Pagina's

5 mei 2013

goed nieuws van de afgelopen week: Goldilocks weet van geen wijken

De afgelopen week vielen er wat cijfers tegen, maar de belangrijkste, die van de werkegelegenheid in de VS (meevallende groei, opwaartse herziening in vorige maanden, laagste niveau initial claims sinds kredietcrisis) en verhalen over inflatie (deflatie) vielen mee. Een en ander is reden genoeg voor de centrale banken om maximaal of nog meer verruimend beleid uit te voeren of te ontwikkelen.
De economische groei valt wat terug, maar de leading indicators zijn per saldo in orde, er gloort herstel dat niet de kop in gedrukt gaat worden door centrale banken.
Bovenstaand plaatje is van Lombard Street Research, dat zich bijna altijd uitput in niet aflatende hoeveelheden sombere verhalen (nu waarschuwen ze uiteraard dat het positivisme van bovenstaand plaatje niet zal gelden voor Europa en China en in de VS is fiscale tegenwind niet meegenomen). Kennelijk staat de wereld, de VS voorop, er minder slecht voor.
Goldman Sachs (Hatzius c.s.) ziet ineens deze maand de korte cyclus niet doorschieten naar contraction, maar terugkeren in expansion, de meest gunstige fase.

Applied Global Macro Research ziet de lage inflatie in Europa als een degelijke (een jaar) leading indicator voor nakend zwak herstel.
En de inflatie daalt nog verder door de lagere grondstoffenprijzen, aldus onze vrienden uit Denemarken van AGMR

Ach, die autoverkopen zijn nu zo veel gedaald dat er wel haast een herstel moet komen en dan zijn Duitdland, Frankrijk, Italië en Spanje ook weer uit de brand. Financial conditions worden langzaam minder slecht, dat helpt zie bovenstaand plaatje en als Draghi zijn plannetjes er door krijgt voor speciale constructies dat banken aan midden - en kleinbedrijf weer meer geld kunnen uitlenen, dan ziet een en ander er weer beter uit. Dankzij Draghi maar ook Kuroda daalt de rente in Spanje en Italië nu voorspoedig tot beneden de pijndrempel van hoogtes die de schulden onhoudbaar maken.

Carpe Diem haalde verhalen aan hoe positief de energierevolutie in de VS uitwerkt op werklooshied en inkomens van ook de middenklasse in Noord Dakota, Texas en Pennsylvania http://www.aei-ideas.org/2013/05/how-shale-gas-and-oil-have-generated-middle-class-prosperity/

Het blog Calculated Risk had ook enkele zeer positieve verhalen over de VS , bijvoorbeeld http://www.calculatedriskblog.com/2013/05/update-futures-so-bright.html. Het is een zeer op onroerend goed en faillerende banken gerichte site en daarom zijn ze het laatste jaar een stuk positiever geworden. Boven het plaatje waarbij de huizenmarkt de werkloosheid leidt (een van de beste verbanden volgens de economische theorie).
calculated Risk ziet lokale overheden weer mensen aannemen (Californië s zijn voorbeeld altijd), de federale overheid nog niet. Het overheidstekort daalt enorm.

In 2015 zou de VS zelfs lid van de Europese Unie mogen worden, zo laag zal dan het tekort zijn.
Huishoudens hebben hun schuldenflink teruggebracht en bij de huidige lage rentes is een en ander beter te dragen dan ooit gemiddeld sinds twintig jaar. Calculated Risk sluit het verhaal af met: The future's so bright, I gotta wear shades.
Read more at http://www.calculatedriskblog.com/2013/05/update-futures-so-bright.html#LFdXPUXC4VFR1xeD.99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten