Pagina's

2 juli 2023

meer greenshoots aan de wall of worry

   Al tijden voorspelt bijna iedereen een recessie vanwege de aanhoudende enorme renteverhogingen. En de devil in Prada (ECB-baas Lagarde) gaat nog door. En dat terwijl de strijd tegen de inflatie gewonnen lijkt. Er zijn slappelingen zoals de Bank of England die de normen en waardn de deur uit willen gooiene met een nieuw inflatiedoel van 3% in plaats van 2%. Dat was de doodzonde van de jaren zeventig van de vorige eeuw: het tolereren van een inflatie van 4%. Op dat niveau kun je de inflatie vrijwel niet stabiel houden. Elke tegenvaller doet de inflatie naar 6-10% stomen voor langere tijden. Maar dat wisten we eigenlijk al:decennia het pond gaat op lange termijn wat sneller naar 0 dan dollar en euro.

Na de zomer zjn de dalingen van de inflatie vanwege basiseffecten voorbij. Bianco voorspelt dan een stigende inflatie in de VS. Goed mogelijk, maar de afzwakkende huurstijging doet wonderen om de inflatie niet op te laten loen.

Met de wereldhandel gaat het beter. Ons CPB laat een aantrekken van de wereldexport zien, maar nog niet van de import (dat gebeurt normaal gesproken snel). Zuid-Korea ziet de export aantrekken.

China lijkt nog niet erg succesvol met het stimuleren van de economie. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat er minder huizen nodig zijn en minder rendabele infrastructuurinvesteringen te doen zijn. De industrie groeit niet meer snel, er is geen groeiend aanbod van arbeiders meer. China zal uiteindelijk meer problemen krijgen dan Japan in 1990 (veel snellere vergrijzing, een nog veel meer te grote bouwsector, ergere handelsoorlog met VS, enorme verborgen schulden van lokale overheden etc.).

De consument had te veel gespaard uit angst voor de hoge energieprijzen, vanui een COVID-positie die toch al tot extra gespaar had geleid. Die angst is af aan het nemen  Het aantrekkende consumentenvertrouwen leidt daarom waarschijnlijk ook nu weer tot extra consumptie. Zo lang de werkloosheid niet oploopt Meer orders voor goederen, tamelijk onverwacht. Betere verkopen nieuwe huizen in VS. Exportvooruitzichten beter. Dalende inflatie.  Green shoots.

Swap spreads dalen weer wat, een teken dat de bankencrisis wel meevalt. De Amerikaanse banken kwamen overigens met vlag en wimpel door de strengere stress testen. In de Eurozone groeit M3 weer.

Duitsland blijft nog wel een zorgenkindje, maar misschien gaat het daar straks wat beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten