Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
15 maart 2011
Japan: nu kopen?
Sommige beleggers staan te trappelen om Japanse aandelen te kopen. De aardbeving in Kobe in 1995 was economisch gezien erger (Kobe is ongeveer 4% van BNP, Sendai 1,7% (maar als je de buurstaten meeneemt kom je op 7%). De schade van Kobe wordt geschat op $365 miljard, die van Sendai op $175 miljard (schatting stijgt snel).
In 1995 was de koerswinstverhouding op verwachtingen een jaar vooruit 56, nu 16. De yen was toen supersterk, nu niet zo sterk. De netto (=100% lager dan bruto)overheidsschuld was toen 24% van het BNP, nu 160%.
De centrale bank is nu superroyaal en toen niet. De Bank of Japan smeet maandag $ 183 miljard liquiditeiten op de markt en belooft nog meer, waarvan misschien 10% in de vorm van aandelen. De Bank of japan put is dus heel veel waard en maakt een lange daling van de japanse beurs bijna onmogelijk.
Daar staat tegenover dat er nu een nucleaire ramp zich aan het ontwikkelen is en beleggers worden niet moedig zo lang er geen duidelijkheid is dat het geen nucleaire ramp wordt. De veel lagere elektriciteitsproductie remt de economische groei.
Normaal is dat in Japan eerst de groei nu terugvalt en er dan een krachtig V-herstel komt. Dat is deze keer ook waarschijnlijk. Deze toch wel erg stellige verwachting en de nu toch wel zeer excessieve liquiditeit moet de Japanse beurs en Japan op de been houden.
Het plaatje van koers/boekwaarde is van Garthwaite (CS), die maandag een krachtig pleidooi opstuurde om Japanse aandelen te kopen. Koers/boekwaarde is, zo vind ik zelf, de meest betrouwbare indicator geweest oj je Japanse aandelen moest kopen. De klap op de Japanse beurs komt op een moment dat Japanse aandelen al heel goedkoop waren.
[N.B. voor meer informatie over Japan: klik op label Japan]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten