Pagina's

29 oktober 2023

gaat de S&P500 onder de 4100

 Volgens de chartisten mocht de S&P500 niet onder de 4200 komen en als dat toch zou gebeuren dan zou 4100 een nieuwe steun worden. Dat is een broos verhaal, maar het kan uitkomen. Men maakt zich nu meer druk over verzwakking van de economische groei en de stortvloed aan nieuwe Amerikaanse staatsobligaties (Treasury's). Men is nu banger voor te veel nieuwe staatsobligaties dan voor nieuwe renteverhogingen van de FED. De Amerikaanse economie groeide $414 biljoen, maar daar was wel een extra schuldenopbouw van $1300 biljoen voor nodig. Kniertje zou zeggen dat de groei duur betaald wordt.

Die angst voor een stortvloed aan nieuwe staatsobligaties komt ook door deglobalisatie waardoor het buitenland minder zit te springen om nieuwe Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Toch betekent dit geen hogere rente want bedrijven krijgen en willen veel minder nieuw veel te duur krediet (kleine bedrijven moeten tegen 10% lenen) en de particulier loopt niet meer warm om een hypotheek aan te vragen tegen 8%+ om een huis te kopen. Dat heeft de FED prima in de smiezen en zij zitten al klaar om te gaan verruimen. Dat gaan ze volgende week natuurlijk nog niet zeggen, maar als het inderdaad klopt dat de groei behoorlijk gaat afzwakken, dan is er ruimte voor versoepeling van het monetaire beleid. Xi ging al naar de PBoC om ze daar aan het verstand te brengen dat ze echt meer met geld moeten gaan smijten. In de VS moet dat iets subtieler, maar mevrouw Yellen zal de FED duidelijk gaan indoctrineren dat al die nieuwe staatsleningen voor een deel door de FED gekocht moet worden, anders worden de verliezen van de FED en de banken te groot. En de belastingbetaler zit niet te wachten op het aanzuiveren van een eindeloze reeks grote verliezen van de FED.  Dat was de hoofdreden waarom iedereen tot twee jaar terug dacht dat de rente nooit meer veel omhoog kon, maar het gebeurde toch vanwege de uit de hand lopende inflatie die men te laat ging bestrijden. Nu is het inflatieverhaal weer prima voorlopig (maar bij krachtige groei dreigt er weer te veel inflatie tenzij alles door AI wordt opgelost). 

De winstcijfers over het derde kwartaal verrassen iets meer positief dan normaal, maar gecorrigeerd voor hogere economische groei dan verwacht, toch niet echt halleluja. De guidance is daarom tegenvallend, het is voor het bedrijfsleven duidelijk dat de komende een, twee kwartalen minder mooi gaan worden. 

Ik hoor allemaal geluiden dat de 60/40 beleggingsportefeuille aan iets nieuws toe is. Dat had men twee jaar geleden moeten roepen, nu geloof ik dat bij een terugslag van aandelen de rente behoorlijk kan dalen (want even geen inflatieprobleem) . Men roept om een plekje voor bitcoins en goud. De BRIC's kunnen geen gezamenlijke munt maken, maar wel besluiten om meer valutareserves in goud aan te houden, bitcoins is voorlopig te blits en gevoelig voor succesvolle introductie van een digitale echte munt van grote centrale banken.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten