Pagina's

28 december 2010

Gaan financials het goed doen in 2011?


Niemand durft nog vol vertrouwen iets positiefs over financials te schrijven. De banken vertegenwoordigen een stel boeven die op kosten van de belastingebetaler steeds grotere bonussen krijgen, ondanks dat hun banken niet solvabel genoeg zijn volgens Basel III, aldus de consensus.
Iets positiefs over financials zeggen maakt een storm van commentaar los. In Nederlandse blogs wordt een en ander meer gekuist dan op het blog Business Insider. Daar meldt Jim Boswell (http://www.businessinsider.com/the-bank-bill-has-been-delivered-and-paid-2010-12) dat het ergste voorbij is met de banken en dat ze de rekening van de kredietcrisis betaald hebben. De steile rentecurve heeft de baten met $ 214 miljard vermeerderd, ze betaalden $ 191 miljard minder dividend uit en betaalden $ 137 miljard minder belasting en vulden zo het gat van $550 miljard dat de kredietcrisis geslagen had. Men had $380 miljard voorzieningen getroffen en heeft nu nog $ 170 miljard voor komende echte verliezen klaar staan aldus Boswell. Ondertussen nemen faillissementen en verliezen in rap tempo af, dus die voorzieningen lijken voldoende. Er staat nog een heleboel te hoog op de balans gewaardeerd als men echt market-to-market zou moeten waarderen, maar het begint er steeds meer op te lijken dat dat een te lage waardering is. Er blijft veel meer waarde over van de slechte leningen/ moeilijke constructies dan een jaar terug werd gevreesd. De huidige boekwaarde zit daarom volgens hem dicht bij de echte waarde en niet de angstwaarderingen van market-to-market.

Het verbazende van een en ander is dat men dit soort verhalen niet meer wil uitzoeken, maar men wil ze blindelings zonder op de cijfers in te gaan als een sprookje beschouwen. Meedogenloos wordt Boswell afgebrand.
Alle contrairians moeten hiervan wakker worden: als iedereen er zo over denkt, dan wordt te veel van het nieuws over banken dat niet rampzalig is weggemoffeld. Behavioral Finance aanhangers wachten nu op wat meer duidelijkheid dat financials gaan outperformen, dan krijg je een sector die het op lange termijn slecht heeft gedaan, waar niemand meer in gelooft en die het op korte termijn goed doet. Dat is meestal een recept voor outperformance.
Zonder risico is een en ander beslist niet, het is volkomen onduidelijk wat financials nu waard zijn, omdat er zo veel onenigheid is over de werkelijke waarde van hun bezittingen. Ik weet dat uiteraard ook niet. Dus er zullen weer nieuwe rotte appels te voorschijn komen en ook het versterken van het vermogen in het kader van Basel III is ongunstig voor banken. Maar het lijkt erop dat men te somber voor banken is, nu ze door steile rentecurves, enorme winstmarges, voorzichtig verstrekkingsbeleid en verbeterende ondernemingsbalansen, meer dure dienstverlening bij overnames wel eens meer geld zouden kunnen gaan verdienen dan de consensus denkt.

Ik denk dat een verrassing voor 2011 gaat worden dat financials het beter gaan doen dan de totale marktindex.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten