Pagina's

8 augustus 2021

8-8 overpeinzingen

 We raken er aan gewend: stijgende beurzen met lievelingen die veel te duur worden maar meestal wel leveren, een rente die onbegrijpelijk laag is gezien de kracht van het economische herstel en de uitlatingen van de FED dat ze echt ooit gaan beginnen met verlagen QE, met het oplaaien van de deltavariant van COVID (maar dat was al tijden geen goede aanwijzing voor wat met beurs gebeurde, na 50 dagen lijkt delta in de meeste landen over top te geraken).

Van corona komen we kennelijk maar niet goed af. We hebben minstens 85% vaccinatiegraad nodig en die haal je niet zonder draconische maatregelen. Die kunnen overigens komen. Als je de verkiezingen wilt winnen, dan kun je mar beter streng zijn met corona. Dat leerden de republikeinen in 2020 en zag je aa bijvoorbeeld Nieuw Zeeland. Nu ziet Macron het ook en daar komen zijn mandaten dus. In steeds meer landen ziet men dat vaccinatiedwang de weg is naar stembuswinst voor grote partijen. De republikeinen in de VS zijn nog niet zo veer, maar dat zou best wel eens komen op straffe van het verlies van veel oudere stemmers. De republikeinen leken op weg naar een forse stembuswinst in 2022 (zij zijn niet zo veel naar rechts uitgeweken en de democraten zijn in sommige gevallen te ver naar links gegaan volgens vele gezaghebbende commentatoren). Gerrymandering helpt de republikeinen waarschijnlijk enorm, maar tegen het coronavirusje kan niets op.

De rente is te ver doorgeschoten. In de VS denkt men dat dit komt door cash manipulaties van Tresury vooruitlopend op gedoe over het schuldenplafond en vooral ook vanwege verondertselde komende zwakte van de Amerikaanse economie. Inflatie is kennelijk niet belangrijk, die mag te hoog zijn, gaat ongetwijfeld later dit jaar dalen, maar blijft hoger dan voor corona (vooral door meer huurstijging en hogere lage lonen). Veel hogere inflatie lijkt er nog niet in te zitten vanwege de druk van prijzen op internet (nog steeds aan kracht winnend), lagere kosten voor onderwijs en gezondheidszorg door Zoom etc. Let wel, zo lang er op grote schaal QE is, moet de rente lager staan dan je op economische gronden beredeneert. Maar QE gaat geleidelijk in de vuilnisbak bij verder herstel van de economie en iets te hoog blijvende inflatie in o.a. de VS (maar niet in EU ex Duitsland). Vorige maand had men een verhoging van de FED-rente eind vorig jaar 100% ineprijsd en nu 0%. Verwachtingen over wat de FED gaat doen, kunnen nog steeds snel veranderen. Voorlopig zou je denken dat na verhoging schuldenplafond de FED echt menens zal worden om QE af te bouwen, want zo bouwen ze nooit middelen op om bij een volgende economische inzinking voldoende te kunnen helpen, zorgen ze voor bubbels en een net wat te hoge inflatie (verwachtingen naar 3% op langere termijn zonder dappere verhalen over reductie QE).. De goudprijs lijkt aan te geven dat er een taper aankomt en de reële rente gaat stijgen. 

Kredietgroei neemt af, maar bedrijven hebben nog steeds te veel geld en dat gaat uiteindelijk nu dan toch naar meer investeringen. Men durfde nog niet, maar langzaam aan wel en men heeft het geld. De neergang van de kredietimpuls hoeft daarom geen rampspoed voor economische groei te betekenen. Consumentenkrediet groeit weer erg hard in de VS. Voorraden zijn te laag. Maar inderdaad, de Amerikaanse overheid smijt niet meer met geld. Men wil meer investeren, maar republikeinen gaan dat flink afzwakken.

Groei in China lijkt af te zwakken,  de PMI trends gaan tegen die van de rest van de wereld in omlaag. Maar niet erg veel. Men komt met meer regulering voor tech en dat lijkt me hoogst noodzakelijk, meestal zeer verstandig. Corona toch een probleem kennelijk met hun wat minder goed vaccin.



(via Robinson). Hogere vaccinatiegraad correleert met hogere PMI. Nederland liep zo achter met vaccineren, maar niet meer, ook al loopt het vaccinatietempo terug. Een en ander suggereert dat Europa het economisch relatief beter gaat doen dan de VS

 


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten