Pagina's

4 februari 2021

overpeinzing

 

We zagen de VIX enorm oplopen zonder dat de beursindices heftig bewogen. Er was volatiliteit door de spectaculaire raid van reddit/wallstreetbets op o.a. Gamestop, maar dat werkte niet erg door op de indices. Shorts moesten worden afgebouwd en dat hielp beurzen ietsje omhoog (er moest extra kapitaal worden opgepompt, maar er moesten ook andere aandelen verkocht worden om de shorts te dekken).

De VIX daalt nu weer richting wat normaal is gezien de gerealiseerde volatiliteit en dat hielp beurzen. Iedereen kende de gevaren (aandelen zijn erg duur, corona, stijgende inflatie) en was bijzonder voorzichtig, naar het lijkt te voorzichtig. De VIX was nog nooit zo hoog bij een S&P500 die minder dan 5% van de all time high af was.

Wat nu? Is het voorbij met de hoge volatiliteit of komt er een nieuwe golf? De historie zegt dat een nieuwe golf van volatiliteit behoorlijk vaak voorkomt na een behoorlijke periode van dalende volatiliteit (zoals nu maart 2020-december 2020). De geschiedenis zegt ook volgens de brokers dat na zo’n onterechte flinke stijging van de VIX de beurzen altijd omhoog gingen na vele periodes (1 maand, 12 maanden etc.). Altijd. Behalve als er nu dus een nieuwe golf in de volatiliteit ontstaat door iets nieuws, dan even nog niet, zo denk ik.

Wat gaat die nieuwe golf veroorzaken? Coronanieuws? Vaccinaties helpen, maar misschien toch niet goed genoeg om alle coronamaatregelen veilig op te kunnen heffen. Ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen voor 60+ in Israël dalen fors, maar zijn nog steeds te hoog voor schrappen social distancing voor ouderen. Gaan besmettingen enorm oplopen door Britse variant in de VS? Hoe erg is de Braziliaanse variant? Voorlopig lijkt een en ander goed te repareren met de huidige vaccins inclusief nieuwe boosters. Corona wordt dus straks een wat ernstige griep met elk jaar een prik voor de kwetsbaren.

Dan is er China. Alles lijkt daar goed te gaan, maar de yuan is begonnen met een kleine daling versus de dollar, zo lijkt het. Het monetaire beleid wordt iets minder ruim dan het extreem ruime beleid van afgelopen jaar (China is een van de weinige landen die een normaal monetair beleid tracht te voeren gebaseerd op economie en inflatie die te hoog kunnen worden). Er zijn ook veel en veel meer defaults dan in afgelopen jaren. China heeft ruzie met Jack Ma en wil de macht van de tech-reuzen controleren. Biden is nog steeds onaardig tegen Huawei etc.

D.w.z. komt er regulering van de tech-monopolies. Nu nog niet, maar er dreigt toch wel iets. Belasting op inkomen is moeilijk, maar belasting op omzet wordt besproken (Frankrijk etc.)

 Biden die te veel reguleert, te veel belastingen gaat verhogen voor stimuleringsmaatregelen, te veel meegetrokken wordt in handelsoorlogen en misschien ook andere oorlogen.

De FED die toch ineens gaat aankondigen QE te gaan verminderen vanwege goed economisch herstel en voldoende stijgende inflatie. Bijvoorbeeld zorgelijk wordt over te hard stijgende huizenprijzen en oplopende hypotheekschuld door te lage hypotheekrente.

Winsttegenvallers door afbouw subsidies vanwege pandemie. Meer faillissementen dan verwacht. te veel zombiebedrijven. De groei gaat waarschijnlijk flink aantrekken als de vaccinaties succesvol zijn, maar dat kan wel eens teleurstellend doorwerken in winstmarges, hogere rentes, hogere inflatie (slecht voor reële consumptie)

En met grote kans iets anders dat we helemaal niet goed in de peiling hebben op het ogenblik.

De sterrenwichelaars van Gann met hun redelijke (=lang niet altijd goed, maar toch ook wel eens wel verrassend goed) resultaten uit het verleden zien gevaren half februari-maart en vooral rond juli.

Nu weer terug naar de fundamentals: voorlopig lijkt het erop dat vaccinaties succesvol zullen zijn en dat met enige aanpassingen de wereld kan gaan normaliseren, d.w.z. enige inhaalgroei uit hoge spaarquote en opgespaarde vraag aan o.a. beleven. De rente zal wat stijgen met ongeveer de helft van de stijging van de inflatieverwachtingen als QE hoog blijft, maar laag blijven. Winstmarges zijn al erg hoog, vooral bij veel bedrijven die hard groeien en veel waard zijn. Dividend is concurrerend met de rente en inflatie en suggereert dat aandelen op lange termijn het aanhouden waard zijn. Volatiliteit zou wel eens betrekkelijk laag kunnen blijven. Er wordt al rekening gehouden met veel onzekerheden en vele gevaren. D.w.z. het zou zo maar kunnen dat we een rustig beursjaar krijgen met een redelijke opbrengst. Ik blijf bang, maar misschien ben ik weer eens te bang.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten