Pagina's

4 maart 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Is de wereld gered met de schamele € 530 miljard aan drie jaars deposito's die de Europese banken als cadeautje toegeschoven krijgen van de ECB? Het vertrouwen daarin groeit, maar de beurzen waren niet enthousiast: het bezit van de zaak is het eind van het vermaak.

De beurzen raakten slechts weinig van de kook van de toespraak van Bernanke waarbij hij niets zei over QE3. Die komt er dus voorlopig niet concludeerde de markt (Voormalig FED-lid Blinder: alleen als werkloosheid stijgt, de olieprijs> $150 komt of de inflatieverwachting fors daalt). Het gevolg was een kleine rentestijging en een wat grotere val van de goudprijs.

Noord Korea verraste positief door te beloven voorlopig te stoppen met kernproeven en dit door internationale waarnemers te laten controleren. Kim Jung Un wist dit plannetje van zijn vader er snel door te drukken in ruil voor 240.000 ton voedsel voor het hongerende Korea om de 100ste geboortedag van zijn grootvader zoals al jaren beloofd was glorierijk op te luisteren.

Het belangrijkste economisch nieuws was de ontwikkeling van de PMI's in de wereld, de barometers van het (industriële) bedrijfsleven. Die bleven in de meeste landen ongeveer gelijk of waren iets lager. De ISM van de VS viel relatief veel tegen (=Citigroup Surprise Index flink omlaag). De cijfers wijzen ex de PIGS op groei in de industrie en het BNP.

In de VS vielen de initial claims voor werkloosheid weer mee, deze daalden en hielden het lage niveau goed vast. Pending home sales verbeterden, het nieuws van de huizenmarkt wordt steeds minder zwartgallig. De nieuwe orders voor duurzame goederen waren een zware tegenvaller, een erg grote daling (-4,5% in één maand) na diverse maanden van mooie stijgingen. Het consumentenvertrouwen steeg veel, zeker in een tijd dat de steeds hogere benzineprijs de republikeinen visioenen geeft om de verkiezingen te winnen (Romney maakte grote vorderingen kandidaat te worden, maar Santorum begint steeds beter te liggen bij de mannelijke blauwe boorden, alle onzin die hij uitkraamt wordt door hen vergeven). Personal icome was +0.3% in januari na een opwaarts herzien 0,5% over december (inclusief andere herzieningen ziet de groei van het personal income er nu zo goed uit dat de FED op zijn lauweren kan gaan rusten en de banken weer krediet kunnen verstrekken en de Amerikanen weer vaker naar de tandarts gaan (sterke bullish indicator voor economie). De (personen)autoverkopen zijn flink aan het stijgen. Toch viel de consumptie in januari stil, maar deze zal vanaf februari wel weer beter worden, zoals de sterke stijging van de ICSC chain stores de laatste weken aangeven.

In Italië daalde over februari het overheidstekort van 4,6% naar 3,9% een cijfer waarbij Nederland zijn vingers bij zou aflikken zou Rutte zeggen.
Het CPB berekende dat het begrotingstekort in Nederland 4,5% gaat bedragen en er daarom 1,5% bezuinigd moet worden. Hierin heeft geen enkele partij zin, maar onder de knoet van Van Rompuij moet men toch een heel eind kunnen komen.

Retail sales waren voor de afwisseling in januari eens een keer sterk (+4,1%) in Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten