Pagina's

13 februari 2022

Biden stuurt aan op oorlog, De FED op recessie en rechter VS verbiedt klimaatmaatregelen Biden omdat ze geld kosten

 Biden heeft nu een approval rating die lager is dan die van Trump in dezelfde periode van zijn presidentschap. Biden weet wel waarom: de benzineprijs is te hoog. Hij zegt daarom alles er aan te doen om de benzineprijs omlaag te krijgen. Plan B is oorlog in de Oekraïne, maar die komt te ver voor de verkiezingen. Oorlog is wel het beste om een betere approval rating te krijgen.. 

Biden krijgt het maar niet voor elkaar om veel te investeren in klimaatmaatregelen. Een door Trump benoemde rechter steekt een spaak in het wiel Judge blocks key Biden climate metric - E&E News (eenews.net) 

De VS roepen steeds harder dat er ernstige maatregelen komen tegen Rusland als ze Mariepol en omgeving inlijven. Ze schijnen te denken dat de apparatchicks van Rusland absoluut niet begrijpen welke economische schade dit gaat opleveren en oorlog met vele doden is niet populair in Rusland. Ze zijn nu zes maanden bezig met het uitvoeren van de opdracht van Poetin om een voldoende oorlogsdreiging op te bouwen om de Oekraïne te vermorzelen. Ze willen niet dat al dat werk voor niets is.  Ze weten de consequenties kennelijk niet en de VS bazuint nu maximaal rond dat Rusland vreselijk getroffen gaat worden door sancties (tegen de drie grootbanken van Rusland en stop zetten levering technologie aan Rusland (chips, AI etc.) in de eerste plaats). Rusland dreigt met dicht draaien gaskraan, iets dat zeker gebeurt als Rusland van het SWIFT-systeem wordt afgesloten (dan kan Europa technisch niet meer betalen voor het gas en wordt het uiteraard niet geleverd en daarom wordt Rusland niet afgesloten van het SWIFt-betalingssysteem). Rusland kan terugslaan met stoppen voedselexport, vele kritieke metalen en grondstoffen voor kunstmest. Dat doen ze niet lang, want dan stort hun economie hard in, terwijl die van de VS gewoon doordraait. De Russische economie wordt dan veel harder geraakt dan de Europese.  De Russische ETF's maakten vrijdag een smak van 7%,veel erger omlaag dan andere beurzen, mocht men er aan twijfelen dat Rusland financieel minder hard geraakt zou worden. Ondertussen is Poetin wel blij met die hoge gasprijzen en vijzelt het wel zijn afbrokkelende populariteit op. Totdat hij aanvalt, dan is het onduidelijk of de Russen blij zijn met hun oorlogsdoden en sancties. Het is nog steeds rationeel dat er geen oorlog komt, maar of dat genoeg is om een oorlog te voorkomen....

De FED is in paniek en schreeuwt steeds harder van de daken dat het ze menens is de inflatie te bestrijden. Maandag komt er een extra vergadering van de FED en ondertussen gelooft de markt dat in maart (of eerder) de rente met minstens 0,5% verhoogd gaat worden. De markt prijst zeven renteverhogingen van de FED in en een omgekeerde rentecurve over een jaar. D.w.z. als de FED woord houdt, dan komt er een flinke recessie. Al die monetaire financiering is dan voor niets geweest, moet teruggedraaid worden en samen met 8% inflatie moet dat dan de grootste recessie worden sinds de depressie van de jaren dertig. Oneindige schuldproblemen zijn dan gegarandeerd, maar ja, de inflatie is dan waarschijnlijk wel verdwenen. Erg zeker is dat niet, want monetaire en fiscale financiering zullen dan spoedig weer op ongekende schaal van stal gehaald worden en misschien zelfs hyperinflatie veroorzaken. Dat geeft wel aan dat het erg moeilijk voor de FED gaat zijn om tegelijk de rente zeven keer dit jaar te gaan verhogen en ook nog eens de balans van de FED flink terugbrengen (QT, quantitative tightening), zoals ze nu dapper voorstellen. Een oorlog in de Oekraïne lijkt me waarschijnlijker.

Ondertussen is men bang voor 8% inflatie in de VS en dat zou binnen de kortste keren zonder FED ook al een recessie veroorzaken. Het voorraadherstel is erg hard gegaan. De hypotheekrente stijgt fors. De credit spreads ook, dus plotseling is hetzo logische investeringsherstel bij aanbodproblemen in gevaar. Ik had niet gedacht dat er zo snel een echte recessiedreiging in de VS zou komen. Dit bedreigt uiteraard ook de winstvooruitzichten in de VS. De trend van opwaartse versus neerwaartse winstbijstellingen verslechtert snel. Nu is die overigens nog niet echt slecht. 

De wall of worry is nu wel heel erg hoog geworden. Er kan nu gemakkelijk een schok komen die gaat doordreunen op de beurs. Misschien maar heel tijdelijk, want alle monetaire en fiscale verkrapping is dan onmiddellijk van de baan. Buy the crash is het dan en dat lvert meestal winst op. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten