Pagina's

27 februari 2022

wat veranderen de verhalen over Poetin en Oekraïne snel

 De aanval van Poetin op Oekraïne werd vorige week nog als een meesterzet van Poetin gezien, maar nu een stommiteit die aangeeft dat Poetin gestoord is. Zelfs Trump lijkt nu enigszins bekeerd van zijn ongebreidelde adoratie van Poetin. Nu ongehoord Nederland nog Baudet van Forum niet voor maar tegen democratie. 

Het Russisch leger is spectaculair onsuccesvol in het snel veroveren van steden. Dat kan over enige dagen anders zijn (Charkov en de rest van de nog niet bezette Donbass zullen wel snel vallen vrees ik, maar dat is ineens een stuk onzekerder geworden, geen zekerheidje meer). Men probeert uit te leggen waardoor dat komt, maar waarschuwt dat de VS ook twee weken nodig had om Irak voldoende onder de voet te lopen. Het kan nog steeds en ligt nog steeds voor de hand, maar het verzet is groter dan verwacht en er is iets mis met het Russische leger. Het is een buitengewoon complexe logistieke operatie om de hele Oekraïne te veroveren. De aanvoer van hulpmiddelen gaat niet goed genoeg, zelfs tanks schijnen deels te weinig brandstof te hebben. Poetin heeft het Russische leger overschat en vooral de vechtmentaliteit van Oekraïne onderschat. Zelenski bleek ineens een Churchill en geen clown (meer een acteur à la Reagan) die een great communicator bleek). Poetins uitlatingen dat Oekraïne geen echte staat is en als kolonie behandeld moet worden door het Russische herrenvolk verhoogt het animo van een regering in Oekraïne niet om het voorbeeld van Belarus te volgen. 

Men denkt dat Poetin te veel marionetten om zich heen heeft verzameld die alleen maar het goede nieuws willen vertellen. Men durfde niet te zeggen dat het Russische leger nog onvoldoende voorbereid was voor een totale, snelle verovering van Oekraïne. Corruptie heeft het Russische leger verzwakt, zo lees ik. Het lijkt de hoogmoed van Poetin te zijn dat hij zonder slag of stoot Oekraïne zou kunnen annexeren. 

Poetin kan militair nog steeds winnen, maar de meeste Russen willen geen kapot gebombardeerd Kief. En al helemaal niet de vele doden aan beide zijden.

Ondertussen zijn de sancties veel uitgebreider geworden dan men vorige week nog voor mogelijk hield. Diverse Russische banken gaan van het SWIFT-systeem afgehaald worden. Men berekende dat dit 5% economische groei zou kosten maar misschien is het nog meer. Als ook de centrale bank geblokkeerd wordt, kan Rusland zijn westerse valuta niet meer goed uitgeven. De energierekening kan niet meer betaald worden of slechts met uitzonderlijke moeite. Dat zorgt voor gebrek aan inkomsten van ernstige aard.

Misschien nog wel erger is dat een run op de banken gaande is en dat waarschijnlijk de koers van de roebel gaat instorten. Afgelopen donderdag kende de Russische beurs grootste al ooit in de wereld op één dag, -38% (de krach in 1987 van Wall Street was maar 20,5%).  De oligarchen zijn nu erg boos geworden. Hun bezittingen zijn ineens veel minder waard en ze kunnen veel moeilijker bij hun buitenlandse bezittingen (ex Zwitserland, waar nog geen sancties tegen Russische tegoeden zijn ondernomen).

De sancties zijn dus geen poppenschuimpjes meer, maar heel erg voor Rusland. 

De positie van Poetin is niet langer onaantastbaar en hij riskeert een ongelukje, omdat de oligarchen nu van hem af willen.

De aanval van Poetin is het grootste PR debacle ooit. Hij kan geen marionettenregering in Kief zetten die op steun van de bevolking kan rekenen .Zelfs Loekasjenko moet toch een beetje bang worden, al gaat hij natuurlijk het referendum winnen dat ex-presidenten van Belarus nooit vervolgd kunnen worden  

Oekraïne is voorlopig nog geen slaafje van Poetin  en Poetin moet nu toch wel erg snel tot schoothondje va Xi omgetoverd worden en niet iets gaat doen wat Xi niet zo behaagt.

Xi heeft gezien dat hij eerst een voldoende stek betaalsysteem kan opzetten om uitsluiting avn SWIFT goed te doorstaan. Daarmee is China nog niet klaar en dat betekent dat het voor Xi voorlopig moeilijk is om Taiwan met geweld te veroveren.

Poetin lijkt het omgekeerde bereikt te hebben van wat hij wilde: de dreiging an de NAVO wordt niet minder, maar juist meer, bijvoorbeeld door de € 100 miljard die Duitsland extra in defensie steekt. Duitsland wordt daardoor weer de militaire macht die past bij Duitsland nu. 

Het wachten is nu op enorme cyberaanvallen. Dat kan haast niet uitblijven.

Chaos op de beurzen kan groter worden. Regiem change in Rusland zou echter erg bullish zijn. Helaas nog niet waarschijnlijk op korte termijn, maar toch een heel stuk waarschijnlijker dan vorige week gedacht.

China ontwikkelt dus nu zijn eigen SWIFT systeem snel verder en dat ondergraaft de hegemonie van de dollar. Oekraïne zou een flinke deuk moeten slaan in de koers van de euro versus de dollar, maar misschien ok niet zo erg groot.

Rusland heeft de gaskraan wagenwijd opengezet om tegen deze hoge prijzen lekker te kunnen cashen. Diverse Europese landen willen Poetin graag daarvoor betalen. Amerika koopt nog steeds graag aluminium van Rusland en neon (70%  tot 90% van wat Amerika nodig heeft, neon is essentieel voor het maken van chips) uit de Oekraïne, zonder sancties voorlopig.

23 februari 2022

en weer meer donkere wolken boven Oekraïne met de zegen van Trump

 Even leek het ero dat Poetin alleen de bezette delen van Donbass erkende sla staat, maar hij bedoelde echt de totale Donbass die meer dan twee keer zo groot is. De bezette Donbass heeft Poetin militaire hulp gevraagd. Poetin gaat met een vredesmissie helpen. Enigszins problematisch is dat er veel troepen van de Oekraïne zich hebben ingegraven. Die sneuvelen dan maar, to rectify the cout, want het Oekraiense leger heeft nu nog meer soldaten dan de troepen om Oekraïne heen zo denkt Poetin vast.

Trump complimenteerde Poetin met zijn heldere plan om via een vredesmissie Oekraïne tot de orde te roepen. Zij moeten weer onderdanig worden aan het Herrenvolk, bifferstaatje worden.

Er komen sancties die Poetin terecht voorlopig opvat als poppenschuimpjes. Rechtse partijen roepen hun president/premiers op uit te leggen waarom hier belastinggeld aan verspild moet worden. Het helpt toch niet. Het is niet ui te leggen aan de kiezers in West Virginia, zo zullen we snel gaan horen.

Voorlopig lijken beurzen nog niet erg onder de indruk van de nakende oorlog in Oekraïne. Ja, hogere gasprijzen. Dat gaat Poetin helpen, zo zal Biden uttleggen aan de keizers in West Virginia. Die snappen dat allemaal dan niet meer. . Wilders roepte gekkie Rutte ook al ter verantwoording over die poppenschuimpjes. Veel te erg voor onze belastingbetalers.

Ondertussen vallen de economische cijfers weer wat mee. De PMI's zijn sterker dan gedacht in het Westen. De hogere hypotheekrente remt het aantal nieuwe hypotheekaanvragen om een huis te kopen wel flink af.

Er komen meer signalen dat er te veel pessiisme is over beurzen. Na een 10% correctie gaat het in 90% van de gevallen best goed met de beurzen in het jaar daarna. This time is different natuurlijk, maar toch.

22 februari 2022

misschien overschatten we Poetin en verliest hij

 Iedereen roept dat Poetin zo'n geweldige schaakspeler is, maar is dat wel zo bij Oekraïne. Het gaat helemaal niet zo als hij gedacht had. De publieke opninie in Rusland wil helemaal geen oorlog met Oekraïne, al helemaal niet de grote verliezen aan gesneuvelde soldaten die dreigen bij een uitgebreide aanval. Poetin moet scoren bij zijn inner-circle, een groepje machtige mensen rond hem. En daar kan hij een groot drama met afsnijden van hun geld in het Westen niet gebruiken.

Poetin dacht dat het westen met nieuwe zwakke leiders snel gedeeltelijk zou toegeven aan zijn wensen (natuurlijk wordt Oekraïne geen lid van de NAVO etc.) . Die seniele Biden zou toch bang zijn en niets doen. Europa sidderde voor stop zetten gasleveranties. De nieuwe machtshebbers van Duitsland waren al ingepakt als commissaris/ consulent voor gasbedrijven/ pijpleidingen. 

Biden doet zijn best de bluf van Poetin bloot te leggen. Europa spreekt nog steeds met één stem. Oekraïne is nog steeds en zelfs meer dan ooit verenigd tegen Rusland. De sancties komen en die raken de Russische bevolking en de oligarchen. Duitsland geeft onverwachts hard en duidelijk aan dat de pijplijn Nordstream 2 voorlopig van de baan is. Dat raakt de portemonnee van Rusland hard.

Rusland heeft nu de Donbass republieken erkend als onafhankelijke republieken, echter met de huidige grenzen (=dit lijkt niet op hulp aan de bevelhebbers in de Donbass om de rest van de Donbass te veroveren). 

De troepen van Rusland lijken niet handig opgesteld om nu de rest van de Donbass te veroveren (dat kan natuurlijk snel veranderen). Het leger van Oekraïne lijkt geconcentreerd opgesteld (zo wonnen ze ook van Napoleon en Hitler).. In staat om in ieder geval een deel van het Russische leger uit te schakelen met onprettige gevolgen voor vele Russen.

 Kortom, het is helemaal niet zo zeker dat Poetin zonder slag of stoot kan gaan scoren met een nieuw bewind in Kyiv en een flinke uitbreiding van de Donbass regio. 

Dat lijkt me niet zo best vor het imago van Poetin, er is zelfs risico dat de oligarchen hem met pensioen gaan sturen als een eventuele oorlog uit de hand zou lopen. En dat weet Poetin.

20 februari 2022

Oorlog Oekraïne haast niet meer te voorkomen, piekinflatie in VS?

 Het Kremlin laat uitgebreid rond zoemen dat Oekraïne, opgehitst door het Westen, plotseling is begonnen met massaslachtingen in de Donbass-regio. Poetin zij dank is Rusland wel gepositioneerd om deze plotselinge genocide te stoppen en te zorgen voor een regiem dat zich niet meer zo door het Westen laat ophitsen. In zijn oneindige wijsheid heeft Poetin vergeten de troepen uit Belarus terug te trekken na de oefeningen. Whatever it takes, de Sovjet-Unie moet weer in ere hersteld worden. Rusland volgt het Irak-scenario van Bush en hoopt dat de bevolking minder opstandig is dan Irak, meer in lijn met Belarus en Hongarije 1956. China gaat Rusland steunen er zullen ook wel schouderklopjes voor Poetin komen uit Hongarije, maar het is de vraag of de rest van de wereld kordaat alle beloofde sancties gaat uitvoeren.


Er beginnen zo langzamerhand toch overtuigende aanwijzingen te komen dat de inflatie behoorlijk gaat dalen. Vooral de kredietimpuls van de G5 geeft aan dat vanaf half 2022 de druk op de inflatie gaat afnemen. Nu al geeft de index van shipping volume in de VS aan dat inflatie snel gaat dalen. Veel bedrijven signaleren dat de aanbodschokken minder worden (maar nog niet weg zijn).

Een en ander zorgt wel voor druk op de winstmarges. De winstverwachtingen zijn niet omhoog gegaan voor 2022 door de hoger dan verwachte eindstand van 2021 (door normale winstmeevallers versus verwachtingen in cijfers vierde kwartaal). De winst guidance is slechter dan we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt. De guidance van Ahold is typerend (prijsstijgingen kunnen niet helemaal doorgegegeven worden aan consument, hoe ze ook toeleveranciers onder druk zetten).                 

Dat moet het mogelijk maken voor de FED om met verhogen van de rente te stoppen voordat de rentestructuur helemaal invers wordt. De afgelopen decennia verhoogde de FED de rente nooit als de FED-rente hoger was dan de vijfjaarsrente.

Er zijn enorm veel huizen in aanbouw in de VS en dat moet de recessie buiten boord houden en over enige tijd zorgen voor druk op de huren. 

De beurs volgt voorlopig nog het script van eind 2018. Een eerste daling door fors bijstellen van verwachte renteverhogingen door de FED, gevolgd door even rust en dan een nieuwe daling vanwege angst over slechtere economische groei (en nu ook oorlog Oekraïne). Het sentiment is al erg slecht en dat kan de komende daling afzwakken, tenzij er grote schokken komen natuurlijk. Bijvoorbeeld biotech is nu reeds zo genadeloos afgestraft dat je een herstel zou gaan verwachten, erger dan dit werd het vrijwel nooit. Chartisten wijzen op breuken van steunniveaus, bijvoorbeeld daling Amazon volgens hen bijna gegarandeerd. . 

13 februari 2022

Biden stuurt aan op oorlog, De FED op recessie en rechter VS verbiedt klimaatmaatregelen Biden omdat ze geld kosten

 Biden heeft nu een approval rating die lager is dan die van Trump in dezelfde periode van zijn presidentschap. Biden weet wel waarom: de benzineprijs is te hoog. Hij zegt daarom alles er aan te doen om de benzineprijs omlaag te krijgen. Plan B is oorlog in de Oekraïne, maar die komt te ver voor de verkiezingen. Oorlog is wel het beste om een betere approval rating te krijgen.. 

Biden krijgt het maar niet voor elkaar om veel te investeren in klimaatmaatregelen. Een door Trump benoemde rechter steekt een spaak in het wiel Judge blocks key Biden climate metric - E&E News (eenews.net) 

De VS roepen steeds harder dat er ernstige maatregelen komen tegen Rusland als ze Mariepol en omgeving inlijven. Ze schijnen te denken dat de apparatchicks van Rusland absoluut niet begrijpen welke economische schade dit gaat opleveren en oorlog met vele doden is niet populair in Rusland. Ze zijn nu zes maanden bezig met het uitvoeren van de opdracht van Poetin om een voldoende oorlogsdreiging op te bouwen om de Oekraïne te vermorzelen. Ze willen niet dat al dat werk voor niets is.  Ze weten de consequenties kennelijk niet en de VS bazuint nu maximaal rond dat Rusland vreselijk getroffen gaat worden door sancties (tegen de drie grootbanken van Rusland en stop zetten levering technologie aan Rusland (chips, AI etc.) in de eerste plaats). Rusland dreigt met dicht draaien gaskraan, iets dat zeker gebeurt als Rusland van het SWIFT-systeem wordt afgesloten (dan kan Europa technisch niet meer betalen voor het gas en wordt het uiteraard niet geleverd en daarom wordt Rusland niet afgesloten van het SWIFt-betalingssysteem). Rusland kan terugslaan met stoppen voedselexport, vele kritieke metalen en grondstoffen voor kunstmest. Dat doen ze niet lang, want dan stort hun economie hard in, terwijl die van de VS gewoon doordraait. De Russische economie wordt dan veel harder geraakt dan de Europese.  De Russische ETF's maakten vrijdag een smak van 7%,veel erger omlaag dan andere beurzen, mocht men er aan twijfelen dat Rusland financieel minder hard geraakt zou worden. Ondertussen is Poetin wel blij met die hoge gasprijzen en vijzelt het wel zijn afbrokkelende populariteit op. Totdat hij aanvalt, dan is het onduidelijk of de Russen blij zijn met hun oorlogsdoden en sancties. Het is nog steeds rationeel dat er geen oorlog komt, maar of dat genoeg is om een oorlog te voorkomen....

De FED is in paniek en schreeuwt steeds harder van de daken dat het ze menens is de inflatie te bestrijden. Maandag komt er een extra vergadering van de FED en ondertussen gelooft de markt dat in maart (of eerder) de rente met minstens 0,5% verhoogd gaat worden. De markt prijst zeven renteverhogingen van de FED in en een omgekeerde rentecurve over een jaar. D.w.z. als de FED woord houdt, dan komt er een flinke recessie. Al die monetaire financiering is dan voor niets geweest, moet teruggedraaid worden en samen met 8% inflatie moet dat dan de grootste recessie worden sinds de depressie van de jaren dertig. Oneindige schuldproblemen zijn dan gegarandeerd, maar ja, de inflatie is dan waarschijnlijk wel verdwenen. Erg zeker is dat niet, want monetaire en fiscale financiering zullen dan spoedig weer op ongekende schaal van stal gehaald worden en misschien zelfs hyperinflatie veroorzaken. Dat geeft wel aan dat het erg moeilijk voor de FED gaat zijn om tegelijk de rente zeven keer dit jaar te gaan verhogen en ook nog eens de balans van de FED flink terugbrengen (QT, quantitative tightening), zoals ze nu dapper voorstellen. Een oorlog in de Oekraïne lijkt me waarschijnlijker.

Ondertussen is men bang voor 8% inflatie in de VS en dat zou binnen de kortste keren zonder FED ook al een recessie veroorzaken. Het voorraadherstel is erg hard gegaan. De hypotheekrente stijgt fors. De credit spreads ook, dus plotseling is hetzo logische investeringsherstel bij aanbodproblemen in gevaar. Ik had niet gedacht dat er zo snel een echte recessiedreiging in de VS zou komen. Dit bedreigt uiteraard ook de winstvooruitzichten in de VS. De trend van opwaartse versus neerwaartse winstbijstellingen verslechtert snel. Nu is die overigens nog niet echt slecht. 

De wall of worry is nu wel heel erg hoog geworden. Er kan nu gemakkelijk een schok komen die gaat doordreunen op de beurs. Misschien maar heel tijdelijk, want alle monetaire en fiscale verkrapping is dan onmiddellijk van de baan. Buy the crash is het dan en dat lvert meestal winst op. 



6 februari 2022

overpeinzing: rente stijgt wel erg hard in Eurozone

Flinke stijging van de rente afgelopen week. Vooral in de Eurozone. Lagarde meldde ineens dat de hogere inflatie niet tijdelijk is. Knot deed er vandaag nog een schepje bovenop in Buitenhof: de inflatie blijft tot half 2023 veel te hoog en in zijn ogen moet de rente al in 2022 verhoogd worden. De euro is ineens sterk. Lagarde wil haar bijnaam madame inflation kwijt (en weer mevrouw Chanel worden, maar die prijzen stijgen helemaal te veel). High yield gaat niet meer zo best.

De aandelenbeurzen gingen volatiel zijwaarts. De grote tech in de VS boekte veelal prima resultaten, maar als het tegenviel was het een drama (Netflix, Facebook). Het winstseizoen was normaal meevallend. 

Al met al komen er steeds meer goeroes die iets als 2018 zien (=in maart nieuwe daling, dan kopen).

Als de rente door de FED langzaam verhoogd wordt, dan kan de aandelenbeurs verder stijgen, maar als de FED de beuk erin gooit, dan gaat het mis (en is erger dan 2018 mogelijk). De rentecurve is al erg vlak en dat beperkt de mate waarin de FED de rente zonder al te veel gevolgen kan verhogen. De inflatiezorgen zijn enorm en dat doet vrezen voor al te wilde rentestijgingen. Maar de FED houdt de rentecurve ook scherp in de gaten en dat betekent toch een behoorlijke kans dat e FED de rente betrekkelijk rustig gaat verhogen (minder dan 5 keer in 2022)

Vooralsnog is de winststijging bemoedigend. De inflatie lijkt toch echt te gaan dalen in de VS.

De groei van de werkgelegenheid was veel sterker dan verwacht met ook nog eens veel sterkere herzieningen dan gedacht. Wel is het arbeidsverzuim erg hoog (=ondanks groei werkgelegenheid minder mensen aan het werk).. De werkloosheid liep ietsje op (het household survey waar dit gepeild wordt, was minder goed dan het veel grotere establishment survey waar het hoofdcijfer voorde groei werkgelegenheid komt). Participatiegraad duidelijk omhoog. Per saldo een zeer sterk rapport over de werkgelegenheid. Dat vermindert de angst voor zeer slechte groei of zelfs krimp in het eerste kwartaal.

Geopolitiek blijft dreigend. Olieprijs hoog geworden. 

1 februari 2022

overpeinzing: was dit het of komt er na het 61,8% herstel een nieuwe neergang

 Beleggers zijn in heel snel tempo somber geworden. Natuurlijk komt er een bear markt vanwege een reeks aan renteverhogingen door de FED, aanval op de Oekraïne en de instorting van de Chinese huizenmarkt met overdreven maatregelen tegen corona. Het wordt niets met inflatie. Consumentenvertrouwen niet voor niets door putje richting lager niveau dan midden in eerste maanden corona. Biden is een ramp voor beurzen. Voedselprijzen gaan door het dak en benzine is onbetaalbaar geworden. Huren idem. Winstgroei zwakt enorm af. Misschien zit men eind dit jaar al in een recessie, nu democraten geen fiscale verruiming voor elkaar krijgen en men in een ongekend zware fiscale klif valt, met support van de FED en Biden in een vertwijfelde poging inflatie omlaag te krijgen. Huizen zijn onbetaalbaar. Corona gaat nooit meer weg. Grantham (G van GMO) heeft het excellent (grise) voorgerekend: de komende vijf tot tien jaar negatieve rendementen op aandelen en obligaties. Overwaarderingen zijn van ongekende omvang. Er zijn nog nooit zo veel bubbels geweest en het klappen hiervan werkt versterkt door in het leeglopen van andere bubbels.  Zelfs Edward Alberts is nog een onverbeterlijke optimist.

Afgelopen week was er intraday een formidabel herstel, zodat de S&P500 toch net op winst slot. Zie je wel dat we in een bear markt zitten, zeiden toen diverse statistici. Diezelfde statistici zeggen nu ineens dat je na twee dagen van 3% + herstel in vier van de vijf gevallen een enorme stijging (gemiddeld 47%) binnen een jaar gaat krijgen. 

Voorlopig zie allemaal triomfantelijke twitteraars die roepen: I told you so. We krijgen 50 of 61,8% retracement van de verliezen en dan barst de ber markt pas echt los. Die 61,8% is ongeveer normaal geweest volgens de Fibonacci-reeksen en Elliott Wave analyse, maar er is geen enkele garantie voor zoiets (vergelijk de schijn 85% waarschijnlijkheid van de Joodse notaris die Anne Frank verraden zou hebben, uitgaande van allerlei onduidelijke aannames met even onduidelijke waarschijnlijkheden bewerkt met Bayesiaanse methodes om het betrouwbaarder er uit te laten zien).

Het lijkt inderdaad erg op 2018, maar ik put hoop dat wel erg veel mensen rekenen op iets als 2018 of erger. Men is nu al verbaasd over het herstel van de beurzen, terwijl de winsten nog stijgen, de FED aangeeft geen recessie te willen forceren als de inflatie gaat teruglopen (en dat is waarschijnlijk, het kan wel langzamer gaan dan nu gehoopt wordt).China verruimt weer en moet flink in actie komen, nu de huizenmarkt tegenzit. De I told you so mensen zijn meestal vastberaden om de te erg afgestrafte wonderaandelen te gaan kopen op wonderlijk lage niveaus. FOMO dreigt weer eens.