Pagina's

29 december 2010

moet je varen op sentimentsindicatoren?

Er zijn nogal wat sentimentsindicatoren die aangeven dat er veel optimisme heerst onder beleggers. Zelden heb ik zo veel waarschuwingen hiervoor gezien als nu. Aandelenadviseurs en (kleine) beleggers geven aan ongebruikelijk bullish te zijn. Ook andere sentimentsindicatoren staan op rood.
Toch hoeft de beurs dan niet onmiddellijk een flinke correctie te krijgen.
De laatste tijd is het economisch nieuws heel erg goed geweest in de VS en Duitsland en in mindere mate ook Japan. De westerse centrale banken zijn ongekend royaal, wat leidt tot geloof in hun putoptie (Bernanke en de Bank of Japan kopen net zo lang alles op tot de beurskoersen hoger staan).
Er is nog even rust in de eurocrisis, pas in maart hebben de PIGS veel geld nodig en de politiek heeft eigenlijk al aangegeven dat er een oplossing komt voor na 2013 (al dan niet met flinke kleerscheuren bij sommige landen).
Het koersverloop van aandelenbeurzen is heel rustig en degelijk, er worden flink wat niveaus gecreëerd waarop de koersen kunnen steunen. Dat houdt dalingen ook wat tegen.

In zo'n klimaat is het geen wonder dat men optimistischer is geworden.Voor de AEX geldt dat in bijzondere mate in december. Om op basis van sentimentsindicatoren pessimistisch te worden moeten ze dus veel meer optimisme aangeven dan normaal, wil het misgaan.
Al dat positieve sentiment is bovendien verdacht: het klopt niet met wat je om je heen hoort, wat de al jaren zeer negatieve beren vertellen. De beren hebben nog niets van hun pessimisme verloren, op enkele uitzonderingen na.

Dus ja, er is meer kans op een aandelencorrectie gekomen, maar die correctie kan ook nog een hele tijd wegblijven.

Er zijn mij geen goede trading rules bekend die gebacktest tot goede outperformance van de beurzen hebben geleid over de nodige jaren. Niet alleen ik ken die gouden regels niet, maar op enkele hedge funds misschien na niemand. Een aardige post hierover is van het blog A dash of Insight (http://oldprof.typepad.com/a_dash_of_insight/2010/12/weighing-the-week-ahead-interpreting-sentiment-indicators.html).
Wat je wel kunt stellen is dat bij bepaalde sentiments- en koerspatronen het risico toeneemt op een correctie (bijvoorbeeld doorbraak 40weeks gemiddelde), maar hierop alleen handelen en succes hebben, dat is eigenlijk puur geluk. Die sentimentsindicatoren moeten onderbouwd worden door fundamentals.
Ik heb met de nodige data mining getracht mooie voorspelmodellen voor beurzen te maken op basis van sentimentsindicatoren en koerspatronen. Op het moment dat je er fundamentele indicatoren aan ging toevoegen, namen dat soort variabelen de gevonden data mining voorspelkracht zeer vaak over (N.B. er zijn wel over het verleden winnende mooie momentummodellen te maken). De sentimentsindicatoren lopen vaak in de pas met wat de fundamentals ook al zeggen. In de kredietcrisis had het sentiment gelijk: er waren veel mensen terecht negatief op basis van de slechte fundamentele ontwikkelingen. Dus pas op met handelen op basis van sentimentsindicatoren, die moeten totaal niet ondersteund worden door de fundamentals wil je goed contrair kunnen gaan. Handelen op sentimentsindicatoren zal in de praktijk vaak goed gaan, maar het is moeilijk aan te tonen dat je duidelijk meer dan 50% goed zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten