Pagina's

7 april 2024

1987-achtige trekjes op de beurs

 Donderdag was er een plotselinge omkeer die nogal wat onrust veroorzaakte bij de charttechnische momentum beleggers. Bepaalde voortschrijdende gemiddeldes mogen niet neerwaarts doorboord worden, anders verdwijnt het beleggingsvertrouwen nog harder dan sneeuw voor de zon. Vrijdag was er reparatie ondanks een te hoge groei van de werkgelegenheid (te hoog voor Goldilocks). Het vertrouwen in degelijk voortschrijdende beurzen is erg hoog geworden, net als in 1987 maar toch gemakkelijk af te brokkelen. VIX weer wat hoger en dat kan plotseling ernstig worden. Vooralsnog gaat het allemaal beter dan verwacht. Net niet te hard omhoog. De rentestijging lijkt niet uit de hand te gaan lopen, al zijn de visioenen op een lage rente vertroebeld geraakt. 

Er is vol vertrouwen dat de inflatie daalt (vanuit huren en tweedehands auto's), maar ook steeds meer onderbouwing dat de inflatie hoger blijft dan voor corona. Meer protectionisme via hogere importtarieven is inflatoir. Hogere minimumlonen ook. Klimaatbelastingen ook. Meer overheidsuitgaven aan defensie ook al. De FED signaleert dit ook: de korte rente lijkt niet meer naar 2,5% te kunnen gaan zonder recessie, maar hooguit tot 3%. Stijgende benzineprijzen zorgen voor rentevrees en minder vertrouwen. 

De economische groei is degelijk in de VS, goede groei van de werkgelegenheid bij iets meer productiviteitsgroei. Meer geld voor IT en machines terwijl er minder geld nodig is voor kantoren. 

Bidenomics is een succes, al ervaren veel kiezers dit niet. De groei van de werkgelegenheid is nu nog alleen voor niet in Amerika geboren werknemers en het zijn alleen maar part time banen. Dat is overigens niet erg bij een werkloosheid onder 4%. Maar net als i veel andere landen ziet men graag immigratie afgeremd, laat ze maar in de stront zakken. Dat gaat veel groei kosten (net als in jaren twintig van de vorige eeuw).maar dat hebben de stemmers op Trump er dolgraag voor over. Investeringen in industrie zijn met succes gestimuleerd (onder Trump ging dit bijna even goed door een wederopstanding van het vertrouwen van kleine ondernemers), al leidt dit nog niet tot hoge groei van de werkgelegenheid in de industrie. Wel tot productiviteitsstijging en daarmee tot  betere inkomens. De hoge rente heeft de economie niet erg afgekoeld in de VS. De FED neemt via QT liquiditeit terug, maar ze hebben buiten Yellen gerekend. Deze schrandere dame weet uit haar vorige baan precies hoe je via de Treasury de liquiditeit kunt stimuleren en dat gebeurt dus in het huidige verkiezingsjaar op oorlogssterkte. Dus mooie groei via aan het werk zetten van immigranten en via extra creatie van liquiditeit plus een bak vol subsidies voor invetseringen in klimaat, chips etc.

Al met al denk ik dat in het verkiezingsjaar bijna alles  gedaan wordt in de VS om het de beurzen naar de zin te maken. De beursrally's worden breder. Er zijn nog veel mooie dividendaandelen die wat al te veel verguisd worden. De FED gaat de rente verlagen en de ECB/BOE wie weet nog meer. PBoC strooit met geld. In 2025 kan alles wel eens wat moeilijker worden. En ondertussen kan het ook nog te hard gaan net als in 1987 met daarna kleerscheuren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten