Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
24 september 2010
Zit Bernanke op de Titanic?
Zitten de landen die hun eigen valuta bewust zwak maken op een Titanic? Is Bernanke zijn reputatie aan het vergooien met veel te grote liquiditeitsinjecties via opkopen van overgewaardeerde staatsleningen, nu de groei in de VS herstelt en de huizenmarkt de komende jaren het herstel eindelijk gaat helpen? Een collega van mij denkt dat Bernanke als de Titanic te gronde gaat via nodeloze monetisering van schulden, omdat de economie hard gaat groeien in 2011 en de totale blindheid van Bernanke cum suibus (ex Hoenig) voor de ijsbergen, de gevaren (van inflatie door aanzetten geldpers en van een te lage lange rente). Eindigt hij meer verguisd dan Greenspan?
We geven het stagflatiescenario op langere termijn bij F&C 30% kans dit jaar (vorig jaar 20%). Dat is erg veel, maar dat lijkt toch wel de kans dat Bernanke roemloos ten onder gaat en de schuld gaat krijgen van een zwak groeiende economie met te hoge, onzekere inflatie.
Uiteraard ben ik persoonlijk wat optimistischer en zie samen met Ter Veer en de collega van de Titanic veel meer kans op goede scenario’s, wel met behoorlijk wat inflatie in de VS over circa drie jaar. Pas na 2018-2020 zie ik samen met ter Veer behoorlijke kansen op stagflatie.
De komende vijftien jaar moeten we denk ik gaan wennen aan woeste rentebewegingen. Men gaat van tijd tot heel anders denken over inflatie en wat een redelijke reële rente moet zijn. Nu zitten we met deflatieangst en nemen we genoegen met achterlijk lage reële rentes. Die lage reële rentes zijn gebaseerd op het niet willen zien van de hoge groei in Emerging Markets/ hoge winstmarges (zelfs in het Westen) en voor zoete koek aannemen dat de overtollige spaartegoeden van die opkomende landen tegen zulke drollenrentes belegd blijven worden in macro economisch onstabiele landen in het Westen, terwijl ze beter kunnen profiteren van veel hogere rentes in snel groeiende landen met aantrekkelijke demografie.
Kijk naar Japan: binnen tien jaar gaat door de demografie gedwongen daar de rente richting 5 tot 10%, omdat ouderen hun vermogen afbouwen en dat niet goed gemaakt kan worden door de jeugd, waardoor Japan afhankelijk wordt van buitenlandse financiering van overheidstekorten.
Hoe lang Opkomende landen als China zich laten afschepen met lage rente op dollarpapiertjes, hangt af van alternatieven buiten de VS. Gelooft men dat Brazilië het nieuwe Duitsland is, dat genoeg heeft van het elke keer uit de hand lopen van inflatie en bakken met geld nodig heeft voor de ontwikkeling van grondstoffenproductie en het op touw zetten van een grote autoproductie? Financiert men liever Polen, Turkije, India, Mexico? Het animo om dat te doen zal toenemen. Af en toe loopt men tegen vermomde PIGS aan, maar dat kan dus al helemaal met leningen aan ontwikkelde landen.
Dat is de lange termijn. Daar reageert de markt niet op. De markt moet niet goed zitten voor de lange termijn, maar de korte termijn. Als iets rationeel is volgens de korte termijn en irrationeel voor de lange termijn, dan handelt de markt gewoonlijk op wat rationeel is voor de korte termijn. Je daartegen verzetten kost op korte termijn geld.
Die korte termijn is reeds veel langer dan de horizon van de markt, die is maar enkele dagen weken, zoals al eerder uitgelegd (De Louis van Gaalmethode vergt veel te veel geduld en inzicht). De markt ziet een grote extra koper in de markt komen, de FED, die gevolgd moet worden door andere grote kopers zoals de Bank of Japan en de Peoples Bank of China en de landen die hun valuta officieel aan de dollar hebben vastgeklonken zoals de Hong Kong $, omdat anders hun valuta’s te sterk worden. Daarnaast zijn ze bang dat de FED nog beschikt over extra informatie waardoor ze ongeruster over de economie zijn geworden. De niet te lange rente moet dus in elkaar ploffen.
De uitlaatklep voor de mensen die het lange termijn verhaal geloven is goud. Dat moet bubbelachtig naar boven als de rente bubbelachtig laag is. De goudbubbel geeft aan hoe ver de boot van Bernanke de Titanic achterna gaat, heel ver dus bij een goudprijs van $1300+ per ounce.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten