Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
10 oktober 2010
Goudprijsmodel van Elfenbein: goud iets te duur
De site Crossing Wallstreet van Eddy Elfenbein had een aardige post over een goudprijsmodel. De prijs van goud stijgt met de inflatie mee in dat model, maar harder als de reële (korte) rente lager is dan 2%. (mijn commentaar: dat klopt aardig met wat de reële korte rente zou moeten zijn volgens de theorie; als de korte rente te laag is, dan wordt inflatoire druk opgebouwd die in de goudprijs verdisconteerd hoort te worden). De extra stijging van de goudprijs boven de inflatie is (cumulatief) acht keer het verschil tussen 2% en de reële rente. Nu is de reële rente (via de korte rente op schatkistpapier) in de VS ongeveer -1%, dus dat betekent een prijsstijging van goud van 8*3%=24% op jaarbasis zo lang de FED faalt de inflatieverwachting op te krikken en de reële rente zo laag blijft als hij nu is (anders wordt de fundamentele goudprijsstijging nog hoger).
Het blog Ecompic (http://econompicdata.blogspot.com/)heeft er dapper aan staan rekenen en uit het plaatje volgt dat het model van Elfenbein op lange termijn heel erg goed de goudprijs heeft kunnen uitleggen.
Zelf heb ik de cijfers van Elfenbein nog wat geüpdated (ik moet het nog wat extra controleren, want op het oog kom ik lager uit dan ecompic) en dan blijkt dat de goudprijs nu wat hoger is dan het model aangeeft. Het zou ook heel raar zijn als dat niet het geval zou zijn, je weet nu immers behoorlijk zeker dat de FED gedurende lange tijd een negatieve reële korte rente gaat veroorzaken en daar loopt de markt natuurlijk wat op vooruit. De goudprijs reageert ook op onrust vanuit de staatsleningencrisis, die leidt tot een extra opslag op de goudprijs en op vermeende zwakte van de dollar. Het model van eElfenbein is dus iets te simpel, maar het heeft op lange termijn wel heel erg goed gewerkt.
Elfenbein stelt dat je bij een lage inflatie nog steeds sterk stijgende goudprijzen kunt hebben, omdat de goudprijs niet op de inflate reageert, maar vooral op de reële rente (en die is nu veel lager dan gewoonlijk). Als die zo laag blijft als nu, dan hoort de goudprijs flink te stijgen, maar als de reële rnte plotseling veel zou gaan stijgen, dan (pas) hoort de goudprijs een flnke klap te gaan krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten