Pagina's

24 november 2021

Powell herbenoemd: reële rente omhoog, wonder tech omlaag

 De inflatieverwachtingen lijken even uitgestegen, lijken zelfs een iets te dalen. De reële rente stijgt echter, vooral de herbenoeming van Powell en de niet geruststellende opmerkingen van nieuwe vice chair Brainard dat inflatie toch wel hoog was, zette de reële rente hoger.

Op korte termijn zijn de economische verrassingen weer positief geworden, vooral in de VS. De leading IFO expectations laten echter een flinke afkoeling zien in de komende maanden voor de Duitse economie (Covid. last van China, te hoge inflatie). En dus een zwakke euro (zie retweet plaatjes op mijn twitter account, ik ben tegenwoordig te lui om zelf plaatjes te maken, maar tracht via wat retweets de belangrijkste plaatjes te verzamelen. Ik heb nog maar twee volgers, maar wat geeft dat).

Onze Knot van De Nederlandsche Bank, wist ons gerust te stellen dat onze economie steeds minder last heeft van nieuwe COVID-golven en uiteraard, die hoge inflatie is van voorbijgaande aard (transitory). Men gelooft er steeds minder in, maar het is nog steeds de meest logische verwachting. De inflation linked bonds geven aan dat de inflatie in 2022 wat gaat dalen en daarna zou de inflatie dan echt duidelijk onder 2,5% moeten zijn, gemiddeld althans.

Technologie heeft het moeilijk bij die oplopende rentes. Het is ook wel erg duur geworden. De vaandeldrager, het ARKK ETF fonds van Cathie Wood ziet er koerstechnisch gevaarlijk uit. Flink gedaald van top, al is het niet zo veel als Zoom of Peloton etc. Tesla blijft goed liggen onder de verkoopgolven van Elon Musk. Tesla is een eigen wereld die een idioot groot deel van de optiemarkt bespeelt. 

Bitcoin ligt er even niet zo goed bij, ook al probeert men in El Salvador het bitcoin (belasting)walhalla te stichten op de rand van een vulkaan, behoorlijk toepasselijk. Bitcoin correleert met liquiditeit en is daarom niet zo'n goede vluchtheuvel voor barre monetaire tijden. Bianco had uitgevonden dat fintech aandelen als Visa en Adyen negatief correleren met de opmars van crypto, dat is steeds duidelijker de disruptor voor fintech denkt hij.

Het gaat met de wereldeconomie best goed, de corona misère in aanmerking nemend en de terugval in China en enkele Emerging Markets. De wereldhandel is mooi hersteld, de verhalen over deglobalisering voorlopig logenstraffend. Winstmarges staan record hoog in de VS, al zal dat wel iets minder mooi gaan worden. Maar mooi genoeg voor verdere winststijging, natuurlijk niet zo hard als in het afgelopen jaar. Iedereen zit nog vol cash, het bedrijfsleven is overwegend zeer goed gefinancierd. Men kan tegelijk meer investeren, meer dividend betalen en meer aandelen terugkopen en toch nog de balans verbeteren. Hoe is het mogelijk. dat zal niet gelden voor een deel van de wonder tech die 50%+ groeit maar geen winst maakt (en ook niet zal gaan maken in de nodige gevallen).

Ik las met verbazing het verslag aan analisten over het derde kwartaal van Prosus, de dochter van Naspers die vooral bergen aandelen Tencent heeft. Wat een dynamiek van investeringen in die supersnelle groeiers in nu vooral India. 22% rendement had dat opgebracht volgens CEO van Dijk, gesecondeerd door Illg van Naspers. Allemaal bedrijven waarvan ik meestal niet eens weet wat het precies doet. Behalve maaltijdbezorgers, die ondanks hun verliesgevend bedrijfsmodel (het is moeilijk rendabel te bezorgen) bijna winstgevend zouden dreigen te worden. Wie weet heeft hij gelijk. De beurs vertrouwt Prosus voor geen (ten) cent (voorlopig), vooral vanwege de strapatsen van de machthebbers in China natuurlijk. Maar dat zou uiteindelijk wel goed komen, zo hoopt van Dijk, hij houdt het volste vertrouwen in Tencent (zeer terecht in de afgelopen decennia).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten