Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
14 maart 2011
Het plaatje doet anders vermoeden, maar er is niet veel aan de hand?!
De een na de andere kernreactor ontploft in Japan, er is een gedeeltelijke meltdown in een andere kernreactor, de jodiumpillen worden van stal gehaald. De uraniumprijs stort in, mevrouw Merkel is bijna om om kerncentrales te gaan verbieden.
Ondertussen komt de ene na de andere kernfysicusdeskundige aan het woord, die zegt dat de situatie niet gevaarlijk is. Het is geen Chernobyl (water brandt niet, die grafiet van Chernobyl wel, dat scheelt al heel veel) en geen Harrisburg, waar men pas na een hele tijd doorhad dat er iets mis was. Die extra laag die ontploft is (zie plaatje), is niet zo belangrijk. Dat schild eronder moet het houden en dat zou het geval zijn. omdat de centrale al zo lang stil liggen dat de temperaturen dalen die smelten onvermijdelijk maken (maar men praat toch al snel over een par duizend graden).
Maar voorlopig zijn we nog niet toe aan die laatste laag die het moet houden, al scheelt het maar erg weinig. Dan gaat het er om dat de boel voldoende is afgekoeld. Niet erg geruststellend, maar zelfs Diederik Samson kan er nog goed van slapen.
Of de Japanners er goed van kunnen slapen lijkt voorlopig nog niet zo waarschijnlijk.
Beleggers in TEPCO houden hun hart vast. 2 van de 7 kerncentrales van TEPCO zijn zwaar geraakt (=total loss, 1/8ste van elekticiteitsproductie van TEPCO is weg)en TEPCO staat bol van de schulden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten