Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
13 november 2010
Goud, zilver of Dow Jones?
Het plaatje van intelligent bear (http://home.earthlink.net/~intelligentbear/com-dow-au.htm) laat over een flinke periode de Dow Jones gedeeld door de goudprijs zien. Op lange termijn stijgt de Dow Jones meer dan de goudprijs en bovendien krijg je nog dividend. Dus op de zeer lange termijn kun je beter in de Dow Jones beleggen dan in goud. Maar er zijn decennia dat je beter in goud kunt zitten. Sinds 2000 is de Dow Jones in een vrije val tegenover de goudprijs. Die val kan misschien stuiten op een niveau van 5 (dus bij een Dow Jones van 12.000 zou dat een goudprijs van 2.400 zijn).
Als de inflatoire krachten net zo groot worden als rond 1980 kan de stijging van de goudprijs nog groter worden. Voorlopig is dat zeer onwaarschijnlijk, gezien de hoge werkloosheid en betrekkelijk hoge productiviteitstijging en drang naar kostenbesparingen.
Bernanke moet komen aanzetten met een QE3 om hogere goudprijzen dan $2000 per ounce te krijgen, zo denk ik.
Door de start van monetaire verruiming fase 2, QE2, is er enorm veel aandacht voor de grondstoffenprijzen. Men vlucht naar goud en zilver.
De goudprijs zou fase twee van de Minsky cyclus verlaten hebben, waarna de explosieve stijging plaatsvindt. Dat dit nu ongeveer zou moeten gebeuren, klopt volgens het tidschema van enkele andere grote bubbels (zie plaatje). Volgens die theorieën kan de goudprijs nog enorm doorstijgen, maar fundamenteel zitten we al te hoog en als het Minsky moment aanbreekt dan valt de goudprijs hoogstwaarschijnlijk tot onder de niveaus van vandaag. Beleggen in goud is dus gevaarlijk en alleen aan te bevelen als Bernanke maar doorgaat met monetaire verruiming en de rente niet verhoogt.
De zilverprijs stijgt de laatste tijd nog veel harder dan de goudprijs. Vooral de afgelopen week was een recordweek, de particulieren kochten voor 523 ton zilver via ETF's. Zilver heeft allerlei toepassingen in de industrie en er worden veel zilveren munten gemaakt. Als het Bernanke lukt om de groei in de wereld aan te zwengelen met bijbehorende oplopende inflatie, dan stijgt de zilverprijs nog harder dan de goudprijs (normaal gesproken).
De Bank Credit Analyst vindt de goudprijs te hard gestegen en stelt dat het stokje is overgenomen door koper en daarna zeer binnenkort de olieprijs weer gaat gloriëren.
Dat zou kunnen, maar ik denk dat de komende maanden de zilverbubbel de beste kansen heeft. Pas dus op, goud is al gevaarlijk als belegging en zilver is nog veel gevaarlijker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten