Pagina's

14 april 2024

consolidatie of eindelijk die correctie

 Tegenvallende inflatie, een beetje te veel geopolitiek risico, hoogvliegers als Nvidia die een stapje terug moeten en insiders die en masse de huidige koersen de moeite van winst nemen waard zijn zorgden afgelopen week voor wat teruggang op de beurzen. Ook bitcoin kreeg last van geopolitiek risico en dat terwijl de nakende halving juist tot zo opgedreven verwachtingen had geleid.

Obligaties huilen mee met lagere beurzen, maar als er echt stront aan de knikker is, dan lijken obligaties een betere steun voor de beleggingsportefeuille dan crypto. Goud is op het ogenblik populairder, Goldman Sachs ziet dat als de dekking tegen tomeloos oplopende staatsschulden en ziet $2700 voor een ounce goud in het verschiet. Goud reageerde niet negatief op de sterke dollar en de hogere reële rente. Maar wel op voortdurende aankopen van centrale banken die na het bevriezen van Russische tegoeden hun dekking meer in goud zijn gaan zoeken. Meer populariteit bij de particulieren in India (snel meer mensen die rijk genoeg worden om goud te kopen) en China (TINA, there is no alternative en dat was er vroeger wel in de huizenmarkt, de beurs en collectibles),  

Chartisten worden onrustig want de 20-daagse gemiddelden zijn neerwaarts doorboord en hetzelfde gat met de 50-daagse gemiddelden gebeuren en -zo vreest men- het 200-daags gemiddelde. Men heeft wel wat erg enthousiast verkocht afgelopen week (men had meer ellende verwacht uit Iran, is dit alles?), dus ze zien wel enig herstel komende week, maar daarna...

Voorlopig lijkt een en ander te wijzen op consolidatie na de grote stijgingen. Goldilocks is nog niet echt verdwenen: Inflatie lijkt in de tweede helft van het jaar weer wat vriendelijker te worden, er is nog geen angst voor recessie en de winsten stijgen. Het eerste kwartaal lijkt redelijke winsten te laten zien met winstgroei van 5-7%, niets abnormaals, redelijk, niet overdreven.

De rente is wat veel gestegen in de VS en nu lijkt het alsof de ECB en BOE de rente eerder en meer gaan verlagen dan de FED. Maar enkele leading indicators voor de arbeidsmarkt zijn plotseling aan het verslechteren. Uit de NFIB is op te maken dat het midden- en kleinbedrijf minder mensen gaat aannemen en uit de enquêtes van het consumentenvertrouwen is op te maken dat met name de lagere inkomens ineens een stuk banger zijn om hun baan te verliezen. Reden genoeg zou je zeggen om toch in juni de rente te verlagen. De FED ziet dit heus wel. De FED kijkt meestal door stijgingen van grondstoffenprijzen heen, vooral als die vooral komen door betere groeivooruitzichten van China.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten