Pagina's

5 oktober 2012

André Kuipers op seminar F&C

Vandaag hadden we het seminar over de vooruitzichten voor 2013 en verder van F&C door mijn baas in Nederland (met als basis mijn verhalen hierover) met ook sprekers over de nieuwe regelgeving, vooral UFR natuurlijk. Met enige zweetdruppeltje waren de laatste publicaties van DNB gisteren verwerkt (minder nadruk op 20-jaars rente en strengere eisen aan het resterende renterisico).

De laatste spreker was André Kuipers over zijn belevenissen en inzichten. Natuurlijk stal hij de show met zijn mooie dia's en mooie bijzondere voorvallen.
Van het uitzicht tijdens zijn laatste ruimtereis kon hij maar niet genoeg krijgen, hij was helemaal verslaafd aan het uitzicht en fotograferen (hij maakte 500.000 foto's in 193 dagen), hij wilde daarom nog niet naar huis. Dat uitzicht vond hij geen religieuze ervaring, maar een kosmische ervaring, vooral die keer dat je heel Europa kon zien en de laatstekeer dat je Europa kon zien met de opkomst van de planeten Mars en Jupiter. (Maar na ruimtereizen zie je ze allemaal een duurzame economie preken).

Hij liet allerlei dia's zien met prachtig Noorder- en Zuiderlicht, onweerspartijen, de werelddelen schieten voorbij. En zonsopkomsten/ondergangen 16 keer per dag.

Veel dia's van Nederland met onvermijdelijk bijna altijd wolken. In de nachtdia's kun je zen hoe fel verlicht Nederland's nachts is, vooral het Westland.

Om zo'n ruimtereis te kunnen doen moet je je wel heel wat inspanningen getroosten, voor lief nemen dat je je gezin maar weinig ziet in de voorafgaande twee jaar (nu eens training in Canada, dan in Rusland, ergens anders in Europa, Japan of Amerika en dan de voorbereiding voor de lancering in Kazachstan).
Wij denken dat astronauten zo heel stoer zijn, maar niet alles is zo stoer: ze moeten luiers aanhebben in de periode tot het het ruimteschip bereikt is, onder de douche gaan kan natuurlijk niet, ze moeten zich behelpen met babydoekjes.
Gewichtsloosheid dat is heel iets bijzonders. Het moeiteloos vliegen is heerlijk. Je zit de hele tijd te spelen met voedsel, waterdruppeltjes etc.

Door die gewichtsloosheid krijg je allerlei problemen met je botontkalking en je spietren. Spieren en botten lijken niet meer nodig zo denkt het lichaam en die worden dan afgebroken. Daarom moet je flink oefenenen om je spieren te blijven gebruiken (2,5 uur per dag; hierdoor kreeg hij eelt op zijn voeten, niet eronder maar bovenop zijn tenen).
Dat hardlopen gebeurde inderdaad tegen de muur, niet op de grond, dat was qua gebruik van de ruimte binnen het ruimteschip wel zo efficiënt.

Je kunt kennelijk toch een aards biorithme ontwikkelen als je zestien keer per dag de zon ziet op- en ondergaan. Dat slapen gaat raar, je hebt geen dekens nodig, je zit in een speciale kast in soms vreemde houdingen.

Er wordt heel zuinig met water omgesprongen. Zweet en urine wordt opgevangen en gezuiverd. Dat klinkt onprettig, maar zoals André opmerkte, op grotere schaal ook gewoon op aarde gebruikt. In de ruimte moet je dat in in een slang doen en dan wel de afzuiging aanzetten (dat vergeet je maar een keer, zo zei Kuipers).

Natuurlijk vond André dat ruimtereizen verder gestimuleerd moeten worden, maar hij zag dat toch vooral via commerciële partijen gebeuren. Misschien kun je waardevolle grondstoffen naar de aarde brengen, maar dat is duur. 1 kilo extra bagage voor het ruimteschip van Kuipers kostte $20.000, d.w.z. die gronstoffen moeten heel waardevol zijn wil het rendabel zijn (totdat je voore een appel en ei kunt reizen door de ruimte).Naar Mars gaan daar zag hij niet veel in voor zich zelf. Zo'n pretje was het bij zijn terugkeer ook niet. Je kunt haast niet lopen in het begin (en vele andere problemen in het begin), hij had zich verheugd op zijn eerste warme douche maar dat liep uit op een uiterste pijnlijke happening en hij raadde het zijn mede astronauten af. het duurt ongeveer even lang als de ruimtereis zelf voor het lichaam hersteld is van de ongezonde ruimtereis.

Hij had zich verbaasd over het bijgeloof van zijn Russische collega's. Elkaar een ahnd geven over de drempel van een huis heen leidde tot paniekreacties. je mag wel fluitend naar je werk, maar binnen fluiten dat leidt tot geldverlies op je beleggingen.

Voor nieuwe revoluties moet er voldaan zijn aan de  vier D's: dromen, denken, doen en durfals. Anders had het ruimtereizen niet van degrond komen(en vele nieuwe ontwikkelingen).

Wat had dat allemaal met beleggen te maken? Niets natuurlijk, een beetje werd er gezinspeeld op duurzaam beleggen, maar het was een fascinerend verhaal dat creativiteit opwekt. En dat kun je altijd gebruiken, met name voor beleggingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten