Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
13 november 2011
Barrons: de yuan als munt van de wereld: het komt er over enige tijd aan
Het is nog behoorlijk ver weg, maar als China niet meer zo de exportmarkt hoeft te manipuleren en de industrielobby minder machtig is geworden, dan kan het goed in het Chinese kraam van pas komen om de yuan een wereldvaluta te maken. Aldus Barrons in hun omslagartikel: Enter the yuan.
In steeds meer landen rond China mag nu met de yuan gehandeld en geëxporteerd worden, niet alleen in de speciale gebeiden zoals Hongkong en Macao maar bijvoorbeeld ook Singapore/Maleisië (maar ook een beetje in curieuze landen als Wit Rusland en IJsland).
In 2030 is de bevolking van de eurozone gekrompen (ook zonder dat er landen buiten de boot zijn gevallen) en de bevolking kleiner dan die van de VS. China's economie is dan groter dan die van de VS en de eurozone.
Mijn noot: Men kan de omvang van de Chinese economie hebben onderschat als de Chinese regering de yuan uiteindelijk veel laat revalueren à la Japan. Het kan ook zijn dan China na 2018-2020 tegen enorme problemen aanloopt vanwege de enorme misinvesteringen. Investeringen moet dan zeer fors terug als percentage van de economie en dat was in Japan de hoofdreden voor het gevreesde Japanscenario van stagnatie na decennis torenhoge groei.
Als in 2030 het handelsoverschot van China nog steeds zo groot is, dan hebben we in het Westen vermoedelijk nog behoorlijke problemen. Die handelsoverschotten moeten zich gaan oppotten in bezittingen bij ons en dat lijken dan vooral staatsleningen te worden. Dat lijkt me geen aantrekkelijk vooruitzicht voor China, maar dan moeten ze maar eerder proberen wat meer te importeren of voldoende toeristen naar Griekenland te sturen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten