving van het aantal besmettingen deels verklaart).

 Het vaccin-nieuws is eigenlijk wat tegenvallend, nogal wat erg tegenvallend zelfs. Er zijn vaccins, maar voorlopig te weinig. Het duurt heel lang voordat meer dan de helft gevaccineerd zal zijn in het Westen. En werkt het wel voldoende tegen de nieuwe Engelse, meer besmettelijke variant? Voor de arme landen is grootschalige vaccinatie nog verder weg (maar de rijke landen kochten een snelle ontwikkeling van vaccins, zodat per saldo het niet zo veel extra slecht hoeft te zijn). corona blijft in heel 2021 een probleem en kan winter 2022 eventueel gemuteerd terugkomen.

De FED belooft stevig door te gaan met QE en de ECB ook, maar voorlopig niet extra. De FED verhoogde de verwachtingen voor groei en inflatie, dus minder QE dreigt. Verhoging van de rente lijkt onwaarschijnlijk voor 2023-2024. Maar het kan wel als groei en vooral inflatie fors hoger uitvallen. De QE vangt de stijging van het overheidstekort niet helemaal meer op, wel enigszins de groei van de hypotheken.

Langzaam begint de groei in de VS weer af te brokkelen. Niet zo erg als in Europa. China gaat beter, maar de yuan lijkt niet nog sterker te worden: 6,50 tegen de dollar vindt China kennelijk wel sterk genoeg.

Ondertussen gaan de beurzen omhoog onder de hoop van de vaccins, de hulp van centrale banken, kopende particulieren die geld overhouden, FOMO, TINA en momentum. Niet erg onbeheerst omhoog, maar toch omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten