Pagina's

2 februari 2024

rupsje nooit genoeg legt zich neer bij FED en winsten

 De FED gaf aan liever niet de rente willen verlagen in de vergadering van maart De groei van de economie en de werkgelegenheid maken een snelle daling van de rente niet zo dringend. De lagere inflatie maakt het wel mogelijk, maar de FED moet er zich voor hoeden niet te veel Sinterklaas te spelen, zelfs al is het een verkiezingsjaar en Trump niet fijn lijkt voor de onafhankelijkheid  etc. van de FED. 

De rentedaling in maart werd braaf uit geprijsd, maar er kwam ook een lagere lange rente. Althans tot de te goede werkgelegenheidsgroeicijfers.

De winsten vallen flink mee, maar dat is de markt gewend, want van te voren worden de verwachtingen naar beneden gepraat zodat ze daarna meevallen. De groei van het BNP in het vierde kwartaal in de VS was duidelijk beter dan verwacht, dus men wil zien dat de winsten ook extra beter zijn dan verwacht. Dat verwacht de markt dus ook en de markt wil een flinke meevaller zien en liefst ook nog een goede guidance, liefst in de vorm van heel veel nieuwe orders. Rupsje nooit genoeg is daarom niet blij met slechts een beetje meevallende cijfers. Bij nader inzien vallende cijfers voor omzetgroei inderdaad meer mee dan gebruikelijk. 

Die slimme Biden lukt het zowaar om de economie extra te stimuleren met pakketten die de republikeinen ook leuk vinden zoals meer jeugdzorg en extra stimulering voor het kleine bedrijfsleven.

Het optimisme over China groeit wat, nu steeds meer grote steden vastgoedprojecten welwillend willen bij financieren.

De consensus voor de groei van de VS in 2024 van economen is ook aan het stijgen, nu meer economen hun al te zwartgallige voorspellingen gebaseerd op degelijke daling van leading indicators, het opraken van extra spaargeld en het weer moeten aflossen op studieleningen naar boven aan het bijstellen zijn. Ook ik verbaas me al tijden over de sterke groei van het BNP in de VS en eigenlijk wijst toch wel veel op groei van tenminste de trend (2 1/4%).

De FED is wat royaler dan QE doet vermoeden, ze doen aan QS, Quantitative Supply,  voor nooddruftig geachte banken. En dat zijn er wat meer dan gedacht vanwege de enorme waardedaling van bepaalde soorten commercieel vastgoed, zoals top kantoren.. D.w.z. extra verliezen boven op die van de obligatieportefeuille vanwege de rentestijging (wel iets minder dan vorig kwartaal). Bankaandelen kampen vaak met tegenvallers en ook nu is het weer raak geweest.

Inflatie zit in een dalende trend, maar voor de EU zit het even niet mee.

Al met al eigenlijk toch wel Goldilocks, maar de koersniveaus zijn toch wel gevaarlijk hoog geworden. Zo lang men meer Goldilocks ziet kan het uiteraard nog meer te duur worden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten