Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
4 maart 2012
Wie gaat al die nieuwe lange Amerikaanse staatsleningen kopen? De zombiekopers zijn toe aan een Arabische lente?
Het enorme begrotingstekort van de Amerikaanse overheid is tot op heden met groot gemak gefinancierd. Voor 2009 wisselden China en Japan met de OPEC-landen in een belangrijke bijrol elkaar af als grote kopers van Amerikaanse Treasuries. Ze vochten er zelfs om en dat leidde tot (onbewijsbare) calculaties dat daardoor de lange rente in de VS ongeveer 0,6% lager was dan de fundamentals aangaven.
Daarna stoomde de FED op als de grote verslinder van Amerikaanse leningen. In korte tijd stoomde het bezit van de FED op naar ruim 20% van alle staatsleningen, van sommige emissies wel 60-70%. Eerst had men alleen de korte looptijden, sinds Operatie Twist heeft men alle looptijden, ook de zeer lange waar de FED niets te zoeken heeft.
Op korte termijn gaan de grote kopers van Amerikaanse staatsleningen in staking (FED) of blijven ze in staking (China en Japan). De FED stopt, omdat operatie Twist is afgelopen en er geen QE3 aankomt op korte termijn. China is gestopt (erger nog, uit de laatste cijfers blijkt dat China aan het verkopen is), omdat men beter gespreid over de wereld wil zitten en ook omdat de groei van de valutareserves beperkt wordt (deels door relatief meer te importeren en exportproblemen naar Europa; de machtshebbers hebben georakeld dat de valutareserves te groot zijn). Japan heeft toch nog tamelijk plotseling te kampen met structureel wordende tekorten op de handelsbalans (nog niet met de kapitaalrekening, daar hebben ze genoeg bezittingen in het buitenland voor opgepot) en dat beperkt hun aankopen structureel.
Daarmee zijn de drie grote zombiekopers die tegen elke prijs Amerikaanse staatsleningen opkopen straks uit de markt. Andere beleggers moeten nu die Amerikaanse staatsleningen gaan opkopen. Die moeten verleid worden met iets, niet die lage rente van nu. Je ziet dat er heel weinig lange Amerikaanse staatsleningen zijn en daar kan een nieuwe zombiekoper opstaan: De Zombies van Solvency II, de gedwongen aankopen van verzekeraars van lange leningen om hun renterisico te matchen.
Dat hebben ze vermoedelijk al lang gedaan (verzekeraars kijken Nederlandse pensioenfondsen meewarig aan waarom ze niet hun renterisico 100% afgedekt hebben, maar verzekeraars hebben makkelijk praten met hun dekkingsgraden van 150%+). D.w.z. de schaarste aan leningen langer dan 9 jaar behoedt lange leningen voor te veel rentestijging.
Banken zijn slechts kleine kopers van staatsleningen in de VS en particulieren vermoedelijk ook. Gezinnen zijn grote kopers, maar dat komt omdat dit een restcategorie is. Particulieren kopen nauwelijks beleggingsfondsen met staatsleningen in de VS. Alleen hedgefunds die ook onder de post gezinnen vallen schijnen te kopen, grootscheeps speculerend op de zoete sirene van Bernanke dat hij tot 2015 de rente niet gaat verhogen.
Global Macro Monitor denkt dat dadelijk de bond vigilantes wakker worden en tot een Arabische lente gaan oproepen: Plosser (de superhavik van de FED) wordt hun held, ze gaan geloven in torenhoge rentes. Of men ziet ineens dat Amerikaanse banken veel krediet gaan verstrekken (een versnelling is nu al zichtbaar in de cijfers) en dat leidt tot te veel vraag naar geld en dus een hogere rente.
Hier ligt dus het staartrisico van een Arabische lente op de rentemarkt: de kans dat de 7 tot 10-jaars rente in de VS naar 5%+ gaat in 2013 is niet 0 zoals in sommige optieprijzen (hoe duur die ook zijn bij obligaties) is verdisconteerd.
bron: o.a. Global Macro Monitor: Is the Fed ready for the bond market’s Arab Spring? via http://www.ritholtz.com/blog/2012/02/is-the-fed-ready-for-the-bond-market%e2%80%99s-arab-spring/
Sober Look http://soberlook.com/2012/03/its-matter-of-time-before-luck-runs-out.html heeft een vergelijkbare kijk op de zaken: het buitenland moet op grote schaal Amerikaanse staatsleningen kopen en dat is problematisch nu FED en Japan zijn uitgekocht en China wil verkopen. Alle hoop is op de OPEC gericht.
Japan had grootste handelstekort ooit in januari, na 30 jaar overschotten. Japan is failliet, ze krijgen nu hun overheidstekort niet meer gefinancierd, Amerika is ook verloren, Romney for president, in Europa gaat alles nog slechter. Mark Faber wil zelfmoord plegen
BeantwoordenVerwijderen